Τέσσερις καλά κρυμμένοι μύθοι

Τέσσερις καλά κρυμμένοι μύθοι Facebook Twitter
Πολλοί έλεγαν ότι φαινόμενα τύπου Τραμπ ή Πέπε Γκρίλο δεν είναι ικανά να αναπτυχθούν σε μια χώρα με πολιτική κουλτούρα και ιστορία σαν τη δική μας. Προφανώς και δεν ισχύει... Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0



ΤO ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
 των ευρωεκλογών η χώρα με έναν τρόπο φάνηκε να αποκαλύφθηκε, να απογυμνώθηκε, ήταν σαν κάποιος να τράβηξε μια κουρτίνα πίσω από την οποία κρύβονταν πολύχρονες παθογένειες του πολιτικού συστήματος αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, για τις οποίες αποφεύγουμε όλοι να μιλάμε. Μια εκλογική διαδικασία στάθηκε ικανή να διαλύσει μύθους που προσεκτικά έχουν καλλιεργηθεί από ΜΜΕ και ιδιαίτερα από το πολιτικό προσωπικό στο οποίο πάντα άρεσε να χαϊδεύει τα αυτιά των χρήσιμων ψηφοφόρων. Και οι τελευταίοι, με ιδιαίτερη αυταρέσκεια, ζούσαν μέσα σε αυτούς, αποφεύγοντας να δουν την αλήθεια που τους αφορά. Γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει την αλήθεια, ιδιαίτερα όταν τον αγγίζει.

Εκείνο το εκλογικό βράδυ η κοινωνία έδειξε ότι δεν έχει πρόβλημα να γείρει ακόμα πιο δεξιά και συντηρητικά, ενώ παράλληλα συνέβη κάτι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία: το πολιτικό σύστημα αποδείχτηκε ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό, η κοινωνία δεν το εμπιστεύεται, δεν την αφορούν όσα συμβαίνουν, για ένα μεγάλο μέρος της το σύστημα είναι κάτι ξένο. Η Κυριακή των εκλογών διέλυσε τουλάχιστον τέσσερις καλά κρυμμένους μύθους.

Στη χώρα που έχει βιώσει μια επτάχρονη δικτατορία δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για ακροδεξιές και φασιστικές εκφράσεις, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν ισχύει.

Μύθος πρώτος: Η χώρα πορεύεται με κυβερνήσεις που εκφράζουν τη βούληση της πλειονότητας του λαού. Δεν ισχύει, σχεδόν ποτέ δεν ίσχυε. Κυρίως λόγω των εκλογικών πλειοψηφικών συστημάτων που εφάρμοζαν, οι κυβερνήσεις εκλέγονταν από μειοψηφικές ομάδες· οι περιπτώσεις που ένα κόμμα εξουσίας συγκέντρωσε πραγματική αριθμητική πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα είναι ελάχιστες. Ακόμα και στις εθνικές εκλογές του 2019 το ποσοστό 40,79% που συγκέντρωσε η ΝΔ και το οποίο πρωθυπουργός και υπουργοί έφερναν ως επιχείρημα ισχύος είναι πλαστό και αποτέλεσμα της ενισχυμένης αναλογικής. Αντιστοιχούσε σε 2.400.000 ψήφους σε σύνολο σχεδόν 10 εκατ. ψηφοφόρων. Μετά την πρωτοφανή αποχή της περασμένης Κυριακής, που άγγιξε το πρωτοφανές στην ιστορία 58,6%, η κυβέρνηση έχει τη «νομιμοποίηση» ή έγκριση μόνο από 1.125.000 ψήφους. Το κυβερνητικό κόμμα έχασε περισσότερες από 1.250.000 ψήφους συγκριτικά με τις τελευταίες εθνικές εκλογές που έγιναν μόλις έναν χρόνο πριν και περίπου 600.000 συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019.

Μύθος δεύτερος: Στη χώρα που έχει βιώσει μια επτάχρονη δικτατορία δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για ακροδεξιές και φασιστικές εκφράσεις, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν ισχύει. Ο μύθος αρχικά καταρρίφθηκε από την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οπότε γιγαντώθηκαν η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλα λαϊκίστικά κόμματα, και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια με τις καλές επιδόσεις των Σπαρτιατών και της Νίκης. Την περασμένη Κυριακή οι αριθμοί έδειξαν ότι τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ συγκεντρώνουν ποσοστά που αθροιστικά ξεπερνάνε το 18% – πρόκειται για μια παγιωμένη κατάσταση. Με μια ενιαία και ικανή έκφραση όλα αυτά τα κόμματα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια υπολογίσιμη και επικίνδυνη δύναμη. Πριν ανησυχήσουμε για όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, ας κοιτάξουμε τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της χώρας.

Μύθος τρίτος: Ο λαός κάνει σοφές επιλογές και έχει αλάνθαστο κριτήριο. Τα γεγονότα δεν συμφωνούν ούτε με αυτόν τον μύθο. Δεν είναι μόνο οι κομματικές επιλογές όσων πήγαν την Κυριακή στις κάλπες, είναι και τα πρόσωπα που οι ψηφοφόροι επέλεξαν να στείλουν στις Βρυξέλλες. Κυριάρχησαν πάλι τα τηλεοπτικά πρόσωπα από τα πρωινάδικα που έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα αλλά ελάχιστες γνώσεις, ικανότητες και εμπειρία σε όσα συμβαίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναρωτιέμαι για τα κριτήρια μιας μεγάλης ομάδας ψηφοφόρων που επιλέγουν μια Μελέτη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυτή παραπαίει.

Μύθος τέταρτος: Στη χώρα δεν μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος η μεταπολιτική. Πολλοί έλεγαν ότι φαινόμενα τύπου Τραμπ ή Πέπε Γκρίλο δεν είναι ικανά να αναπτυχθούν σε μια χώρα με πολιτική κουλτούρα και ιστορία σαν τη δική μας. Προφανώς και δεν ισχύει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μοναδικό παράδειγμα μεταπολιτικής, που με όχημα ένα επικοινωνιακό χάρισμα και ιδιαίτερα τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των πολιτών (ένα μείγμα αγνωσίας, λαϊκισμού και απουσίας πολιτικής κουλτούρας) κατάφερε να διατηρήσει το κόμμα του στη δεύτερη θέση, έστω και αν, με βάση τους αντικειμενικούς αριθμούς, έχασε 750.000 ψηφοφόρους συγκριτικά με τις τελευταίες εθνικές εκλογές, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε μια πρωτοφανή πολιτική πανωλεθρία. Το βράδυ των εκλογών ο Κασσελάκης μίλησε για μικρότερη διαφορά από το πρώτο κόμμα και απέφυγε δικαιολογημένα να αναφερθεί σε αυτή την απώλεια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 
Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ