Η κυβέρνηση απέναντι στην εκκλησία και στη μέση ο γάμος

Η κυβέρνηση απέναντι στην εκκλησία και στη μέση ο γάμος Facebook Twitter
Το ομόφωνο «όχι» της ιεραρχίας της εκκλησίας χθες και η αντίθεσή της στον γάμο των ομόφυλων ασκούν επιπλέον πίεση στη Νέα Δημοκρατία.
0

ΤΟΣΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την πολιτική τους βούληση να νομοθετηθεί άμεσα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά όσο πλησιάζει η μέρα της κατάθεσης στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου τόσο η πίεση που δέχονται μεγαλώνει.  

Στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, πέρα από την απροθυμία πολλών βουλευτών να το ψηφίσουν –είτε επειδή δεν συμφωνούν είτε γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τους συντηρητικούς  ψηφοφόρους τους–, δέχονται καθημερινά πλήθος διαμαρτυριών σε κάθε μορφή: επιστολές, mail, τηλέφωνα στην Πειραιώς, αλλά και διαδικτυακές επιθέσεις στα social media. 

Το ομόφωνο «όχι» της ιεραρχίας της εκκλησίας χθες και η αντίθεσή της στον γάμο των ομόφυλων ασκούν επιπλέον πίεση στη Νέα Δημοκρατία, παρότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσπαθεί να κρατήσει κάποιες ισορροπίες και είναι σε επαφή με τον πρωθυπουργό. Όπως μπορούσε να διαπιστώσει κανείς χθες στην Ιερά Σύνοδο από τις τοποθετήσεις των ιεραρχών, ο Αρχιεπίσκοπος είναι από τους πιο μετριοπαθείς και διατηρεί τους χαμηλότερους τόνους. 

Δημοσκόποι που πραγματοποιούν έρευνες κοινής γνώμης αυτές τις μέρες αναφέρουν ότι παρά την επικοινωνιακή «καταιγίδα» του Μεγάρου Μαξίμου, η πλειοψηφία παραμένει αρνητική με την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως και άλλα κυβερνητικά στελέχη, που είναι κοντά στον πρωθυπουργό, δηλώνουν ότι η Εκκλησία μπορεί να λέει και αυτή τη γνώμη της, αλλά τους νόμους τους φτιάχνει η κυβέρνηση που εφαρμόζει το πρόγραμμα της, για το οποίο ψηφίστηκε, και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, αναφέρουν, ήταν μέσα σε αυτό.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να το επισπεύσει, εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν θα έχει πολιτικό κόστος από την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων, αλλά θα έχει και όφελος. 

Πρωτοφανή πίεση δέχεται και το ΠΑΣΟΚ από τότε που ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει τον γάμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στον τομέα των Δικαιωμάτων του κόμματος όσο και σε πολλά βουλευτικά γραφεία, έρχονται καθημερινά επιστολές διαφόρων συλλόγων που τους ζητούν να μην τον ψηφίσουν, ενώ και πολλοί ψηφοφόροι τηλεφωνούν και ζητούν το ίδιο. Συνεργάτης βουλευτή, που υποστηρίζει ολόθερμα τον γάμο, αναφέρει ότι ποτέ και για κανένα άλλο θέμα τα τελευταία χρόνια δεν είχαν γίνει αποδέκτες τόσων αντιδράσεων.

Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, που έχει τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο πρόεδρο, με προτάσεις πιο προωθημένες από αυτές της κυβέρνησης, έχει προβλήματα. Όχι μόνο επειδή και δικοί του ψηφοφόροι διαφωνούν με το θέμα της τεκνοθεσίας, αλλά γιατί και βουλευτές του έχουν εκφράσει επιφυλάξεις. Ο πρώην βουλευτής Λάρισας των ΑΝΕΛ και νυν ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε χθες ότι οι επιφυλάξεις του συνίστανται στο γεγονός ότι δεν έχει δει ακόμα το νομοσχέδιο. «Δεν το έχουμε δει και δεν το έχουμε διαβάσει…Για να ψηφίσει κάποιος, πρέπει να έχει δει το νομοσχέδιο».

Στη Νέα Αριστερά, παρότι στελέχη της έχουν δηλώσει ότι όλοι οι βουλευτές της θα ψηφίσουν υπέρ του γάμου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές, που δεν έχουν τοποθετηθεί, θα το πράξουν. 

Δημοσκόποι που πραγματοποιούν έρευνες κοινής γνώμης αυτές τις μέρες αναφέρουν ότι παρά την επικοινωνιακή «καταιγίδα» του Μεγάρου Μαξίμου, η πλειοψηφία παραμένει αρνητική με την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών και οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει απώλειες από δεξιά της, που θα καταγραφούν στις ευρωεκλογές. 

Αν ο πρωθυπουργός νομοθετήσει τελικά τον γάμο των ομόφυλων και δεν κάνει πίσω, θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα ακολουθήσει τη συνήθη πρακτική του, όταν ετοιμάζεται να φέρει κάποια νομοθετική αλλαγή, να λαμβάνει υπόψη τις δημοσκοπήσεις και αναλόγως να προσαρμόζεται. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οπτική Γωνία / Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τη «στρατηγική σχέση» και τα μεγάλα επιχειρηματικά deals.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To μίσος για τους άλλους…

Οπτική Γωνία / To μίσος για τους άλλους

Για τους περισσότερους η αλήθεια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Eίδαν κάπου μια εικόνα που εξυπηρετεί το προσωπικό τους αφήγημα, το οποίο συνήθως προσεγγίζεται με συναισθηματικούς όρους, όπου κυριαρχεί το μίσος, κι αυτό τους αρκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους;

Οπτική Γωνία / Η στρατηγική του χάους και το μέλλον της Μέσης Ανατολής

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Οπτική Γωνία / Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Ο Ισπανός επισκέπτης ερευνητής στο Χάρβαρντ, Αλμπέρτο Λόπεζ Ορτέγκα, γράφει στην El País ότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι απλώς μια επίθεση στο ίδρυμα ή στους διεθνείς φοιτητές, αλλά μια επίθεση στην ίδια την ιδέα της γνώσης ως παγκόσμιου εγχειρήματος.
THE LIFO TEAM
 Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Οπτική Γωνία / Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Από την Ιρανική Επανάσταση του 1979 έως την ανταλλαγή πυραύλων το 2025, η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν εξελίσσεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες και πολυεπίπεδες γεωπολιτικές διαμάχες της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ