Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα συγκρατήσει τις δεξιές απώλειες

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα συγκρατήσει τις δεξιές απώλειες Facebook Twitter
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είχε υπολογίσει το πολιτικό κόστος των καταλήψεων και των χαμένων εξεταστικών. Φωτ.: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / SOOC
0

ΕΝΩ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ το μέτωπο με την εκκλησία και τους αγρότες, η κυβέρνηση έχει ανοίξει άλλο ένα μέτωπο, με τα πανεπιστήμια, το οποίο δεν ξέρει πώς να κλείσει χωρίς άλλες συνέπειες.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ήταν μια συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού, για την οποία γνώριζε ότι θα είχε πολιτικό κόστος και συνέπειες, που ήλπιζε ότι θα είχε τον χρόνο να τις μετριάσει. Οι αγρότες εκτιμά ότι θα υποχωρήσουν σύντομα και ότι θα καταφέρει να συνεννοηθεί μαζί τους. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα κοινωνικό στρώμα στο οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει βάσεις και ασκεί σημαντική επιρροή. Για τα πανεπιστήμια όμως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια στρατηγική.

Βουλευτές της ΝΔ σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να ανοίξει το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ δεν είχε έτοιμο το νομοσχέδιο, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις μέσα στην εξεταστική περίοδο. «Αυτό μοιάζει περισσότερο με γκάφα και προχειρότητα, παρά με σκοπιμότητα» αναφέρει ένας από αυτούς.

Κυβερνητικό στέλεχος λέει ότι η κυβέρνηση έσπευσε να το ανοίξει επειδή θεωρεί ότι το θέμα αυτό ενώνει όλο το κόμμα, αφού ήταν πάγια θέση της ΝΔ και επί Καραμανλή και επί Σαμαρά. Παρόλα αυτά, οι βουλευτές της ΝΔ δεν θεωρούν ότι είναι ένα θέμα που τους εμπνέει για να ξεχάσουν όλα τα άλλα και να δώσουν τη μεγάλη μάχη, ενώ στην αριστερά πολλοί ελπίζουν ότι οι αγώνες για το δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να την αναγεννήσουν.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ακόμα πως αν περάσουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ως «δεξιά φιλελεύθερη μεταρρύθμιση», θα ισοφαρίσουν το κόστος από τη σύγκρουση με την εκκλησία. Αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί καθόλου έτσι.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είχε υπολογίσει το πολιτικό κόστος των καταλήψεων και των χαμένων εξεταστικών, καθώς αυτές τις χρεώνει στα κόμματα της αριστεράς που τις στηρίζουν και θεωρεί ότι επιβεβαιώνουν τη δική της θέση, για την «αναγκαιότητα» της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Δεν υπολόγισε όμως ότι οι ψηφοφόροι της, και ειδικά το δεξιό κοινό που θέλει να διατηρήσει, απαιτούν από την κυβέρνηση να μη γίνονται καταλήψεις και να μη χάνονται εξεταστικές.

Δημοσκόπηση της Pulse που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες κατέδειξε πως η κοινή γνώμη θεωρεί ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων έχει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα συγκρατήσει τις δεξιές απώλειες Facebook Twitter

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται έως το τέλος του μήνα, αλλά πριν ακόμα έρθει στη Βουλή, οι κινητοποιήσεις έχουν εμποδίσει την εξέταση μαθημάτων σε δεκάδες σχολές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ακόμα πως αν περάσουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ως «δεξιά φιλελεύθερη μεταρρύθμιση», θα ισοφαρίσουν το κόστος από τη σύγκρουση με την εκκλησία. Αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί καθόλου έτσι. Οι θυμωμένοι δεξιοί ψηφοφόροι δεν τα βάζουν στη ζυγαριά και αυτό που βλέπουν εκείνοι είναι την αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει «τάξη και ασφάλεια».

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε δύσκολη θέση δύο υπουργούς, τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι ανησυχούν μήπως το Μέγαρο Μαξίμου θελήσει τελικά να κάνει επίδειξη τάξης και ασφάλειας για να συγκρατήσει το δεξιό κοινό της ΝΔ. Οι ίδιοι το απεύχονται, επειδή πιστεύουν ότι αν κάτι δεν πάει καλά –και αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πάντα υψηλό ρίσκο– θα το χρεωθούν οι ίδιοι. Γι' αυτό, λένε οι πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας πιέζει για διαδικτυακές εξετάσεις, ώστε να μη χρειαστεί να εκκενωθούν με τη βία οι καταλήψεις.

Πολλοί καθηγητές και πρυτάνεις όμως διαφωνούν με τις διαδικτυακές εξετάσεις και έχουν διατυπώσει αναλυτικά τις αντιρρήσεις τους στις σχετικές ανακοινώσεις, ειδικά για το θέμα του αδιάβλητου των εξετάσεων, αλλά όχι μόνο. «Αν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο εν μέσω μαζικών καταλήψεων, θα κάνει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν σε συνθήκες πανδημίας. Μόνο που τώρα θα υπάρχει παντού κανονικότητα, εκτός από τα πανεπιστήμια» αναφέρει ένας καθηγητής στην LiFO.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τώρα θέλουν να επισπεύσουν την ψήφισή του μέχρι το τέλος του μήνα. Αρχικά είχαν πει ότι θα το έφερναν τον Δεκέμβριο, πριν από τις γιορτές, αλλά καθυστέρησαν και τελικά το φέρνουν μέσα στην εξεταστική περίοδο. Ο λόγος της καθυστέρησης λέγεται ότι είναι κάποια μπαλώματα που γίνονται για να αποφύγουν τις ενστάσεις των συνταγματολόγων, όπως το να μην πάνε σε δημιουργία πανεπιστημίων, αλλά σε παραρτήματα για να ξεπεράσουν την συνταγματική απαγόρευση. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ