Η Μάνα της Χρονιάς

Η Μάνα της Χρονιάς Facebook Twitter
«Η μάνα μου ξυπνούσε τα χαράματα, μάζευε ξύλα, άναβε φωτιές, μεγάλωσε 4 αγόρια στο βυζί της»
0



«ΚAΛΗΣΠΕΡΑ ΜΑΝΟΥΛΕΣ
, τι πρέπει να κάνω; Ο γιος μου έφαγε ένα κομμάτι σαπούνι». «Σας βάζω εδώ μια φωτογραφία από τα κακά της μπέμπας, είναι πράσινα με βλέννες και φωσφορίζουν».


Σε ένα παράλληλο σύμπαν, μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο κορόιδευα τα γκρουπ για μανάδες στο Facebook. Δεν ήμουν η μόνη: για πολλά χρόνια ήταν πολύ δημοφιλές να γελάς με ατάκες από «μανούλες του Facebook». Ή, όπως είχε γράψει κάποιος σε ένα πατερναλιστικό κρεσέντο στην εισαγωγή ενός τέτοιου κειμένου: «Πολλές γυναίκες, όταν γίνονται για πρώτη φορά μανούλες, είναι λογικό να ανησυχούν παραπάνω και να είναι υπερπροστατευτικές. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν οι γονείς, που μπορούν να τις βοηθήσουν και να τις συμβουλέψουν».


Όταν πια γέννησα και μια φίλη με έβαλε σε ένα τέτοιο γκρουπ (σχεδόν απολογητικά, λέγοντάς μου ότι «τα αρχεία είναι χρήσιμα»), κατανόησα το μέγεθος της βλακείας μου. Διαβάζοντας εκείνα τα αρχεία, συνειδητοποίησα πόσο λίγη σοβαρή πληροφορία υπάρχει εκεί έξω για οτιδήποτε θεωρείται «μαμαδίστικο». Μπορείς να μιλήσεις σε ανθρώπους που έχουν παιδιά (αν ξέρεις τέτοιους), να διαβάσεις βιβλία (όλα μεταφρασμένα, γιατί υπάρχουν ελάχιστα σοβαρά ελληνικά βιβλία για τον τοκετό, τον θηλασμό και το μεγάλωμα των παιδιών), αλλά το ελληνικό Ίντερνετ είναι κάτι σαν τη μαύρη τρύπα της μητρότητας.

Sites με κείμενα copy paste από μπλογκ ή μεταφρασμένα με google translate («Όταν γεννήθηκε η κορούλα μου, η Σάρα, ένιωσα την καρδιά μου να σπάει»), Instagram accounts φτιαγμένα για να προωθούν υπνόσακους και σαλιάρες και φόρουμ γεμάτα ποστ που έχουν γράψει αγχωμένες, φρικαρισμένες γυναίκες στις 4 τα ξημερώματα και που συνήθως τα διαβάζεις εξίσου αγχωμένη και φρικαρισμένη, ενώ ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις τι σημαίνει ο όρος «πρωτεϊνουρία».

Sites με κείμενα copy paste από μπλογκ ή μεταφρασμένα με google translate («Όταν γεννήθηκε η κορούλα μου, η Σάρα, ένιωσα την καρδιά μου να σπάει»), Instagram accounts φτιαγμένα για να προωθούν υπνόσακους και σαλιάρες και φόρουμ γεμάτα ποστ που έχουν γράψει αγχωμένες, φρικαρισμένες γυναίκες στις 4 τα ξημερώματα και που συνήθως τα διαβάζεις εξίσου αγχωμένη και φρικαρισμένη, ενώ ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις τι σημαίνει ο όρος «πρωτεϊνουρία».


Οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν αποβάλλουν, δεν κάνουν τεχνητή γονιμοποίηση και θηλάζουν όλες πανεύκολα. Η σοβαρή πληροφορία ή, έστω, η προσωπική αφήγηση είναι ανύπαρκτη γι’ αυτές τις εμπειρίες οπουδήποτε, εκτός από φόρουμ και κλειστά γκρουπ μητρότητας. Και όχι, το να πάρεις τηλέφωνο τον γυναικολόγο ή τον παιδίατρο δεν είναι επιλογή – θα έπρεπε να τους παίρνεις τηλέφωνο 125 φορές τη μέρα και να τους βομβαρδίζεις με ερωτήσεις.

Ο βασικός λόγος που δεν υπάρχει τίποτα για όλα αυτά στα ελληνικά είναι ότι οι πιο σκληρές, ωμές εμπειρίες είναι ακόμα ταμπού – καμία γυναίκα δεν θέλει να γράψει για την αποβολή της ή την πέμπτη αποτυχημένη προσπάθεια τεχνητής γονιμοποίησης. Και γιατί τις ελάχιστες φορές που έχουν βγει γυναίκες κι έχουν μιλήσει για απλές εμπειρίες που δεν χωράνε στο πρότυπο της «Μάνας της Χρονιάς», αυτής που τα κάνει όλα φανταστικά και θα της δώσουμε βραβείο –ότι δεν κατάφεραν να θηλάσουν, ή ότι τους αρέσει να βγαίνουν ακόμα έξω με τις φίλες τους να πιουν ένα ποτό, ή ότι έχουν τολμήσει να μιλήσουν για τη μητρότητα με ειλικρίνεια ή, ακόμα χειρότερα, χιούμορ–, τις έχει φάει το μαύρο φίδι με σχόλια όπως «καλύτερα να είχες κάνει έκτρωση» και «τοσες γυνεκες προσπαθούν να γυνουνε μάνες και έγινες εςί για να γραφεις τετια».


Προφανώς και κάποτε γεννούσαν οι γυναίκες με πολύ λιγότερη πληροφόρηση. Ιστορίες όπως «Η γιαγιά μου, η κυρα-Λέγκω, γέννησε μόνη της εφτά παιδιά στο παχνί ανάμεσα στις κατσίκες» και «Η μάνα μου ξυπνούσε τα χαράματα, μάζευε ξύλα, άναβε φωτιές, μεγάλωσε 4 αγόρια στο βυζί της» είναι πάρα πολύ δημοφιλείς ανάμεσα σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι γυναίκες «έχουν στη φύση τους» τη μητρότητα και τη γέννα και τη σωστή στιγμή θα ξέρουν τι να κάνουν γιατί «είναι στο ένστικτό σας».

Πριν από πολλά χρόνια, οι γυναίκες ζούσαν συνήθως σε εκτεταμένες οικογένειες με άλλες γυναίκες όλων των ηλικιών,·γιαγιάδες, ξαδέρφες, θείες, ένα ολόκληρο δίκτυο γνώσης που μπορούσε να τις καθοδηγήσει. Δεν ζούμε έτσι εδώ και πολλά χρόνια.


Επίσης, τα μωρά δεν έρχονται με εγχειρίδιο. Κάθε μέρα με μωρό είναι ένας θαυμαστός νέος κόσμος. Κανείς δεν σου λέει ότι το μωρό σου θα κλαίει σπαρακτικά κάθε φορά που το κάνεις μπάνιο, πως θα ξεκαρδίζεται όταν βλέπει τη γάτα σου ή, ακόμα καλύτερα, πως μπορεί να το αφήσεις να μπουσουλάει στο πάτωμα με τα παιχνίδια του για να πας τρέχοντας τουαλέτα και όταν γυρίσεις να το βρεις να έχει τυλιχτεί με το καλώδιο του λαμπατέρ και να δαγκώνει με μανία την πρίζα, χαρίζοντάς σου επάξια το βραβείο «Η Μάνα της Χρονιάς».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ