Πώς ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πώς ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανακουφιστικό κατά κάποιον τρόπο που δεν υπάρχει πια το 41%, χωρίς όμως να εξηγήσει τι εννοεί. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


«ΑΥΤΟ, ΤΟ  41%, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ», είπε στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών, καθώς η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας, οπότε οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2027. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία απέρριψε κάθε σχετικό σενάριο, ήταν αυτονόητη, αφού για ποιον λόγο να ήθελε να πάει σε πρόωρες εκλογές μετά από μια εκλογική αποδοκιμασία, διακινδυνεύοντας την απώλεια εδρών;

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανακουφιστικό κατά κάποιον τρόπο που δεν υπάρχει πια το 41%, χωρίς όμως να εξηγήσει τι εννοεί. Πιθανό να αναφερόταν στις υψηλές προσδοκίες που δημιουργούσε ένα τέτοιο ποσοστό. Προεκλογικά, είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους των περσινών εκλογών να τους ψηφίσουν ξανά και να μην του στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας γιατί το είχε λάβει ήδη. Οι συνεργάτες του υποστήριζαν ότι δεν αρκεί η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτη αλλά έχει σημασία και το ποσοστό που θα πάρει, καθώς αυτό δεν πρέπει να είναι τέτοιο που να δίνει λόγο να αμφισβητηθεί η κυβέρνηση. Τελικά, το ποσοστό ήταν πολύ κάτω από τις προσδοκίες τους. Συνέβη ακριβώς αυτό που ξόρκιζαν και δεν ήθελαν να συμβεί. Η Νέα Δημοκρατία έπεσε κάτω από το 30%, κάτι που δεν ήθελε να πιστέψει κανείς στο Μαξίμου. 

Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός είπε ότι «το αποτέλεσμα με κάνει προβληματισμένο αλλά και ανακουφισμένο», καθώς, αφού ο ελληνικός λαός ήθελε να τους στείλει ένα μήνυμα, καλύτερα που το έστειλε τώρα, οπότε έχουν άλλα τρία χρόνια μπροστά τους και θα προβεί σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι έλαβαν υπόψη το μήνυμά τους.

Προεκλογικά ο πρωθυπουργός υποστήριζε πως ένα κακό ποσοστό στις ευρωεκλογές θα δυσκόλευε πολύ τη διακυβέρνηση. Προχθές είπε πως «είναι άλλο να προβλέπεις τι θα γίνει και άλλο να βιώνεις το αποτέλεσμα αφότου ήρθε», το οποίο «μπορεί να είναι και λυτρωτικό και απελευθερωτικό», διαβεβαιώνοντας πως δεν θα πατήσουν φρένο, αλλά γκάζι, γιατί αυτό ζητούν οι πολίτες από εκείνους. 

Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν «σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, πηγαίνετε πιο γρήγορα». Ένα εκατομμύριο πολίτες που τους ψήφισαν πέρσι, αλλά όχι σε αυτές τις εκλογές, είπε ότι «ως επί το πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού, έκατσαν σπίτι τους» είτε από κούραση από τις επαναλαμβανόμενες εκλογές, είτε επειδή θεώρησαν ότι οι κάλπες δεν είχαν τόσο μεγάλη σημασία, είτε για να τους στείλουν μήνυμα. «Αλλά δεν πήγαν αλλού», δήλωσε κατηγορηματικά.

Οι κυριότεροι λόγοι γι’ αυτήν τη στάση διαμαρτυρίας των πολιτών, η οποία εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την ερμηνεία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ακρίβεια, το γεγονός ότι η ανάπτυξη, η οποία υπάρχει στους αριθμούς, δεν φτάνει στον κόσμο και παθογένειες του ελληνικού κράτους το οποίο ελάχιστα εκσυγχρονίστηκε αυτά τα πέντε χρόνια, παρά τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνησή του. 

Πριν από τις ευρωεκλογές, ωστόσο, ο πρωθυπουργός είχε υποτιμήσει σημαντικά την απήχηση ακόμα και των προβλημάτων που αναγνωρίζει σήμερα ως βάσιμους λόγους για τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και πάλι όμως, παρά το πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνησή του, δηλώνει ικανοποιημένος που αυτό ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο που δέχθηκε η γαλλική ή η γερμανική κυβέρνηση.

«Δείτε, ας πούμε, τι έγινε στη Γαλλία και τη Γερμανία, που καταποντίστηκαν, σε έναν βαθμό και λόγω του κόστους ζωής», είπε κάνοντας αποτίμηση του αποτελέσματος. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τους ελέγχους, κάτι που λέγεται βέβαια διαρκώς εδώ και χρόνια, και θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και στο διαθέσιμο εισόδημα, «το οποίο θα αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό απ’ ό,τι η ακρίβεια». Το πως θα το κάνει αυτό δεν το είπε. 

Για το θέμα του γάμου και του πολιτικού κόστους ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιο ξεκάθαρος, καθώς δεν αναγνωρίζει ως δίκαιη τη διαμαρτυρία όσων ενοχλήθηκαν, όπως με την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το κόμμα του υπέστη πολιτική ζημιά από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά έκανε αυτό που πίστευε ότι ήταν σωστό και δίκαιο. Ούτε δεξιά στροφή της ελληνικής κοινωνίας βλέπει στο εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρεί ότι μπορεί ο Βελόπουλος να είχε μια αύξηση, αλλά αυτή ήταν πολύ μικρή μπροστά στα εκατομμύρια των πολιτών που προτίμησαν να μην πάνε να ψηφίσουν.

Πώς ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
O Kυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι μπορεί ο Βελόπουλος να είχε μια αύξηση, αλλά αυτή ήταν πολύ μικρή μπροστά στα εκατομμύρια των πολιτών που προτίμησαν να μην πάνε να ψηφίσουν. Φωτ.: Χρήστος Καρράς/ SOOC

Τους 700.000 ψηψοφόρους που τοποθετούνται σε κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει ότι μάλλον δεν μπορεί να τους πείσει, αλλά το ένα εκατομμύριο που δεν πήγε να ψηφίσει εκτιμά ότι μπορεί να το κερδίσει εύκολα ξανά, καθώς δεν θεωρεί ότι το έχασε, κυρίως επειδή, όπως έχουν τα πράγματα στις εθνικές εκλογές, δεν θα έχουν να ψηφίσουν κάτι άλλο. 

Τα Τεμπη και τα θέματα του κράτους δικαίου θεωρεί ότι δεν επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα και την εκτίμησή του αυτήν τη βασίζει εν πολλοίς στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που τα ανέδειξαν δεν κέρδισαν τους ψηφοφόρους και δεν πέτυχαν ούτε αυτά τους στόχους τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει ιδιαίτερα τον εκνευρισμό του για κάποιους υπουργούς, τους οποίους κατηγορεί και για αλαζονεία, αν και ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θεωρούν ότι η εικόνα που έχει ο πρωθυπουργός για το έργο τους δεν είναι πρωτογενής αλλά αυτή που του μεταφέρουν συνεργάτες του.

Σε αρκετούς υπουργούς έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ένα κονκλάβιο στο οποίο αν δεν είναι αρεστοί, δεν έχουν μέλλον. Αλλά αυτά δεν είναι ασυνήθιστα στις κυβερνήσεις. Μέχρι τώρα οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις δεν έβγαιναν στην επιφάνεια. Μετά τον ανασχηματισμό δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει, ανάλογα με το ποιοι θα επικρατήσουν. 

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει συχνά ότι δεν μπορούν να γίνουν όλοι οι βουλευτές υπουργοί και κλείνει πάντα το μάτι σε όσους βγάζει εκτός ότι μπορεί να επανέλθουν – κάτι που αναμένεται να κάνει και τώρα· να μειώσει τον τεράστιο αριθμό των μελών της κυβέρνησης είναι κάτι που δεν σκέφτεται ως τώρα, καθώς θεωρεί ότι ο κεντρικός συντονισμός του κυβερνητικού έργου από το Μαξίμου ήταν επιτυχημένος και τα πολλά μέλη δεν ήταν πρόβλημα. Η απάντηση που θα δώσει την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο για το τι χρειάζεται να γίνει είναι επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Αλλαγή της πολιτικής γραμμής της κυβέρνησης δεν θα υπάρξει και θα το ξεκαθαρίσει μάλλον και αυτό.

Προεκλογικά ο πρωθυπουργός υποστήριζε πως ένα κακό ποσοστό στις ευρωεκλογές θα δυσκόλευε πολύ τη διακυβέρνηση. Προχθές είπε πως «είναι άλλο να προβλέπεις τι θα γίνει και άλλο να βιώνεις το αποτέλεσμα αφότου ήρθε», το οποίο «μπορεί να είναι και λυτρωτικό και απελευθερωτικό», διαβεβαιώνοντας πως δεν θα πατήσουν φρένο, αλλά γκάζι, γιατί αυτό ζητούν οι πολίτες από εκείνους. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To ChatGPT ως εξομολογητής

Οπτική Γωνία / To ChatGPT ως εξομολογητής

Το ΑΙ προσφέρει μια ζόμπι εκδοχή εξομολόγησης και «ψυχοθεραπείας»· διατηρεί τη μορφή τους, αλλά αφαιρεί το ρίσκο, τη σύγκρουση και το κόστος της αλήθειας, μετατρέποντάς την ομιλία σ’ ένα καταναλωτικό feedback loop αυτοεπιβεβαίωσης.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

ΒΙΒΛΙΑ / Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

Η εκδοτική έκρηξη των βιβλίων του Μ. Καραγάτση, μετά και την επιτυχία της «Μεγάλης Χίμαιρας» στην ΕΡΤ, επαναφέρει ένα βασικό ερώτημα: γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει; Ο κριτικός λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ και ο συγγραφέας Φοίβος Οικονομίδης απαντούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Οπτική Γωνία / Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Σε ένα ακόμη κρεσέντο ευκολίας, ο «εθνικός μας διασκεδαστής» βάφτισε τη σαχλαμάρα «σάτιρα» και εξέφρασε απροκάλυπτα τη χονδροφοβία του, ανασύροντας νοοτροπίες άλλων εποχών, τότε που όλα βαφτίζονταν αθώο πείραγμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»: Η διαθήκη ενός δημοσιογράφου στους αναγνώστες του

Οπτική Γωνία / «Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλος Χερνάντεζ ντε Μιγκέλ. Στο τελευταίο του κείμενο, που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία, η ζωή και η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένες.
THE LIFO TEAM
Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Η πλειοδοσία των θυμάτων από τη βίαιη καταστολή στο Ιράν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ιδίως τη δημιουργία εξτρεμιστικής ατμόσφαιρας προκειμένου να διευκολυνθεί η στρατιωτική επέμβαση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ