Tι θα φέρει η διαγραφή Σαμαρά;

Με τη διαγραφή Σαμαρά, ο Μητσοτάκης ρισκάρει διάσπαση της ΝΔ; Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ - ΜΠΕ
0

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε άλλη επιλογή από το να θέσει τον Αντώνη Σαμαρά εκτός ΝΔ.

Όταν ο πρώην πρωθυπουργός αποκαλεί τον υπουργό Εξωτερικών «μειοδότη» άρα χαρακτηρίζει εμμέσως ενδοτική την πολιτική Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον δεν θα μπορούσε να σταθεί στο εσωκομματικό παίγνιο αν ανεχόταν και αυτή -την τρίτη από το καλοκαίρι- ευθεία αμφισβήτησή του από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λοιπόν ό,τι και ο πατέρας του το 1993: Διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Μεσσήνιου πολιτικού. Θα επιλέξει να δημιουργήσει νέο πολιτικό κόμμα όπως είχε πράξει με την Πολιτική Άνοιξη; Θα στοιχηθεί με κάποιο άλλο από τα μέλη της Ακροδεξιάς πολυκατοικίας; Δύσκολο έως αδύνατο να θέσει ο Αντώνης Σαμαράς το πολιτικό εγώ του υπό τον Βελόπουλο ή την Λατινοπούλου.

Θα μπορούσε ο Αντώνης Σαμαράς να δώσει χρίσμα σε κάποιο άλλο πρόσωπο για να ηγηθεί ενός νέου δεξιού -ακροδεξιού πολιτικού σχηματισμού; Αυτό το σενάριο μοιάζει ως το πιθανότερο. 

Σε αυτή την περίπτωση στο δεξιό - ακροδεξιό κόμμα Σαμαρά θα μπορούσε να ενταχθεί ο επίσης διαγραφείς βουλευτής Μάριος Σαλμάς. Και ίσως μερικοί ακόμη σημερινοί βουλευτές της ΝΔ που θεωρούνται Σαμαρικοί όπως ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.

Η διάσπαση της ΝΔ είναι πιθανή και αυτό είναι ένα σενάριο που μέτρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση ήταν να το διακινδυνεύσει, αφού σε περίπτωση που δεν έθετε τον Σαμαρά εκτός ΝΔ θα κινδύνευε η δική του κομματική εξουσία και η επιρροή του ως πρωθυπουργού. Επιπλέον, συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε ότι τα μηνύματα που έπαιρνε ο πρωθυπουργός από όλα τα στελέχη της ΝΔ για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο...».

Στην απάντησή του μετά τη διαγραφή, ο Σαμαράς υποστηρίζει ότι ο Μητσοτάκης είναι «αποκομμένος από τη βάση» και «οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία» ρίχνοντας το πρώτο σπέρμα για τις επόμενες κινήσεις του. Η ΝΔ του Μητσοτάκη -θα επιχειρηματολογήσει ο Αντώνης Σαμαράς- δεν έχει σχέση με την αυθεντική Νέα Δημοκρατία. Και γι αυτό θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις του διαγραφέντος πρώην πρωθυπουργού.

Σε αυτή την περίπτωση, της διάσπασης της ΝΔ ή της αποσκίρτησης ορισμένων Σαμαρικών βουλευτών, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στις επόμενες εκλογές. Αν τα σημερινά ποσοστά της ΝΔ μειωθούν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση διάσπασης, ποια κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ