Η Μάνα της Χρονιάς

Η Μάνα της Χρονιάς Facebook Twitter
«Η μάνα μου ξυπνούσε τα χαράματα, μάζευε ξύλα, άναβε φωτιές, μεγάλωσε 4 αγόρια στο βυζί της»
0



«ΚAΛΗΣΠΕΡΑ ΜΑΝΟΥΛΕΣ
, τι πρέπει να κάνω; Ο γιος μου έφαγε ένα κομμάτι σαπούνι». «Σας βάζω εδώ μια φωτογραφία από τα κακά της μπέμπας, είναι πράσινα με βλέννες και φωσφορίζουν».


Σε ένα παράλληλο σύμπαν, μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο κορόιδευα τα γκρουπ για μανάδες στο Facebook. Δεν ήμουν η μόνη: για πολλά χρόνια ήταν πολύ δημοφιλές να γελάς με ατάκες από «μανούλες του Facebook». Ή, όπως είχε γράψει κάποιος σε ένα πατερναλιστικό κρεσέντο στην εισαγωγή ενός τέτοιου κειμένου: «Πολλές γυναίκες, όταν γίνονται για πρώτη φορά μανούλες, είναι λογικό να ανησυχούν παραπάνω και να είναι υπερπροστατευτικές. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν οι γονείς, που μπορούν να τις βοηθήσουν και να τις συμβουλέψουν».


Όταν πια γέννησα και μια φίλη με έβαλε σε ένα τέτοιο γκρουπ (σχεδόν απολογητικά, λέγοντάς μου ότι «τα αρχεία είναι χρήσιμα»), κατανόησα το μέγεθος της βλακείας μου. Διαβάζοντας εκείνα τα αρχεία, συνειδητοποίησα πόσο λίγη σοβαρή πληροφορία υπάρχει εκεί έξω για οτιδήποτε θεωρείται «μαμαδίστικο». Μπορείς να μιλήσεις σε ανθρώπους που έχουν παιδιά (αν ξέρεις τέτοιους), να διαβάσεις βιβλία (όλα μεταφρασμένα, γιατί υπάρχουν ελάχιστα σοβαρά ελληνικά βιβλία για τον τοκετό, τον θηλασμό και το μεγάλωμα των παιδιών), αλλά το ελληνικό Ίντερνετ είναι κάτι σαν τη μαύρη τρύπα της μητρότητας.

Sites με κείμενα copy paste από μπλογκ ή μεταφρασμένα με google translate («Όταν γεννήθηκε η κορούλα μου, η Σάρα, ένιωσα την καρδιά μου να σπάει»), Instagram accounts φτιαγμένα για να προωθούν υπνόσακους και σαλιάρες και φόρουμ γεμάτα ποστ που έχουν γράψει αγχωμένες, φρικαρισμένες γυναίκες στις 4 τα ξημερώματα και που συνήθως τα διαβάζεις εξίσου αγχωμένη και φρικαρισμένη, ενώ ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις τι σημαίνει ο όρος «πρωτεϊνουρία».

Sites με κείμενα copy paste από μπλογκ ή μεταφρασμένα με google translate («Όταν γεννήθηκε η κορούλα μου, η Σάρα, ένιωσα την καρδιά μου να σπάει»), Instagram accounts φτιαγμένα για να προωθούν υπνόσακους και σαλιάρες και φόρουμ γεμάτα ποστ που έχουν γράψει αγχωμένες, φρικαρισμένες γυναίκες στις 4 τα ξημερώματα και που συνήθως τα διαβάζεις εξίσου αγχωμένη και φρικαρισμένη, ενώ ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις τι σημαίνει ο όρος «πρωτεϊνουρία».


Οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν αποβάλλουν, δεν κάνουν τεχνητή γονιμοποίηση και θηλάζουν όλες πανεύκολα. Η σοβαρή πληροφορία ή, έστω, η προσωπική αφήγηση είναι ανύπαρκτη γι’ αυτές τις εμπειρίες οπουδήποτε, εκτός από φόρουμ και κλειστά γκρουπ μητρότητας. Και όχι, το να πάρεις τηλέφωνο τον γυναικολόγο ή τον παιδίατρο δεν είναι επιλογή – θα έπρεπε να τους παίρνεις τηλέφωνο 125 φορές τη μέρα και να τους βομβαρδίζεις με ερωτήσεις.

Ο βασικός λόγος που δεν υπάρχει τίποτα για όλα αυτά στα ελληνικά είναι ότι οι πιο σκληρές, ωμές εμπειρίες είναι ακόμα ταμπού – καμία γυναίκα δεν θέλει να γράψει για την αποβολή της ή την πέμπτη αποτυχημένη προσπάθεια τεχνητής γονιμοποίησης. Και γιατί τις ελάχιστες φορές που έχουν βγει γυναίκες κι έχουν μιλήσει για απλές εμπειρίες που δεν χωράνε στο πρότυπο της «Μάνας της Χρονιάς», αυτής που τα κάνει όλα φανταστικά και θα της δώσουμε βραβείο –ότι δεν κατάφεραν να θηλάσουν, ή ότι τους αρέσει να βγαίνουν ακόμα έξω με τις φίλες τους να πιουν ένα ποτό, ή ότι έχουν τολμήσει να μιλήσουν για τη μητρότητα με ειλικρίνεια ή, ακόμα χειρότερα, χιούμορ–, τις έχει φάει το μαύρο φίδι με σχόλια όπως «καλύτερα να είχες κάνει έκτρωση» και «τοσες γυνεκες προσπαθούν να γυνουνε μάνες και έγινες εςί για να γραφεις τετια».


Προφανώς και κάποτε γεννούσαν οι γυναίκες με πολύ λιγότερη πληροφόρηση. Ιστορίες όπως «Η γιαγιά μου, η κυρα-Λέγκω, γέννησε μόνη της εφτά παιδιά στο παχνί ανάμεσα στις κατσίκες» και «Η μάνα μου ξυπνούσε τα χαράματα, μάζευε ξύλα, άναβε φωτιές, μεγάλωσε 4 αγόρια στο βυζί της» είναι πάρα πολύ δημοφιλείς ανάμεσα σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι γυναίκες «έχουν στη φύση τους» τη μητρότητα και τη γέννα και τη σωστή στιγμή θα ξέρουν τι να κάνουν γιατί «είναι στο ένστικτό σας».

Πριν από πολλά χρόνια, οι γυναίκες ζούσαν συνήθως σε εκτεταμένες οικογένειες με άλλες γυναίκες όλων των ηλικιών,·γιαγιάδες, ξαδέρφες, θείες, ένα ολόκληρο δίκτυο γνώσης που μπορούσε να τις καθοδηγήσει. Δεν ζούμε έτσι εδώ και πολλά χρόνια.


Επίσης, τα μωρά δεν έρχονται με εγχειρίδιο. Κάθε μέρα με μωρό είναι ένας θαυμαστός νέος κόσμος. Κανείς δεν σου λέει ότι το μωρό σου θα κλαίει σπαρακτικά κάθε φορά που το κάνεις μπάνιο, πως θα ξεκαρδίζεται όταν βλέπει τη γάτα σου ή, ακόμα καλύτερα, πως μπορεί να το αφήσεις να μπουσουλάει στο πάτωμα με τα παιχνίδια του για να πας τρέχοντας τουαλέτα και όταν γυρίσεις να το βρεις να έχει τυλιχτεί με το καλώδιο του λαμπατέρ και να δαγκώνει με μανία την πρίζα, χαρίζοντάς σου επάξια το βραβείο «Η Μάνα της Χρονιάς».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Οπτική Γωνία / H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Δύο λέξεις που χρησιμοποίησε η ακτιβίστρια ηθοποιός, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, και συνοψίζουν την αντίσταση στη μυθοποίηση του κακού, σε όσους αντλούν απόλαυση καταναλώνοντας φασιστικές ιδέες και αισθήματα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μαντρί στον 16ο όροφο: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ρεπορτάζ / Μαντρί στην Αθήνα: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ένα αυτοσχέδιο αγρόκτημα σε ταράτσα πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα όρια της αστικής γεωργίας. Πόσο εφικτή είναι η αυτάρκεια μέσα στην πόλη και πού σταματά, όταν τίθενται ζητήματα υγείας, νομιμότητας και ευζωίας των ζώων;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Οπτική Γωνία / Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Είναι ρεαλιστικό ένα διπλωματικό φρένο αυτήν τη στιγμή ή η κλιμάκωση θεωρείται πιθανή; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Οπτική Γωνία / Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας, μιλά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και εξηγεί γιατί επιβιώνουν ακόμη οι θεοκρατίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Oι επιθέσεις σε παλαιστινιακές κοινότητες της Δυτικής Όχθης, χριστιανικές και μη, προκαλούν τις αντιδράσεις, ακόμα και την κατακραυγή επιφανών Ισραηλινών, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια μένει χωρίς αποτέλεσμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η γεωλογική αποθήκη CO2 του Πρίνου και μια κοινωνία που βράζει

Ρεπορτάζ / «Πρίνος CO2»: Αναγκαία πράσινη επένδυση ή έργο υψηλού ρίσκου;

Το έργο αποθήκευσης άνθρακα προωθείται ως κρίσιμη υποδομή για την κλιματική μετάβαση, με τη στήριξη της πολιτείας και της Ε.Ε. Γιατί προκαλεί, όμως, αντιδράσεις και επιστημονικές επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αύξηση του κατώτατου μισθού στη σκιά των υποκλοπών και του φιάσκου της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών

Βασιλική Σιούτη / Η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι υποκλοπές και η δίκη των Τεμπών

Η πίεση από την οικονομική πραγματικότητα, το φιάσκο της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών και οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οπτική Γωνία / Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οι περισσότεροι πλούσιοι δεν γίνονται πλουσιότεροι από τις φορολογικές διευκολύνσεις, όσο σκανδαλώδεις κι αν είναι, αλλά επειδή συναναστρέφονται μεταξύ τους σε κλειστούς κύκλους.
THE LIFO TEAM
Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας δεν θα παρευρεθεί στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, αν και του έγινε επίσημη πρόσκληση από την αμερικανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη διαφαινόμενη ρήξη του με τις πρακτικές του Πλανητάρχη.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ