Newskilling: Ανταγωνισμός ή συμπόρευση των εργασιακών ρόλων με την τεχνολογία;

Newskilling: Ανταγωνισμός ή συμπόρευση των εργασιακών ρόλων με την τεχνολογία; Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι senior consultant στην εταιρεία The Flow Partners.
0

ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΧΕΩΣ μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας τόσο λόγω των βραχύτερων οικονομικών κύκλων όσο και της αλλαγής της τεχνολογίας δεν αρκεί πλέον η στρατηγική του upskilling ή reskilling για να διατηρήσει ανταγωνιστικό το δυναμικό μιας επιχείρησης. Το μέλλον της εργασίας στηρίζεται στη λογική του newskilling, δηλαδή στην ανακάλυψη από τους εργαζόμενους και τις εταιρείες νέων ρόλων, οι οποίοι θα συνδυάζουν νέες γνώσεις και οριζόντιες δεξιότητες. Βιώνουμε μια νέα βιομηχανική επανάσταση, αυτή του web 4.0, και είναι απαραίτητο να την κατανοήσουμε ως τέτοια και να δημιουργήσουμε αποδοτικούς εργαζόμενους που θα αποδίδουν με βάση τις δυνάμεις και τα ενδιαφέροντά τους αλλά και τις ανάγκες του οργανισμού.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και άλλα τεχνολογικά εργαλεία συνεχίζουν να αναλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας, είναι σημαντικό για τα άτομα να βρουν το δικό τους προσωπικό «sweet spot» και να προσφέρουν κάτι μοναδικό που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από μια μηχανή. Αυτό απαιτεί μια βαθιά κατανόηση των δυνατοτήτων, των ενδιαφερόντων και των αναγκών του οργανισμού.

Η έννοια του newskilling περιλαμβάνει τον συνδυασμό soft skills με τεχνικές ικανότητες, προσφέροντας κάτι μοναδικό και διαφορετικό απ’ ό,τι ένας παραδοσιακός εργαζόμενος. Οι οριζόντιες δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η λογική, η επίλυση προβλημάτων, η περιέργεια και η προσαρμοστικότητα, γίνονται όλο και πιο πολύτιμες σε έναν κόσμο όπου οι μηχανές αναλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας. Τέτοιες δεξιότητες δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μια μηχανή και τα άτομα που τις κατέχουν μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους μοναδικούς ρόλους εργασίας, δίνοντας έναν μοναδικό συνδυασμό δύναμης σε κάθε οργανισμό. 

Η έννοια του newskilling περιλαμβάνει τον συνδυασμό soft skills με τεχνικές ικανότητες, προσφέροντας κάτι μοναδικό και διαφορετικό απ’ ό,τι ένας παραδοσιακός εργαζόμενος. 

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα newskilling στην πράξη είναι ο ρόλος ενός συμβούλου ηθικής και δεοντολογίας AI (AI Ethics Consultant). Πρόκειται για έναν εντελώς νέο εργασιακό ρόλο που απαιτεί έναν μοναδικό συνδυασμό δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων νομικών γνώσεων, γνώσεων Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, και τεχνικής γνώσης κατανόησης της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ομαδικότητα και η συνεργασία αλλά και η κριτική σκέψη είναι απαραίτητες γι’ αυτόν τον ρόλο. Οι σύμβουλοι ηθικής και δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μπορούν να συνεργάζονται με διάφορα τμήματα και ομάδες για να διασφαλίσουν ότι οι ηθικοί προβληματισμοί ενσωματώνονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Ένας σύμβουλος ηθικής και δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση τού ότι η ανάπτυξη και η εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης είναι ηθική και ευθυγραμμισμένη με τους νομικούς και κοινωνικούς κανόνες – ένας εντελώς νέος ρόλος με έναν πρωτοφανή συνδυασμό γνώσεων για τα σημερινά δεδομένα, απαραίτητος για τη στρατηγική της ανάπτυξης προϊόντων μιας tech εταιρείας. Ο ρόλος αυτός συναντάται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Απόδειξη ίσως για την αναγκαιότητα του newskilling και την υιοθέτησή του από τις επιχειρήσεις είναι η εκρηκτική αύξηση των freelancers. Οι τελευταίοι δεν βρίσκουν πλέον έμπνευση αλλά ούτε και λόγο ύπαρξης μέσα σε παραδοσιακά σχεδιασμένους ρόλους εργασίας και δημιουργούν μια δική τους γκάμα υπηρεσιών, τις περισσότερες φορές υψηλότερης αξίας από τους παραδοσιακούς ρόλους εργασίας που κατείχαν. Αποχωρούν και γίνονται freelancers επειδή η επιχείρηση δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί αντανακλαστικά στην εξέλιξη του ρόλου τους. 

Με το newskilling οι εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα και να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις των τεχνολογικών αλλαγών. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να βρουν μια καλύτερη αντιστοιχία με τις δεξιότητες και τις απαιτήσεις της Generation Z που διαθέτει μοναδικούς συνδυασμούς δεξιοτήτων και γνώσεων. 

Πώς μπορεί να επιτύχει μια εταιρεία το newskilling; Η εμπειρία μας καταρχάς αναδεικνύει τη χρήση του service design και την εστίαση στη λογική της περσόνας κάθε ρόλου και όχι των requirements. Ποια είναι η καθημερινότητα του ρόλου, ποιες οι προκλήσεις, ποιο το context, ποιες οι συνεργασίες και ποια τα συναισθήματα που οφείλει κάποιος να διαχειριστεί σε έναν συγκεκριμένο ρόλο; Τι είναι χρήσιμο να κάνει και τι όχι ώστε να μην επαναλαμβάνει εργασίες για τις οποίες φροντίζει πλέον η τεχνολογία; Ποια είναι τα τελικά deliverables που απαιτούνται, πού θα συμβάλει ο άνθρωπος και πού η τεχνολογία; Παράλληλα, είναι κρίσιμο να πλαισιώσει τις ειδικές παραμέτρους του ρόλου με τις κομβικές οριζόντιες δεξιότητες και συμπεριφορές που θα ενισχύσουν την επικοινωνιακή ευελιξία και επίδειξη ενσυναίσθησης των στελεχών. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με συστηματικά προγράμματα ανάπτυξης με έμφαση στο empathic leadership, στο reverse mentoring, καθώς και με personal coaching sessions.

Συμπερασματικά, το newskilling είναι το μέλλον της εργασίας. Είναι μια νοοτροπία που αγκαλιάζει τη δυνατότητα των ατόμων να δημιουργήσουν τους δικούς τους μοναδικούς ρόλους σε οργανισμούς, ενώ οι τελευταίοι επωφελούνται σε επίπεδο καινοτομίας, δέσμευσης και ταχύτητας. Αξιοποιώντας τα δυνατά σημεία, τις τεχνικές γνώσεις και τις οριζόντιες δεξιότητές τους, οι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας που συμβάλλουν στην αυτοπραγμάτωσή τους και ωφελούν τον οργανισμό στον οποίο δουλεύουν. Η προσέγγιση του newskilling απαιτεί μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης, καινοτομίας και προσαρμοστικότητας, στο πλαίσιο της οποίας τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της σταδιοδρομίας τους και να δημιουργούν νέες ευκαιρίες. Οι εταιρείες που ασπάζονται και εφαρμόζουν τη λογική ενός προγράμματος newskilling θα είναι σε θέση να σημειώσουν σημαντικές επιτυχίες σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας και στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον.

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Radio Lifo / «Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Καύσωνες, θερμική καταπόνηση και διαρκής απειλή πυρκαγιών: η πρωτεύουσα δοκιμάζεται ξανά και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί αυτή η κατάσταση δεν είναι πια προσωρινή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.