Η πολυτέλεια του να παίζεις φιδάκι σε Νokia 20αετίας

Rage against the Machine Facebook Twitter
Αναρωτιέμαι αν πλησιάζουμε στην εποχή που περιέγραφε ο Ασίμοφ ή ο Φιλιπ Κ. Ντικ. Eικονογράφηση: bianka/LIFO
0



ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ
, σε ένα από τα αγαπημένα μου podcasts, άκουσα μια συνέντευξη της Σάρα Νέλσον, της προέδρου του Συνδικάτου των Αμερικανών Αεροσυνοδών (Αssociation of Flight Attendants-CWA). H συζήτηση αφορούσε τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα ταξίδια μετά την πανδημία και κάποια στιγμή αναφέρθηκε στην αλματώδη αύξηση στις επιθέσεις που δέχεται το πλήρωμα από επιβάτες. Η Νέλσον υποστήριξε πως πολύς κόσμος είχε «ξεχάσει» να ταξιδεύει και έμπαινε σε αεροπλάνο «σαν να ήταν η πρώτη φορά» και κυρίως πως συχνά οι αεροσυνοδοί είναι οι πρώτοι επαγγελματίες που συναντούσαν πλέον οι επιβάτες στο αεροδρόμιο. Συχνά έκαναν check-in μέσω αυτόματων μηχανημάτων και δεν υπήρχε πουθενά προσωπικό να επιλύσει τυχόν προβλήματα. «Δεν μπορούν να τα βάλουν με τα μηχανήματα, κι έτσι τα βάζουν μαζί μας», έλεγε η Νέλσον.

Η νέα αυτοματοποίηση αναμένεται να κοστίσει χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια δουλειές παγκοσμίως (σίγουρα περισσότερες απ’ όσες θα δημιουργήσει), η gig economy έχει φέρει τα πάνω-κάτω.

Αναρωτιέμαι αν πλησιάζουμε στην εποχή που περιέγραφε ο Ασίμοφ ή ο Φιλιπ Κ. Ντικ. Βρισκόμαστε στην αρχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Μιλάμε ήδη με chatbots, βάζουμε το Chat GPT να μας γράφει εκθέσεις και να μας μεταφράζει άρθρα και διαβάζουμε κείμενα με τίτλο «Οι δέκα δουλειές που κινδυνεύουν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη». Η νέα αυτοματοποίηση αναμένεται να κοστίσει χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια δουλειές παγκοσμίως (σίγουρα περισσότερες απ’ όσες θα δημιουργήσει), η gig economy έχει φέρει τα πάνω-κάτω (θα υπήρχε, άραγε, στεγαστική κρίση χωρίς Airbnb;) και οι γίγαντες της τεχνολογίας έχουν αποκτήσει δυσανάλογη επιρροή και εξουσία σε κάθε τομέα της πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και της οικονομίας.(Ποιος θα ελέγξει τη meta στις αμερικανικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου; Ποιος δεν θορυβήθηκε με την είδηση ότι ο Ίλον Μασκ εμπόδισε την Ουκρανία να πραγματοποιήσει επίθεση σε ρωσική ναυτική βάση;)

Η πάλη του ανθρώπου με την τεχνολογία είναι και το θέμα του βιβλίου Blood in the Μachine του Brian Merchant, του συντάκτη τεχνολογίας των «L.A. Times», που κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες. O Merchant επανεξετάζει το κίνημα των λουδιτών. Ο όρος σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως για να υποδείξει κάποιον που φοβάται την τεχνολογία και την πρόοδο. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει ο Μerchant, oι λουδίτες πάλευαν για να υπερισχύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων έναντι των «κερδών των μηχανών». Το κίνημα ξεκίνησε από την Αγγλία του 19ου αιώνα, όταν η Βιομηχανική Επανάσταση στέρησε τη δουλειά σε χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες, οι οποίοι, ως αντίποινα, ξεκίνησαν να καταστρέφουν μαζικά μηχανήματα και εργοστάσια. Ο Merchant χρησιμοποιεί την ιστορία των λουδιτών για να μιλήσει για την επερχόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τους γίγαντες της τεχνολογίας ως νέους υπερ-προνομιούχους, το ψυχολογικό κόστος της τεχνολογίας όπου κάθε χόμπι γίνεται και πιθανή πηγή εισοδήματος, τις δουλειές που προβλέπεται να εξαφανιστούν σύντομα καθώς και τις πιθανές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τον οδοστρωτήρα της τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.).

Πριν από λίγο καιρό μπήκα σε ένα ΚΤΕΛ για μια μικρή σχετικά διαδρομή. Δίπλα μου κάθισε μια κοπέλα (ή κυρία; ‒ πώς πρέπει να αποκαλώ μια συνομήλική μου, άραγε;). Διάβαζε ένα μεγάλο βιβλίο με σφραγίδα από τη βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ και έπαιζε κάτι σαν φιδάκι σε ένα παλιό κινητό Nokia. Την ώρα που πλησιάζαμε στα διυλιστήρια της Κορίνθου συνειδητοποίησα πως χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό της με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και πριν από είκοσι χρόνια: έστελνε συμβατικά sms. Μιλούσε στο τηλέφωνο για να ενημερώσει για τη διαδρομή («ναι, φτάνω») και για να πει τα νέα της στις φίλες της («ήρθε εκεί που έφτιαχνα το κρεβάτι και μου αντιμίλησε πάλι, καταλαβαίνω, αλλά απορώ με το πού έχει φτάσει όλο αυτό»). Κάποτε, μέσα στο τεχνολογικό μου πάθος, μπορεί να ένιωθα από περιφρόνηση έως οίκτο για όλη αυτήν τη ρετρό, μπούμερ διάθεση. Τώρα ένιωσα φθόνο γι’ αυτήν τη φανταστική ανεμελιά, γι’ αυτή την υπέροχη πολυτέλεια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεκτάριος Ταβερναράκης: «Είμαστε μια τεράστια ασημαντότητα. Το σύμπαν αδιαφορεί για τις ζωές μας»

Τech & Science / Οι κατακλυσμιαίες συνέπειες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης για το μέλλον της ανθρωπότητας

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης μιλά στη LiFO για τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και τα ηθικά διλήμματα που θα προκύψουν στον νέο κόσμο που ανατέλλει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Τech & Science / Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός σχολιάζει τις ανακοινώσεις της NASA για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και υποστηρίζει ότι έχει έρθει η στιγμή να προετοιμαστούμε για τη μετοίκηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Newskilling: Ανταγωνισμός ή συμπόρευση των εργασιακών ρόλων με την τεχνολογία;

Good Business Directory Vol.3 / Newskilling: Ανταγωνισμός ή συμπόρευση των εργασιακών ρόλων με την τεχνολογία;

Το μέλλον της εργασίας στηρίζεται στη λογική του newskilling, δηλαδή στην ανακάλυψη από τους εργαζόμενους και τις εταιρείες νέων ρόλων, οι οποίοι θα συνδυάζουν νέες γνώσεις και οριζόντιες δεξιότητες.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ