Απεργία την Πρωτομαγιά

Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO Facebook Twitter
Η Αθήνα έχει αισθητική αξία, γιατί είναι η δυστοπία του μοντερνισμού, αλλά νομίζω, αν δει κανείς τη Βηρυτό, είναι το ίδιο, σε πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή, ας μη γελιόμαστε. Φωτο: Σπύρος Στάβερης/LIFO

Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

0

Γεννήθηκα στο Παλαιό Φάληρο, ενώ αργότερα μετακομίσαμε στο Kαβούρι. Στο Φάληρο θυμάμαι την εποχή που χτιζόταν η Συγγρού: πηγαίναμε στο Δέλτα, εκεί που είναι η γέφυρα, και κάναμε skateboard. Δεν είχε ανοίξει ακόμα για τα αυτοκίνητα και ήταν σαν να μας ανήκε όλη η πόλη. Παίρναμε θρανία από το σχολείο, τα αναποδογυρίζαμε και γλιστράγαμε στις κατηφόρες. Επίσης, τον χειμώνα έσκαγαν τεράστια κύματα στον κυματοθραύστη.

• Ο πατέρας μου ήταν πολιτικός μηχανικός, έκανε δημόσια έργα και συχνά τα καλοκαίρια μέναμε μαζί του, όπου είχε εργοτάξιο. Η μητέρα μου είναι Νορβηγίδα, γνωρίστηκαν με τον πάτερα μου στη Ρόδο. Αυτός έκτιζε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Η φωνή της Αμερικής» και η μητέρα μου εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία στο Όσλο. Γνωρίστηκαν από συναδέλφους τους.

Όταν πήγα στο Λος Άντζελες ήμουν 21 χρόνων. Το πανεπιστήμιο δεν είχε συμβατικό campus και νοίκιασα ένα σπίτι στο Venice Βeach με έναν Νορβηγό. Αγόρασα ένα σαράβαλο Ford Mustang καμπριολέ, ήταν η εποχή των Nirvana και του πόλεμου στον κόλπο, πολύ εθνικοφροσύνη και αμερικανο-υστερία. Τότε άρχισε και η επαφή με τη σύγχρονη τέχνη. 

• Το καλοκαίρι πηγαίναμε πάντα έναν μήνα στη Νορβηγία, καμιά φορά διασχίζαμε όλη την Ευρώπη με αυτοκίνητο. Κάναμε βόλτες στα βουνά και μέναμε στο εξοχικό του παππού μου, ένα ξύλινο σπιτάκι στο βουνό, χωρίς ρεύμα, νερό. Μετά, πηγαίναμε στην Κρήτη ή στον Βόλο, το άλλο άκρο, σε έρημες παραλίες. Οι γονείς μου δεν πήγαιναν ποτέ σε ταβέρνες, ποτέ σε ξενοδοχεία, ποτέ σε κοσμικά μέρη. Όταν λέγαμε «να φάμε έξω», συνήθως ήταν πικνίκ. Είχαμε κάνει μέχρι και κάμπινγκ στη Ρουμάνια, για να δούμε πώς ήταν η κατάσταση με το καθεστώς εκεί.

• Σπούδασα αρχιτεκτονική. Μπήκα στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη χωρίς να ξέρω τι κάνω. Μετά από δυο χρόνια κατάλαβα ότι δεν μου ταίριαζαν αυτές οι σπουδές, αν και υπήρχαν πολύ άξιοι καθηγητές, όπως ο Άκης Διδασκάλου που με συμβούλεψε να φύγω, μολονότι οι γονείς μου ήθελαν να τελειώσω στη Θεσσαλονίκη. Πήρα μια υποτροφία από το νορβηγικό κράτος και πήγα στο SciArc στο Λος Άντζελες. Ήταν τότε η πιο κουλ αρχιτεκτονική σχολή.

• Στο σπίτι δεν βλέπαμε ποτέ ελληνικές ταινίες, ούτε υπήρχε πολύ ελληνική μουσική - τα ανακάλυψα μονός μου αργότερα. Είχαμε άπειρα βιβλία, αλλά μάλλον μεγάλωσα με «National Geographic». Στο γυμνάσιο ανακάλυψα τα περιοδικά της εποχής «iD», «Blitz», «The Face», αυτή ήταν η επαφή μου με τον έξω κόσμο.

• Από την Αθήνα των '80s θυμάμαι να πηγαίνω κάθε μέρα στο Discobole, στη Γλυφάδα, να δω αν ήρθαν οι δίσκοι που άκουγα: Dead or Alive, Smiths, Cure, Marc Almond. Τα βράδια πήγαινα στο BBG, που στο τέλος του προγράμματος έβαζε πιο dark μουσική. Όταν πέρασα Θεσσαλονίκη, πήγαινα στο No Sense - καταπληκτικό κλαμπ, αλλά γίνονταν πάντα τσακωμοί μεταξύ ροκαμπιλάδων και πανκ. Εγώ μάλλον ήμουν new wave με καλούς τρόπους, προαστιακό πανκάκι από καλή οικογένεια.

• Όταν πήγα στο Λος Άντζελες ήμουν 21 χρόνων. Το πανεπιστήμιο δεν είχε συμβατικό campus και νοίκιασα ένα σπίτι στο Venice Βeach με έναν Νορβηγό. Αγόρασα ένα σαράβαλο Ford Mustang καμπριολέ, ήταν η εποχή των Nirvana και του πόλεμου στον κόλπο, πολύ εθνικοφροσύνη και αμερικανο-υστερία.

Τότε άρχισε και η επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, πήγαινα στο LACE και στο Beyond Baroque, οπου εξελισσόταν η σκηνή της πόλης, είχα δει περφόρμανς των Mike Kelley, Paul McCarthy, Jim Shaw, Richard Hawkins. Κάπως γνώρισα τον καλλιτέχνη Jim Isermann και αυτός τους ήξερε όλους, έκανε παρέα με τον Dennis Cooper που μόλις είχε γράψει το Closer και είχε επαναπροσδιορίσει την γκέι κουλτούρα για πάντα. Ήταν φοβερή εποχή.

• To '94 πήγα στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακό. Είχα μόλις κάνει την πρώτη μου έκθεση στο Magasin στη Γκρενόμπλ, ήταν δύσκολο να επιστρέψω στον ρόλο του φοιτητή. Τον πρώτο χρόνο έμεινα στο Chelsea Hotel που ακούγεται κάπως καλτ, αλλά ήταν χάλια -μικρά δωμάτια, ακριβά, κατσαρίδες κ.λπ.- αλλά δεν με ένοιαζε, δεν ήθελα να μένω μέσα σε πανεπιστήμια.

Αν μπορούσαμε να πούμε ότι ο περίπατος προς την Ακρόπολη που σχεδίασε ο Πικιώνης είναι κτίριο, τότε μάλλον είναι το καλύτερο στην Αθήνα. Είναι αόρατο, συνδυάζει όλες τις παραδόσεις της Ελλάδας σε ένα ισοπεδωτικά επιβλητικό έργο, με μια εκκωφαντική απλότητα.

• Από αρχιτέκτονες παλιά μου άρεσε πολύ ο Le Corbusier. Έβλεπα τη Μεσόγειο μεταμορφωμένη σε αρχιτεκτονική. Μ' αρέσει η σκέψη του Koolhaas, είναι ισοπεδωτικά εμβληματικός. Μου αρέσουν πολύ τα κολάζ του Hans Hollein από τα '60s, τα έπιπλα του Gaetano Pesce, όλο το κίνημα της Architettura Radicale.

• Ο πιο σημαντικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει είναι ο σύντροφός μου, ο Άγγελος Πλέσσας, γιατί περνάμε ωραία ακόμα και όταν βαριόμαστε μαζί.

• Το πιο επιδραστικό κτίριο στον κόσμο είναι μάλλον το CCTV του Koolhaas, αν σκεφτώ από πρόσφατα. Είναι ενα κτίριο που καταλαβαίνει τη λογική της εικόνας και της διαφήμισης τύπου Guggenheim Bilbao, αλλά το κάνει με έναν πολύ σκοτεινό τρόπο. Όταν το βλέπεις, είναι ένα τέλειο πορτρέτο του Πεκίνου, μια σκοτεινή ουτοπία επιστημονικής φαντασίας.

• Η Αθήνα μ' αρέσει τα βράδια του Αυγούστου που έχουν φύγει όλοι. Αλλιώς, προτιμώ να μένω σπίτι μου με βιβλία και το Τwitter ή να πηγαίνω στο Feeder για φαγητό που δεν μπορείς να βρεις πουθενά αλλού.Αν μπορούσαμε να πούμε ότι ο περίπατος προς την Ακρόπολη που σχεδίασε ο Πικιώνης είναι κτίριο, τότε μάλλον είναι το καλύτερο στην Αθήνα. Είναι αόρατο, συνδυάζει όλες τις παραδόσεις της Ελλάδας σε ένα ισοπεδωτικά επιβλητικό έργο, με μια εκκωφαντική απλότητα.

• Η πόλη που με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο είναι το Τόκυο. Είναι σαν να περπατάς μέσα σε μια μακέτα, όλη η κλίμακα της πόλης διαφορετική, σαν να έχεις ανακατέψει suburbia με μεγαλούπολη, χωριό και πρωτεύουσα, ήταν μια παραίσθηση και μ' έναν τρόπο αισθανόμουν τελείως ξένος.

• Το έργο τέχνης που θαυμάζω περισσότερο είναι το «Puppy» του Jeff Koons. Μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον, από λούνα παρκ μεχρι white cube, μέχρι και σε βιομηχανικό τοπίο, είναι σαν από εννοιολογικό τεφλόν, δεν κολλάει πάνω του τίποτα.

• Η Αθήνα έχει αισθητική αξία, γιατί είναι η δυστοπία του μοντερνισμού, αλλά νομίζω, αν δει κανείς τη Βηρυτό, είναι το ίδιο, σε πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή, ας μη γελιόμαστε.

• Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει στην Αθήνα είναι οι κάτοικοι.

• Αν υπάρχει κάτι που έχει καθορίσει την αισθητική μου, είναι η νοσταλγία.

• Η μόνη σωτηρία βρίσκεται στην Τέχνη.

Οι Αθηναίοι
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cara Hoffman, συγγραφέας, δημοσιογράφος

Οι Αθηναίοι / Cara Hoffman: Από κράχτης σε ξενοδοχείο του Σταθμού Λαρίσης, συγγραφέας best-seller

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ζει στα Εξάρχεια. Εγκατέλειψε το σχολείο για να γυρίσει τον κόσμο και στα δεκαεννέα έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας απένταρη, πιστεύοντας ότι θα πιάσει δουλειά σε ελαιώνες. Αυτή η πόλη την έκανε «καπάτσα», «της πιάτσας», της έμαθε πώς να γράψει ένα μυθιστόρημα, τους «Κράχτες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.
M. HULOT
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ