Μπουμπουκοκρατία

Μπουμπουκοκρατία Facebook Twitter
10

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που χύνει την καρδάρα με το γάλα. Το 1990 έγινε υπουργός Εξωτερικών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δημιούργησε ένα καλό προφίλ και, αν ήξερε να περιμένει και να κάνει κάποιες σωστές κινήσεις για την Ελλάδα, θα είχε βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για την αρχηγία της ΝΔ. Αντί γι' αυτό βιάστηκε, έμπλεξε τη χώρα σε περιπέτειες, οδηγώντας τη σε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση και ήττα, ενώ ο ίδιος βρέθηκε για χρόνια σε αυτό που αποκαλούσε «πολιτική έρημο».

Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα το 2013, γιατί η ευφορία και το success story ήταν τεχνητά και το γάλα στην καρδάρα εικονικό. Παρ' όλα αυτά, μια μερίδα κόσμου έχει πιστέψει ότι τα πράγματα μπορεί και να μην πάνε τόσο άσχημα, πράγμα που έδινε στον πρωθυπουργό πίστωση χρόνου, μήπως δώσει καμιά βοήθεια η νονά Μέρκελ και ξελασπώσει. Πολύ μικρή πιθανότητα, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Αποτέλεσμα κακών υπολογισμών, ακροδεξιάς νοοτροπίας και αχαλίνωτης αλαζονείας, το λουκέτο στην ΕΡΤ κατέστρεψε, όπως και τη δεκαετία του '90, με μια κίνηση τα πάντα. Έτσι κάπως ο Σαμαράς χρειάστηκε για στήριγμα τον Ευάγγελο Βενιζέλο: προχθές τον έβαλε αντιπρόεδρο στην κυβέρνηση και του έδωσε και 11 υπουργεία. Σε αντάλλαγμα, ο Βενιζέλος τον έβγαλε από το αδιέξοδο που είχε περιέλθει με την ΕΡΤ, μετά τη διεθνή και ντόπια κατακραυγή.

Ο Βενιζέλος είναι ο άνθρωπος που του αρέσει να τρώει από τις καρδάρες με το γάλα που έχουν μαζέψει οι άλλοι. Η δική του παραγωγή είναι μικρή, όπως ελάχιστο είναι το έργο που άφησε στα διάφορα υπουργεία από τα οποία πέρασε. Οι σκελετοί στις ντουλάπες τους είναι πολύ περισσότεροι. Το ΠΑΣΟΚ είναι πλήρως χρεοκοπημένο και έχει μάθει να τρώει από το γάλα του κράτους. Από πέρσι το καλοκαίρι, όταν μετά από καιρό βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, φυλλορροεί από οπαδούς και δεν έχει να πληρώσει ούτε τους υπαλλήλους του. Αναλαμβάνοντας τα βασικά υπουργεία που έχουν να κάνουν με χρήμα και εργολαβίες, το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος ελπίζουν να ρεφάρουν.

Το πρόβλημα με όλους τους παραπάνω υπολογισμούς είναι ότι δεν έχουν καμία σχέση με το κοινό καλό. Την ώρα που η χώρα κατρακυλάει, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και η ανεργία θεριεύει, στο τιμόνι του Τιτανικού βρίσκονται βασικά οι ίδιοι άνθρωποι και ακριβώς η ίδια νοοτροπία που οδήγησαν το σκάφος στα βράχια. Αντίθετα με όλες τις υποσχέσεις για μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, στον ανασχηματισμό της Δευτέρας ο αριθμός των υπουργών και των υφυπουργών αυξήθηκε, πράγμα αναμενόμενο αφού οι αρχηγοί έχουν τόσα στόματα να θρέψουν. Αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να τοποθετήσουν ούτε έναν εξωκομματικό υπουργό, ώστε να δοθεί τουλάχιστον η εντύπωση ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν αποτελεί μια στυγνή επιστροφή στο αμαρτωλό δικομματικό παρελθόν. Έτσι, βρε αδελφέ, για ξεκάρφωμα.

Δεν υπάρχει πλέον ούτε success story, ούτε παραμύθα για να πουληθεί στον κόσμο. Ο λόγος του πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έβαλε ως στόχο μια «μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση» στο τέλος της τετραετίας. Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.

Οι τοποθετήσεις των υπουργών δείχνουν πού θα πάει το πράγμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει ταχθεί υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο, καταλαμβάνει τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που στην ανάγκη είναι ικανός να φάει δημόσιο υπάλληλο ζωντανό, αναλαμβάνει την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος Υγείας, της ψυχικής συμπεριλαμβανομένης, σε ενός είδους αυτογκόλ. Από εδώ και πέρα, δεν έχει ούτε τους αστερίσκους με τις κοινωνικές ευαισθησίες της ΔΗΜ.ΑΡ., που έφριξε με την ακροδεξιά και αποχώρησε από την κυβέρνηση. Θα μετράμε νοσοκομεία και κέντρα υγείας που κλείνουν. Τελείωσαν τα καρότα και θα μείνουν μόνο μαστίγια. Ο δικομματισμός, τον οποίο οι εκλογείς έδιωξαν από την πόρτα στις προηγούμενες εκλογές, ξαναμπήκε από το παράθυρο, ακόμα πιο κυνικός και αδίστακτος. Περάσαμε στο καθεστώς της Μπουμπουκοκρατίας.

Στήλες
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Και από το βλέμμα του Μπενίτο, μαντάμ. Μόνο που η πτώση του - που ό,τι και αν λένε δεν θα αργήσει - δεν θα είναι αφετηρία για βελτίωση. Αν κατάφεραν να ζημιώσουν τη χώρα σε τέτοιο βαθμό μέσα σε λίγους μήνες, φανταστείτε τι θα γίνει τώρα που πέσαν τα προσχήματα...
"...τους αστερίσκους με τις κοινωνικές ευαισθησίες της ΔΗΜ.ΑΡ., που έφριξε με την ακροδεξιά και αποχώρησε από την κυβέρνηση." Εγώ ακροδεξιά ξέρω μία, την Χ.Α. και απο όσο θυμάμαι, ευτυχώς, δεν είναι στην κυβερνηση. Ή μήπως είναι ακροδεξιά ότι δεν κυμαίνεται στα πλαίσια του σύριζανταρσυκκε? Γιατί αν είναι έτσι, μάλλον οι περισσότεροι είμαστε ακροδεξιοί για εσάς κύριε Κούλογλου, έτσι όπως επανειλημμένως τοποθετείστε, οπότε μη γκρινιάξετε για την Χ.Α, απλώς είναι κ αυτοί ακροδεξιοί, όπως και οι πασόκοι π.χ, το ένα και το αυτό, αφού δεν διαχωρίζονται κάπως...
Ακραιος ειναι αυτος που πραττει αυτοδικαια παρακαμπτοντας το Συνταγμα και την ΧΑΔ.Ακροδεξιος λοιπον, αυτος που απο την θεση του ισχυρου λειτουργει αυτοδικαια κατα του αδυνατου.Ακροαριστερος, αυτος που λειτουργει αυτοδικαια απο την θεση του αδυνατου κατα του ισχυρου, που ως ισχυρος του επιβαλεται.
Ποσο εμφανης ειναι η αγωνια σου μην τυχον και γλιτωσουμε την χρεωκοπια.Μην τυχον ακουσουμε μια εστω καλη ειδηση. Σου ειναι αβαστακτο να αντεξεις οτι πιθανον να μην χρειαστουμε σωτηρες τυπου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Αγωνιας μην αλλαξει η ΕΡΤ που μερικοι σαν εσενα καταντησατε στο σημειο που ειναι σημερα.
Πωπω. Τεντα!Φανταζομαι τρεμεις και τα γκουλαγκ;Ακου εκει, κκε...Το κρατος εχει ηδη χρεοκωπησει και η χωρα υφισταται μονο κατ ονομα ενω δεν παιρνει δικες τις αποφασεις. Γι αυτο και δεν πραττει σχεδιαστικα. Μονο ξηλωνει και αφηνει συντριμια.Για ποσα δεχεσαι να τα μαζεψεις;Σε ποιον κλαδο ανηκεις; Εχεις υπαληλους; Τους ασφαλιζεις; Μπορεις;Εισαι υπαλληλος και φοβασαι μην χασεις την δουλεια σου; Ποιος σου φταιει, το σκεφτηκες;Εισαι ανεργος; Ποιον περιμενεις να σε σωσει;Ποσοι και ποιοι πρεπει να απολυθουν απ την ερτ για να νιωσεις καλα εσυ;Αχ να σουν δικτατορας για μια μερα, ε;Και τωρα πες μου, ποια ειναι η καλη ειδηση για σενα;Ζεις εδω ή εξω;Ποτε εφυγες και γιατι;Σε τι χωρα θες να γυρισεις;Εκει δεν ειναι καλα;
Πεσ΄μας τι παιρνεις να ξερουμε;Για να σου φυγει η απορια ειμαι μεγαλοβιομηχανος,εχω υπαλληλους,δεν τους ασφαλιζω,δεν μπορω,δενξερω ποιος μου φταιει και εχω διατελεσει δικτατορας για μια μερα.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ