Περιοχή Χίλτον και Αμερικανικής Πρεσβείας

Περιοχή Χίλτον και Αμερικάνικης Πρεσβείας Facebook Twitter
Έχει περάσει κι άλλες φάσεις διακοπής, ανακατασκευής, επέκτασης το Χίλτον, αλλά αυτή μάλλον θα είναι η μεγαλύτερη και το αποτέλεσμά της θα αφορά ακόμα λιγότερους κατοίκους αυτής της πόλης.  Φωτ.: Eurokinissi
0

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΘΕΑΜΑ έξω από την είσοδο του Χίλτον, όπου συνήθως συνωστίζονταν ταξί και ακριβά αυτοκίνητα, αυτή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν πριν από μερικές μέρες εργαζόμενοι του ξενοδοχείου μπροστά από τη μη περιστρεφόμενη πλέον πόρτα ενός από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της πόλης.

Με το πανό που είχαν κρεμάσει στις μαρμάρινες κολόνες που στηρίζουν το στέγαστρο κάτω από τις επιβλητικές εσώγλυφες τοιχογραφίες του Μόραλη, οι εργαζόμενοι ζητούσαν διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους μετά την ανακοίνωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που θα ολοκληρωθεί στο τέλος αυτού του μήνα, παράλληλα με το κλείσιμο του ξενοδοχείου για δύο χρόνια τουλάχιστον, μέχρι να ολοκληρωθεί η μεγαλεπήβολη ανακαίνιση και εξάπλωσή του.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο που ανακοινώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η νέα εκδοχή του θα συνιστά έναν «πολυδιάστατο προορισμό», ένα «επιχειρηματικό οικοσύστημα», ένα «καινοτόμο αναπτυξιακό μοντέλο μεικτής χρήσης» που θα συνδυάζει «ξενοδοχειακή χρήση, ιδιωτικές κατοικίες, ιδιωτική λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια, θεματικούς εμπορικούς χώρους, δραστηριότητες αναψυχής και ευεξίας». 

Θα μπορούμε να λέμε τουλάχιστον ότι προλάβαμε μέσα στα χρόνια – είτε προσκεκλημένοι είτε απρόσκλητοι –  καμιά χοροεσπερίδα, κανένα πάρτι, καμιά βουτιά στην πισίνα του ξενοδοχείου, και σίγουρα προλάβαμε το Galaxy Bar στην ταράτσα πριν ανακαινιστεί ο χώρος και απογειωθούν οι τιμές

Το Χίλτον θα αλλάξει και όνομα ή, μάλλον, θα προστεθεί στο επίθετο και το μικρό όνομα του πατριάρχη της ομώνυμης δυναστείας, ο οποίος είχε δηλώσει στα επίσημα εγκαίνια του ξενοδοχείου, πριν από εξήντα σχεδόν χρόνια, πως, ναι, ήταν πεπεισμένος και ο ίδιος ότι «αυτό είναι το ωραιότερο Hilton στον κόσμο».

Μετά την ανακαίνισή του θα λέγεται πλέον Conrad Hilton Athens και όποιος περνά τον τελευταίο καιρό από την πίσω πλευρά του ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου μπορεί να δει τις μεταλλικές κατασκευές της νέας πτέρυγας.

Έχει περάσει κι άλλες φάσεις διακοπής, ανακατασκευής, επέκτασης το Χίλτον, αλλά αυτή μάλλον θα είναι η μεγαλύτερη και το αποτέλεσμά της θα αφορά ακόμα λιγότερους κατοίκους αυτής της πόλης. Θα μπορούμε να λέμε τουλάχιστον ότι προλάβαμε μέσα στα χρόνια –είτε προσκεκλημένοι είτε απρόσκλητοι– καμιά χοροεσπερίδα, κανένα πάρτι, καμιά βουτιά στην πισίνα του ξενοδοχείου, και σίγουρα προλάβαμε το Galaxy Bar στην ταράτσα, πριν ανακαινιστεί ο χώρος και απογειωθούν οι τιμές, όταν ακόμα έσταζε μια '70s «μπίχλα» που έμοιαζε τόσο vintage και τόσο ελκυστική.  

Περιοχή Χίλτον και Αμερικάνικης Πρεσβείας Facebook Twitter
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του ξενοδοχείου κάτω από τις επιβλητικές εσώγλυφες τοιχογραφίες του Μόραλη. Φωτ.: Eurokinissi

Ένα άλλο απείρως εμβληματικό (αρχιτεκτονικά, πολιτισμικά, πολιτικά) τοπόσημο της περιοχής που επίσης βρίσκεται σε φάση διαρκούς ανακαίνισης και γιγάντωσης είναι η Αμερικανική Πρεσβεία, που, όπως και το Χίλτον, είναι τόσο ισχυρό ώστε να δίνει το όνομά του στην ευρύτερη «γειτονιά».

Ίδιας ηλικίας σχεδόν με το διάσημο ξενοδοχείο που βρίσκεται 45 νούμερα πιο πίσω στη Βασ. Σοφίας, η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει να επιδείξει μια πιο σαφώς πιο περιπετειώδη, μυστική και «εκρηκτική» διαδρομή (κατά την οποία έχει φιλοξενήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και έχει δεχτεί ρουκέτες), μπήκε όμως κι αυτή στην έβδομη δεκαετία ζωής της, θυμίζοντας πιο πολύ εργοτάξιο (ή compound) παρά επιφανές μνημείο ενός ιδιότυπου και ημιτελούς «αθηναϊκού μοντερνισμού», που στοιχειώνει την ψυχογεωγραφία μιας πόλης που δεν σταματά να αναπτύσσεται ποικιλοτρόπως, υπογείως και σε πείσμα των περιστάσεων.

«Εμιγκρέδες της Ρουμανίας / πιθανότητες ευτυχίας / στην περιοχή της Αμερικάνικης Πρεσβείας», όπως αινιγματικά έλεγε και το τραγούδι της Λένας Πλάτωνος από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν το κτίριο του Γκρόπιους δεν είχε καν προστατευτική περίφραξη.  


 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό το υπεροπτικό μειδίαμα που απευθύνει ο μη οπαδός στον «αφελή» υποστηρικτή μιας ομάδας

Daily / Αυτό το υπεροπτικό μειδίαμα που απευθύνει ο μη οπαδός στον «αφελή» υποστηρικτή μιας ομάδας

Στα 101 του αποχαιρέτησε για πάντα ο Αμερικανός ποιητής της «αθλητικογραφίας» Ρότζερ Έιντζελ, που τα κείμενά του στο «New Yorker» λειτουργούσαν ως η ιδανική έκφραση της φωνής του μέσου οπαδού, αν βέβαια αυτός ο οπαδός μπορούσε να γράφει σαν άγγελος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Το λένε αμερικάνικο όνειρο επειδή μόνο κοιμισμένος μπορείς να το πιστέψεις»: Η μπαλάντα του Τζορτζ Κάρλιν

Daily / «Το λένε αμερικάνικο όνειρο επειδή μόνο κοιμισμένος μπορείς να το πιστέψεις»: Η μπαλάντα του Τζορτζ Κάρλιν

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO με τίτλο «George Carlin’s American Dream» ξεδιπλώνει την περιπετειώδη ζωή και την γεμάτη μεταμορφώσεις καριέρα του πιο σημαντικού ίσως Αμερικανού κωμικού όλων των εποχών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
bruce willis

Daily / Μια συνάντηση με τον Μπρους Γουίλις πριν από χρόνια

Αυτή η ανάμνηση ανασύρθηκε τώρα πρόσφατα με την είδηση της οριστικής του αποχώρησης από το σινεμά λόγω της διάγνωσής του με αφασία, πάθηση που εμφανίζεται με διαφορετικές διαβαθμίσεις ανά ασθενή, αλλά η λέξη και μόνο προκαλεί τις πιο δυσοίωνες σκέψεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το λυκόφως του χρόνου: Ο Ιάπωνας υπολοχαγός που έμαθε ότι ο πόλεμος τέλειωσε 30 χρόνια μετά

Shortcut / Το λυκόφως του χρόνου: Ο Ιάπωνας υπολοχαγός που έμαθε ότι ο πόλεμος τέλειωσε 30 χρόνια μετά

Μια πρόσφατη ταινία και η νουβέλα που έγραψε στην καραντίνα ο Βέρνερ Χέρτζογκ και κυκλοφορεί αυτές τις μέρες φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την ιστορία του Χιρόο Ονόντα που έμεινε για τρεις δεκαετίες μόνος στη ζούγκλα πολεμώντας σκιές, χωρίς να ξέρει ότι ο πόλεμος είχε λήξει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Clark: Ο χαρισματικός ψυχοπαθής νάρκισσος και το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Daily / Clark: Ο χαρισματικός ψυχοπαθής νάρκισσος και το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Σαν δυνατό κοκτέιλ με παραισθησιογόνα συστατικά καταναλώνεται η μίνι σειρά που ξετυλίγει την τρελή κι απίστευτη διαδρομή του Κλαρκ Όλαφσον, του πιο διαβόητου ληστή – δραπέτη – σταρ που γνώρισε ποτέ η Σουηδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
KAPOUTZIDIS

Δημήτρης Πολιτάκης / Αδερφές και «παλικάρια»

Ο Καπουτζίδης τόλμησε να εκφράσει κάτι σημαντικό και το έκανε με τον πλέον ταιριαστό για την περίσταση τρόπο: υπό μορφή απόκρισης σε ένα επίμονο και κακόβουλο κλισέ, και με την ελαφρότητα που υπαγορεύει η πλατφόρμα που του δόθηκε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Ζούμε σε μια εντελώς νέα εποχή»: Θα μας θάψει όλους ο Κίσινγκερ;

Daily / «Ζούμε σε μια εντελώς νέα εποχή»: Θα μας θάψει όλους ο Κίσινγκερ;

Τα 99 κλείνει στα τέλη του μήνα ο αμφιλεγόμενος ινστρούχτορας του realpolitik κυνισμού που βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα με τις προβλέψεις του γύρω από τις προοπτικές του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της ανθρωπότητας γενικότερα, στο πλαίσιο ενός νέου ψυχρού πολέμου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
depp heard

Shortcut / Από το #MeToo στο #MenToo: Το κωμικοτραγικό τσίρκο της «δίκης Ντεπ - Χερντ»

Μοιάζει να δημιουργείται ένα κλίμα που, με αφετηρία την πλήρη απαξίωση της Άμπερ Χερντ ακόμα και σε επικεφαλίδες mainstream μέσων, υπονομεύει τις αλλαγές που έφερε το #MeToo, αναβιώνοντας το στερεότυπο της ανισόρροπης και ραδιούργας «μέγαιρας».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Μπαμπά, ποιος ήταν αυτός ο Γκουσγκούνης;

Daily / Μπαμπά, ποιος ήταν αυτός ο Γκουσγκούνης;

Ο Κώστας Γκουσγκούνης δεν αποχαιρετίστηκε ως πορνοστάρ, που δεν ήταν ακριβώς, έτσι κι αλλιώς, αλλά ως κάτι ανάμεσα σε πορνοβοσκό-περφόρμερ για τη γενιά της μεταπολίτευσης και σε σύμβολο μιας υπόγειας ηθογραφίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Navalny: Ένα κοντινό πορτρέτο του πιο επιφανούς Ρώσου αντικαθεστωτικού

Daily / Navalny: Ένα ντοκιμαντέρ για τον πιο επιφανή Ρώσο αντικαθεστωτικό

Το «πολύκροτο» ντοκιμαντέρ για τον Αλεξέι Ναβάλνι που προβάλλεται ήδη στις πλατφόρμες είναι μια συμπαραγωγή CNN και HBO και προσφέρει αποκαλύψεις, απαντήσεις αλλά και επίμονα ερωτηματικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«We Own This City»: Επιστροφή στα λημέρια του θρυλικού «Wire»

Daily / «We Own This City»: Επιστροφή στα λημέρια του θρυλικού «Wire»

Όπως και στο «Wire», έτσι και σ’ αυτήν εδώ τη μίνι αστυνομική σειρά που έγραψε ο Ντέιβιντ Σάιμον μαζί με τον Τζορτζ Πελεκάνο και βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, η πόλη της Βαλτιμόρης λειτουργεί ως περιπτωσιολογική μελέτη μιας βαθιάς συστημικής κρίσης που έχει ως αιχμή την αστυνομική αυθαιρεσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ντροπιαστική «πρωτιά» με προβληματικά κριτήρια

Shortcut / Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: Ντροπιαστική «πρωτιά» με προβληματικά κριτήρια

Πρώτη από το τέλος ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και 108η στον κόσμο εμφανίστηκε η Ελλάδα στην ετήσια κατάταξη του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσίευσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Όχι ότι δεν έχουμε τα χάλια μας, αλλά μοιάζει κάπως υπερβολική αυτή η θέση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Athos» στο Netflix: Από πού πάνε για το Άγιο Όρος;

Daily / «Athos» στο Netflix: Από πού πάνε για το Άγιο Όρος;

Παρά τις σκιές που έχουν κυκλώσει κατά καιρούς την Αθωνική Πολιτεία, είναι αναμφισβήτητη η έλξη που ασκεί στην κοινή συνείδηση το «άβατο» του Αγίου Όρους, που παρουσιάζεται με διακριτικό και ελκυστικό τρόπο στο γερμανικό ντοκιμαντέρ που βρίσκεται σταθερά στο top10 του ελληνικού Netflix.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έτσι όπως πάει, στο τέλος δεν θα μείνει κανένα σινεμά στην Αθήνα

Daily / Έτσι όπως πάει, στο τέλος δεν θα μείνει κανένα σινεμά στην Αθήνα

Πρέπει να προστατευτούν με κάποιο τρόπο οι ελάχιστοι εναπομείναντες κινηματογράφοι, όπως γίνεται αλλού στον κόσμο, και να μη σβήσει εντελώς η συνήθεια της σκοτεινής αίθουσας, της μεγάλης οθόνης και της συλλογικής εμπειρίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ