ΥΛΙΚΑ

  • 2 ορτύκια
  • Ημίχονδρο αλάτι
  • 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Φλούδες λεμονιού
  • Ελαιόλαδο
  • 4 αυγά βιολογικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκοκαλίζουμε τα ορτύκια.
  2. Τα μπούτια τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα καλύπτουμε με ημίχονδρο αλάτι για 20'.
  3. Τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε καλά.
  4. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε θυμάρι φρέσκο, σκελίδες σκόρδο, φλούδες λεμονιού και τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο.
  5. Τα μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (ενδεικτικά στους 70°C) για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  6. Τα στήθη τα αλατίζουμε και τελευταία στιγμή τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο πρώτα από την πλευρά της πέτσας.
  7. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε και τα μπουτάκια για να πάρουν κι αυτά λίγο χρώμα.

CHIPS ΠΑΤΑΤΑΣ

  1. Καθαρίζουμε 2 μέτριες πατάτες και τις περνάμε στο μαντολίνο να γίνουν λεπτά στικς.
  2. Τις τοποθετούμε σε σκεύος κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει διαυγές, δηλαδή μέχρι να έχει φύγει όλο το άμυλο.
  3. Τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε καλά σε πετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας.
  4. Στη συνέχεια τις τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο στους 160°C μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα και να γίνουν τραγανές.
  5. Τις αλατίζουμε, αφού τις στεγνώσουμε σε απορροφητικό χαρτί.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΧΟΡΤΑ

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φρέσκο κρεμμύδι
  • 150 γρ. σέσκουλα καθαρισμένα
  • 225 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
  • 30 γρ. καυκαλήθρες
  • 40 γρ. μυρώνια
  • 20 γρ. άνηθος
  • 1 λεμόνι, ξύσμα
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μέτρια φωτιά, σε μια πλατιά κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, το ξύσμα και λίγο από τον χυμό του λεμονιού.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ

  • 50 γρ. Μπαλάκι Τήνου
  • 50 γρ. ανθότυρο
  • 50 γρ. τυρί κρέμα
  • Λίγο γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία κρέμα.
  2. Σε τηγάνι με ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, τηγανίζουμε τα 4 αυγά μάτια.
  3. Σερβίρουμε τις πατάτες, επάνω τα χόρτα, στην κορυφή το τηγανητό αυγό και συνοδεύουμε με το ορτύκι, την κρέμα τυριού και, αν θέλουμε, ψιλοκομμένο μαύρο σκόρδο και φρέσκο θυμάρι.

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο The Zillers» (Μητροπόλεως 54).
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα