Ο Αυγενάκης και το τέλος της ανοχής

Ο Αυγενάκης και το τέλος της ανοχής Facebook Twitter
Δεν ήταν η πρώτη φορά που έφτανε στα αυτιά τους ένα αρνητικό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον συγκεκριμένο βουλευτή. Φωτ.: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/ SOOC
0

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΑΦΝΙΑΣΤΗΚΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν έγινε γνωστή η επίθεση σε εργαζόμενο του αεροδρομίου από τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έφτανε στα αυτιά τους ένα αρνητικό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον συγκεκριμένο βουλευτή. 

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές οι αγρότες ήταν έξαλλοι μαζί του και τον είχαν καταγγείλει για αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά. Ακόμα και αγροτοσυνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας τού ασκούσαν έντονη κριτική και τον θεωρούσαν ακατάλληλο.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η τοποθέτησή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (από 27/6/2023 έως 14/6/2024) ήταν μια ατυχής επιλογή, κάτι που εμμέσως αναγνώρισε ο πρωθυπουργός με το να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό.

Παράπονα για τον Λευτέρη Αυγενάκη είχαν φτάσει ξανά στο παρελθόν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο πρωθυπουργός τον διατηρούσε σε υπουργικές θέσεις, παρότι ούτε ο ίδιος ήταν ενθουσιασμένος με τις επιδόσεις του.

«Το περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς του Αυγενάκη κατά εργαζόμενου δεν μπορούσε να αποσιωπηθεί ούτε να μην έχει επιπτώσεις για τον ίδιο, όπως θα ήθελε» ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.

Είναι γεγονός ότι αυτή η συγκυρία δεν επέτρεπε καμία συγκάλυψη. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να μην υπήρχαν τόσο έντονες αντιδράσεις. Αυτή την περίοδο όμως, που η κυβέρνηση έχει βγει τραυματισμένη από τις ευρωεκλογές και η αλαζονεία είναι ένας από τους λόγους που της χρεώνουν για την κακή επίδοση που είχε, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο να κρυφτεί κάτω από το χαλί, όπως συνέβη με άλλα στο παρελθόν. 

Μετά την «επανεκκίνηση» που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και πριν προλάβει να πάρει εμπρός, η κυβέρνηση δέχθηκε τη συντονισμένη κριτική των δύο πρώην πρωθυπουργών στο Πολεμικό Μουσείο, η οποία αναστάτωσε τη Νέα Δημοκρατία. Κι ενώ το Μαξίμου δεν είχε τελειώσει ακόμα με το damage control για την παρέμβαση Καραμανλή-Σαμαρά, αποκαλύφθηκε το αρνητικό περιστατικό με πρωταγωνιστή κυβερνητικό βουλευτή, το οποίο είχε συμβεί πριν από λίγες μέρες.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία έκπληξη στην κυβέρνηση και ότι πράγματι ο Λευτέρης Αυγενάκης προσπάθησε στην αρχή να αποφύγει όσα ακολούθησαν. Η Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, αφού έλαβε το πράσινο φως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα μετά τη μαζική αποδοκιμασία που ακολούθησε η αποκάλυψη της επίθεσης κατά του εργαζόμενου.

Παράπονα για τον Λευτέρη Αυγενάκη είχαν φτάσει ξανά στο παρελθόν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο πρωθυπουργός τον διατηρούσε σε υπουργικές θέσεις, παρότι ούτε ο ίδιος ήταν ενθουσιασμένος με τις επιδόσεις του. Ο Αυγενάκης είναι «πολιτικό παιδί» της Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία είχε ακολουθήσει όταν (επί Σαμαρά) έφυγε από τη ΝΔ για να κάνει το δικό της κόμμα. 

Αυτά όμως είναι τα παλιά. Στα πιο πρόσφατα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Ελέγχου και Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων) η οποία έγινε πριν από μερικούς μήνες, με τον παραιτηθέντα να δηλώνει ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον τότε υπουργό (Αυγενάκη), ενώ τον περασμένο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση, λόγω σοβαρών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στη λειτουργία του οργανισμού, τη νομιμότητα των πληρωμών και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ