ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα Facebook Twitter
8

Από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ μέχρι τον επικεφαλής των ιδιωτικοποιήσεων, οι πρόσφατες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών αποτυπώνουν μια ατμόσφαιρα παραίτησης σε όλο το κυβερνητικό στρατόπεδο. Το κλίμα κρύβεται επιμελώς από την κοινή γνώμη, με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, όπου φυσά αέρας αγωνιστικότητας και αισιοδοξίας: υποτίθεται ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα για τις απολύσεις, την ίδια στιγμή που ανακοινώνει πρωτογενές πλεόνασμα, αναβαθμίζοντας τη δημιουργική λογιστική σε επιστήμη. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και όλα κρέμονται από μια κλωστή.


Όπως συμβαίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια, το πρόβλημα είναι ένας συνδυασμός μαυρογιαλουρισμού και αποτυχημένης συνταγής. Από τη μία πλευρά, η τρόικα διαπιστώνει αθρόες προσλήψεις από το παράθυρο, αύξηση και όχι μείωση των κρατικών χρεών προς τους ιδιώτες, πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατάρρευση στα έσοδα, ακινησία σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές και εμπαιγμό στο θέμα της διαθεσιμότητας. Οι Μαυρογιαλούροι εξακολουθούν να κυβερνούν σαν να μην έχει χρεοκοπήσει η χώρα, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική που έχουν επιβάλει οι δανειστές βυθίζει όλο και περισσότερο την οικονομία σε τέλμα. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι τα έσοδα από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης) έχουν σχεδόν καταρρεύσει, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης. Τα έσοδα από τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο υπολείπονται κατά 28 εκατ. ευρώ (!) από τον αρχικό στόχο, χώρια η ρύπανση, η κοινωνική δυσαρέσκεια και τα μαγκάλια. Το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται γιατί, μεταξύ των άλλων τρικ, από τα 490 εκατ. ευρώ που όφειλε να επιστρέψει το κράτος στους πολίτες το πρώτο δίμηνο του 2013, απελευθέρωσε μόλις 96. Η περίφημη δόση-μαμούθ για την οποία τόσα μέτρα ελήφθησαν αφού θα αναζωογονούσε την οικονομία, ελάχιστα βοήθησε τις τράπεζες και την οικονομία: έχει χαθεί στη μαύρη τρύπα. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. για να βγουν οι στόχοι.


Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί αν ζητήσει νέα μέτρα, ενώ ούτε η τρόικα έχει πρόθεση να τα ζητήσει πριν από τις γερμανικές εκλογές, συμμετέχοντας με τον δικό της τρόπο στην προεκλογική καμπάνια της Μέρκελ. Το αδιέξοδο είναι πλήρες. Η οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει από μια γενικευμένη στάση πληρωμών, όπου το Δημόσιο θα πάψει τελείως να αποπληρώνει τους ιδιώτες και οι ιδιώτες θα σταματήσουν να πληρώνουν το Δημόσιο αλλά και τους άλλους ιδιώτες. Η «λύση» που έχει βρεθεί είναι προπαγανδιστικές ενέσεις αισιοδοξίας και παρακάλια στη Μεγαλόχαρη για κάποιο θαύμα που θα κρατήσει τη χώρα μισοπεθαμένη μέχρι τις γερμανικές εκλογές, κι ύστερα έχει ο Θεός. Η περίφημη φράση του Α. Σαμαρά («με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε») τώρα δικαιώνεται.


Δεν αποκλείεται σε λίγο να παραδώσουν την «καυτή πατάτα» (βόμβα) στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που απαιτούν οι περιστάσεις. Ο Τσίπρας προσπαθεί να καλύψει το κενό τρέχοντας, ανεβοκατεβαίνοντας τον πλανήτη και κάνοντας πολιτικά ανοίγματα, αλλά την ίδια ώρα η «αριστερή αντιπολίτευση» προτείνει αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Απορεί κανείς πώς δεν μας έχουν πάρει είδηση οι Μόντι Πάιθον.


Εν τω μεταξύ, η χώρα και το κράτος διαλύονται. Υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφαλιστικά ταμεία, όλα βυθίζονται στο χάος. Μερικές δεκάδες χιλιάδες κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, από γιατρούς και νοσηλευτές μέχρι εκπαιδευτικούς και αξιωματικούς, αυτοί που λοιδορήθηκαν αδιάκριτα όλα τα προηγούμενα χρόνια, κρατάνε ακόμα τη μηχανή (μισο)αναμμένη. Οι κυβερνώντες και διοικούντες συμπεριφέρονται ως συμμορία που ξέρει ότι τελειώνει ο χρόνος και κοιτάει να αρπάξει ό,τι μπορεί, αδιαφορώντας για το τι λέει ο κόσμος. Οι πιο διορατικοί την κάνουν με πλάγια πηδηματάκια. Όπως ο  διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, που τη διέλυσε σε μερικούς μήνες, και παραιτήθηκε φοβούμενος μπλεξίματα με τα δικαστήρια, και οι άλλοι που παραιτήθηκαν πρόσφατα. Ο τελευταίος ας κλείσει την πόρτα.

Στήλες
8

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Ωραία είναι ρε μάγκες.. Έτσι αποκτά και η ζωή νόημα. Να εγώ τώρα αγωνιώ, θα ζητήσει ο Κασιδιάρης συγνώμη τώρα που τον ψήφισε ο Κεφαλογιάννης. Πώς αλλιώς θα βίωνα κάτι τέτοιες φάσεις;
Αγαπητέ Στέλιο, οκ, καλά κάνεις και κοροϊδεύεις την "Αριστερή αντιπολίτευση" του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον Λαφαζάνη, αλλά καθώς φάινεται να πλησιάζει η ώρα που ο τελευταίος της τρικομματικής θα πρέπει να κλείσει την πόρτα (το άρθρο σου βγάζει άρωμα "αποσύνθεσης της κυβέρνησης"),θα έλεγα ότι πλησιάζει και η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που μετά τις επισκέψεις σε Σόιμπλε και Αμερική (καλά έκανε και πήγε, δεν τραβάω κανά ζόρι...) και πριν την ομιλία στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής (όπου πήγε μπας και τσιμπήσει κανά ψηφαλάκι απο Καραμανλικούς-και πάλι ζόρι δεν τραβάω)έκανε την απίστευτη δηλωσάρα ότι το εθνικό νόμισμα της χώρας είναι το ευρώ!!! (Εδώ τραβάω απίστευτο ζόρι). Καλά θα κάνει λοιπόν η επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς με πρωθυπουργό τον Αλέξη και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (και συνιστώσες όσους πιστούς προσέλθουν, κεντροαριστερούς, κεντροδεξιούς, ΔΗΜΑΡίτες, ΠΑΣΟΚους, Νεοδημοκράτες, ΑΝΕΛάδες και ό,τι ακόμη ήθελε προκύψει [δεν βάζω μέσα ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ για λόγους ευνόητους-άν και θα είχα την αμυδρή επλπίδα να με ανακαλύψουν οι Μόντι Πάυθον αν έγραφα κάτι τέτοιο]και με τη σύμφωνη γνώμη του 67% του (νυχτωμένου) ελληνικού λαού που πιστεύει ή θέλει να πιστεύει ότι Μνημόνιο και Ευρώ δεν πάνε πακέτο -η επόμενη κυβέρνηση της Αριστέρας λοιπόν υπό τον ΣΥΡΙΖΑ ας πάει στους "εταίρους-δανειστές μας" να διαπραγματευθεί,επαναδιαπραγματευθεί, ακυρώσει, απαγκιστρωθεί κλπ.κλπ απο τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο. Ωρα καλή στην πρύμνη της κι αέρας στα πανιά της. Θέλω να δω τι θα κάνει όταν θα γυρίσει με το ίδιο εισιτήριο και με κατεβασμένα αυτιά. Εκτός κι αν αποφασίσει να έρθει σε ρήξη -αλλά πως θα έρθεις σε ρήξη με τη Μέρκελ όταν -όπως ακριβώς και οι ..."Μερκελιστές"-ήδη διατυμπανίζεις ότι εθνικό νόμισμά σου είναι το ευρώ και εκπαιδεύεις έτσι το ακροατήριό σου και τους ψηφοφόρους σου; ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ....ΘΑ γελάσουμε πολύ-δηλαδή θα κλάψουμε.Δυστυχώς.Αποχαιρετώ και γειά χαρά όπως θα'λεγε ο Tim Buckley (Goodbye and Hellο). (Μερικά κομμάτια του βάζουν και στο ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ...)
Σιγά μη πέσουν τ' αυτιά του... Δεν θάχουν νομίζεις συμφωνήσει από πριν τι θα δώσει, τι θα πάρει (μ' αυτή τη σειρά εννοείται), τι θα πει και τι θα κάνει. Για την ακρίβεια έχει ήδη ξεκινήσει να 'δίνει' (βλ.δηλώσεις περί εθνικού νομίσματος)... Δυστυχώς όντως. (Καλά, ο Tim έφυγε νωρίς)
Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ, πάλι καλά που υπάρχουν μερικά "διαμάντια" δημοσιογράφοι σαν εσάς κύριε Κούλογλου που λένε τα πράγματα ως έχουν και μας υπενθυμίζουν τι πάει να πει δημοσιογραφία! Keep on going!
Όταν έχεις όνειρο ζωής να γίνεις άλλος ένας Πρωθυπουργός -άσχετα εάν είσαι αποτυχημένος από κούνια-τα αποτελέσματα είναι τα παραπάνω...κανένας απολύτως σχεδιασμός,κινήσεις πανικού με απώλεια μνήμης φυσικά για όλα όσα υποσχέθηκες & συνεχίζεις βαυκαλίζεσαι ότι θα πετύχεις!Κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει κάποτε να ''ξυπνήσουμε''& να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που φωνάζει καθημερινά...παίρνουμε την ζωή μας στα χέρια μας ή δεχόμαστε να περάσουμε σκλαβωμένοι για πάντα στα εκάστοτε απαίδευτα golden boys-gilrs που μας ξεπουλάνε με άνεση & χωρίς τύψεις ...είναι στην διακριτική μας ευχέρεια.