Σεισμός

Ποια ήταν πραγματικά η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων";

 Ποια ήταν πραγματικά η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"; Facebook Twitter
0
 Ποια ήταν πραγματικά η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"; Facebook Twitter
Η Alice Liddell ντυμένη σαν ζητιάνα φωτογραφήθηκε από τον Charles Dodgson (Lewis Carroll) το 1858

Στις 4 Ιουλίου του 1862 ένας νεαρός μαθηματικός με το όνομα Charles Lutwidge Dodgson, γνωστός αργότερα ως Lewis Carroll, επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο με μερικούς φίλους, ξεκινώντας από την Οξφόρδη για την κοντινή πόλη Godstow, όπου θα έπαιρναν το τσάι τους και θα διασκέδαζαν στην όχθη του ποταμού.

Από τη ζωή του Lewis Carroll πέρασαν δεκάδες γοητευτικά μικρά κορίτσια, (ξέρουμε ότι ήταν όμορφα από τις φωτογραφίες που τους έβγαζε ο ίδιος) ωστόσο κανένα δεν πήρε ποτέ τη θέση της Alice Liddell στην καρδιά του.

Η ομάδα αποτελούνταν από τον Carroll, τον φίλο του, Αιδεσιμότατο Robinson Duckworth και τις τρεις κόρες του καλού φίλου του Lewis Carroll και Πρύτανη στο κολλέγιο που φοιτούσε, Harry Liddell. Την Edith (ηλικίας 8) την Alice (10 ετών) και την Lorina (13 ετών). Προσπαθώντας να ψυχαγωγήσει τις μικρές κυρίες, ο Dodgson άρχισε να αφηγείται μια ιστορία για έναν μαγευτικό κοσμο γεμάτο από φανταστικούς χαρακτήρες, ονομάζοντας την πρωταγωνίστρια του, όπως και την μεσαία κόρη της οικογένειας Liddell, Alice. Η φιλία του Lewis Carroll με την οικογένεια Liddell ξεκίνησε το 1856, όταν οι δεύτεροι μετακόμισαν στην Οξφόρδη. Η αγάπη του Carroll για τις μικρότερες ηλικίες ήταν εμφανής και αμφίδρομη από την εφηβεία του. Ο συγγραφέας της "Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων" γοήτευε τα παιδιά με τις ιστορίες που σκαρφιζόταν, με αποτέλεσμα να τα μαζεύει γύρω του κάθε φορά που τα συναντούσε.

 Ποια ήταν πραγματικά η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"; Facebook Twitter
Η Alice Liddell (δεξιά) με τις αδελφές της γύρω στο 1859, φωτογραφήθηκε από τον Lewis Carroll

Ενθουσιασμένη η μικρή Alice Liddell, ζήτησε από τον Lewis Carroll να της γράψει την ιστορία για να μπορεί να τη διαβάζει ξανά και ξανά, πράγμα που ο συγγραφέας δε μπόρεσε να αρνηθεί. Έγραψε λοιπόν την ιστορία και της έστειλε αμέσως ένα χειρόγραφο με τον τίτλο "Οι περιπέτειες της Αλίκης κάτω από τη γη".

Από τη ζωή του Lewis Carroll πέρασαν δεκάδες γοητευτικά μικρά κορίτσια, (ξέρουμε ότι ήταν όμορφα από τις φωτογραφίες που τους έβγαζε ο ίδιος) ωστόσο κανένα δεν πήρε ποτέ τη θέση της Alice Liddell στην καρδιά του. «Είχα δεκάδες φίλες (που ήταν παιδιά) όλα αυτά τα χρόνια» της έγραψε μετά το γάμο της, «αλλά ήταν εντελώς διαφορετικό πράγμα, απο αυτό που είχα μαζί σου».

 Ποια ήταν πραγματικά η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"; Facebook Twitter
Η Alice Liddell, στα 7 της, φωτογραφήθηκε από τον Lewis Carroll το 1860

Το χειρόγραφο με κάποιες επιπρόσθετες ιστορίες έφτασε στον George MacDonald, φίλο και είδωλο του Lewis Carroll, ο οποίος το διάβασε στα παιδιά του, ενθουσιάζοντάς τα. Ο MacDonald ενθάρρυνε τον Carroll να δημοσιεύσει τις Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων κι έτσι έγινε. Το βιβλίο θα εκδοθεί από τον "Macmillan" στις 26 Νοεμβρίου του 1865 αφού θα έχουν προστεθεί περισσότεροι χαρακτήρες και περιπέτειες (το πάρτι τσαγιού του Mad Hatter και ο χαρακτήρας της Γάτας Τσέσαϊρ) και θα είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το χειρόγραφο που είχε στείλει στην Alice Liddell. Το ψευδώνυμο Lewis Carroll, προέκυψε από μια περίπλοκη διαδικασία κατά την οποία ο συγγραφέας μετέτρεψε τα ονόματα Charles Lutwidge στα λατινικά, -Carolus Ludovicus και αντιστρέφοντας τα.

Το 1926 η Αλίκη ήταν σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση που έδωσε σε δημοπρασία του Sotheby το χειρόγραφο που της είχε δώσει ο Lewis Carroll. Το χειρόγραφο έπιασε τότε £ 15.400 (περίπου £ 450.000 ή περισσότερα σε σημερινα χρήματα).

 Ποια ήταν πραγματικά η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"; Facebook Twitter
O Lewis Carroll το 1863

Η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου ήρθε με την εικονογράφιση του John Tenniel, ο οποίος όμως δεν χρησιμοποίησε ως μοντέλο του την αυθεντική Alice η οποία είχε σκούρα κοντά μαλλιά με αφέλειες. Ο Carroll έστειλε στον Tenniel μια φωτογραφία της Mary Hilton Badcock, ενός άλλου παιδιού (που ήταν κι αυτή φίλη του), συνιστώντας να την χρησιμοποιούν για μοντέλο, αλλά δεν είναι απόλυτα σαφές αν ο Tenniel βασίστηκε στο νέο κορίτσι για τα σχέδιά του.

 Ποια ήταν πραγματικά η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"; Facebook Twitter
Η Alice όπως την φαντάστηκε ο John Tenniel

Λίγο καιρό μετά την έκδοση και του 2ου βιβλίου, ο Carroll θα πει: «Ο κ Tenniel είναι ο μόνος καλλιτέχνης, ο οποίος αποφασιστικά αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει μοντέλο, και δήλωσε ότι δεν χρειάζεται κανένα από τα κορίτσια για να δημιουργήσει τον χαρακτήρα. Τολμώ να πιστεύω ότι ήταν λάθος η απουσία μοντέλου, αφού η «Αλίκη» ήταν εντελώς δυσανάλογη - το κεφάλι αναμφισβήτητα πολύ μεγάλο και τα πόδια πολύ μικρά ».

Η φιλία μεταξύ των Liddells και του Carroll διακόπηκε το 1863, για λόγους που δεν είναι σαφείς - η σχετική σελίδα στο ημερολόγιό του είχε κοπεί από έναν από τους απογόνους του - ωστόσο πιθανολογείται ότι η μητέρα της Alice ήταν ιδιαίτερα θορυβημένη και ανήσυχη για τη σχέση του συγγραφέα με την ανήλικη κόρη της. Λίγους μήνες μετά οι δύο οικογένειες τα "ξαναβρήκαν" αλλά η προηγούμενη ζεστασιά δεν επέστρεψε ποτέ. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Lewis Carroll είχε αρκετές "παιδικές φίλες" (child-friends, όπως ο ίδιος τις αποκαλούσε), νεαρά κορίτσια που βρίσκονταν στην προεφηβική περίοδο, ενώ παρουσιάζεται ως δεδομένη η αγάπη του και η προσήλωσή του στα παιδιά. Το γεγονός αυτό, έχει συχνά ερμηνευτεί από αρκετούς σύγχρονους βιογράφους του ως δείγμα παιδοφιλίας, σε πλατωνικό ωστόσο επίπεδο.

 Ποια ήταν πραγματικά η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"; Facebook Twitter
Η Alice Liddell, φωτογραφήθηκε από τον Lewis Carroll το 1860

Η Alice Liddell μεγάλωσε κι έγινε μια πολύ όμορφη γυναίκα. Το 1880 παντρεύτηκε τον Reginald Hargreaves και ο Lewis Carroll τους έστειλε δώρο γάμου. Όταν ο Hargreaves πέθανε το 1926 η Αλίκη ήταν σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση που έδωσε σε δημοπρασία του Sotheby το χειρόγραφο που της είχε δώσει ο Lewis Carroll. Το χειρόγραφο έπιασε τότε £ 15.400 (περίπου £ 450.000 ή περισσότερα σε σημερινα χρήματα). Στα τελευταία χρόνια της ζωής της είπε ότι «είχε κουραστεί να είναι η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Πέθανε το 1934 σε ηλικία 82 ετών.

0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ