ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. καλαμαράκια
- 500 γρ. ρύζι για ριζότο
- ½ λίτρο ζωμός χορταρικών
- ½ λίτρο ζωμός ψαριού
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
- ½ λίτρο λευκό κρασί
- 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 1/3 κ.γ. τζίντζερ
- 1/3 κ.γ. κουρκουμά
- 1 καυτερή πιπερίτσα
- 4 κ.σ. φρέσκια κρέμα
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε με άφθονο νερό τα καλαμαράκια και τα καθαρίζουμε.
- Τα μαρινάρουμε με ελαιόλαδο και το τζίντζερ για 5 λεπτά.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία τα καλαμαράκια με τη μαρινάδα και σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε για 1 λεπτό και τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο-λίγο τον ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, τον κουρκουμά και την καυτερή πιπερίτσα.
- Στη μέση του βρασμού ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου το ρύζι να κρατάει (al dente). Η διαδικασία αυτή κρατά περίπου 20-25 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, τη φρέσκια κρέμα και ανακατεύουμε.
- Τέλος, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα και γαρνίρουμε με λίγη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα