Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
ΕΛΙΑ
 

  • Μια Ελιά ανθίζει στην Αργυρούπολη Η οδός Γερουλάνου στην Αργυρούπολη έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό. Μέσα σε λίγα χρόνια έχουν ανοίξει πολλά ωραία μαγαζιά για όλες τις γαστρονομικές απαιτήσεις. Αναζητώντας ελληνικές γεύσεις σε εστιατόρια της Αθήνας, βρεθήκαμε στο Ελιά. Σάλα χαρούμενη, χαλαρή και φιλόξενη. Το Ελιά έχει διατηρήσει στο πέρασμα των χρόνων τη φυσιογνωμία του και η κουζίνα του επιμένει ελληνικά. Εδώ, ο σεφ και ιδιοκτήτης Στέλιος Κουτρουβέλης μαζί με τη γυναίκα του Έφη, που έχει το πρόσταγμα στη σάλα, θα σε κάνουν να αισθανθείς αληθινά φιλοξενούμενος. Το φαγητό μαγειρεύεται με το ελαιόλαδο που παράγει η οικογένεια, το ψωμί είναι από ξυλόφουρνο, τα τυριά από μικρούς παραγωγούς: μικρές νόστιμες λεπτομέρειες που δίνουν το στίγμα της φιλοσοφίας του εστιατορίου. Τα βραστά χόρτα (€6) που ήρθαν ζεστά στο βαθύ λευκό πιάτο με το ελαιόλαδο, το χοντρό αλάτι και το λεμόνι είναι ένας ύμνος στο μεγαλείο της απλότητας και συγχρόνως ένα ταξίδι στην ελληνική φύση. Το τρικαλινό λουκάνικο (€7,5), ψημένο όσο πρέπει στα κάρβουνα, συνοδεύεται με μουστάρδα από καρύδια και είναι μεζές που τραβιέται τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες. Εκτίμησα τη φρεσκάδα της σαλάτας με ρόκα που έχει καβουρντισμένα φουντούκια, λιαστές ντομάτες και ξηρό ανθότυρο Κρήτης (€7). Καλοφτιαγμένο και το χειροποίητο τυροπιτάρι με φέτα και ευωδιαστό δυόσμο. Τα μοσχαρίσια μπριζολάκια, νόστιμα και ζουμερά, τρώγονται ευχάριστα και με το χέρι, μαζί και οι τραγανές φρέσκες τηγανητές πατάτες. Οι μεζέδες είναι αρκετοί και μου αρέσει που έχεις τη δυνατότητα να παραγγείλεις μισή μερίδα, αν θέλεις, για να δοκιμάσεις περισσότερες γεύσεις. Ο Στέλιος, ο σεφ, θα σε ταΐσει και με νόστιμα πιάτα ημέρας με φρέσκα υλικά της εποχής. Είναι ό,τι πρέπει για να βγεις να φας ακόμα και καθημερινή, αν δεν έχεις μαγειρέψει κι έχεις πεθυμήσει σπιτικές σπεσιαλιτέ σε τιμές φιλικές. ☛ Ελιά, Μ. Γερουλάνου 85, Αργυρούπολη, 210 9960100.
  • Τα tapas μετράνε Μου άρεσε το wine & tapas bar Para Siempre, το ολοκαίνουργιο μαγαζί που άνοιξε στον πεζόδρομο της Χάρητος στο Κολωνάκι. Και τις δύο φορές που το επισκέφτηκα έφαγα νόστιμα και πέρασα όμορφα. Ο χώρος του είναι διακοσμημένος με πολύ γούστο από τη Δήμητρα Κουτουλογιάννη, που έχει παντρέψει με μαεστρία βιομηχανικά στοιχεία με vintage πινελιές. Παλιά μπλε πλακάκια, καπιτονέ καναπέδες, μπάρα απομίμηση παλιού ξύλινου ψυγείου, συνθέτουν ένα μαγικό, χαρούμενο περιβάλλον που ενισχύεται από τους χαμογελαστούς και φιλόξενους ανθρώπους του σέρβις. Στην κουζίνα ο πρόσχαρος σεφ Απόστολος Τακούλας ξεδιπλώνει με μαεστρία το ταλέντο του μέσα από μικρά πιάτα-μεζέδες. Ο Απόστολος έχει μαθητεύσει στο πλευρό του γνωστού σεφ Άρη Τσανακλίδη. «Είναι ο μέντοράς μου», λέει χαμογελώντας. Αυτή την πρόσχαρη διάθεσή του θα ανακαλύψεις και στα πιάτα του. Η τάρτα με κολοκύθι και φέτα (€5) είναι σε κάθε μπουκιά μια έκρηξη νοστιμιάς και ευωδιάς από τα φρέσκια μυριστικά που τη στολίζουν. «Τρίβω από το κολοκύθι μόνο το έξω μέρος και όχι την καρδιά, για να μην αφήνει υγρά» μου εξηγεί ο σεφ, όταν τον ρωτώ πώς τη φτιάχνει. Η κεσαντίγια με κοτόπουλο, πιπεριές ψιλοκομμένες και γιαούρτι (€7,5) είναι συμπαθητικό πιάτο, αλλά δεν κλέβει την παράσταση από τις μπρουσκέτες με πικάντικες γαρίδες και ιδανικά σκορδάτη μαγιονέζα (€7). Από τα πιάτα ημέρας, η ζεστή πατατοσαλάτα (€6,5) με κομματάκια μοσχαρίσιο λουκάνικο φυσικής ωρίμανσης, πιπεριές ψιλοκομμένες, λεμονάκι, ελαιόλαδο και φυλλαράκια ρόκα είναι ωραιότατη. Την έκπληξη κάνουν τα μελωμένα στον φούρνο πανσετάκια με σπιτική bbq σος, που έρχονται πάνω σε εντυπωσιακή μινιατούρα του ξύλινου πάγκου του χασάπη. Η οινική λίστα προτείνει 31 ετικέτες ελληνικές και ξένες κι ενδιαφέρουσες προτάσεις σε ποτήρι από €3,5. Θα γλυκαθείς με μους πικρής σοκολάτας με βατόμουρα (€4,5). Τα γλυκά που πρόκειται να ενισχύσουν τον κατάλογο θα αποδειχτούν δυνατό χαρτί. Με δυο λόγια, σε αυτήν τη φρέσκια κολωνακιώτικη πρόταση θα περάσεις όμορφα και θα αναμένεις με λαχτάρα την επόμενη συμποσιακή χαρά. ☛ Para Siempre, Χάρητος 43, Κολωνάκι, 210 7210155.
  • Αυθεντικό burger με άποψη Αν και η Δροσιά κατά παράδοση έχει χτίσει τη γαστρονομική φήμη της στα αυθεντικά πεϊνιρλί, το καινούργιο Gigi Βurger-bar διεκδικεί πλέον το δικό του κομμάτι φήμης για τα burgers του και όχι μόνο. Στον έρωτα το αντικείμενο του πόθου σου πρέπει να σου κάνει κλικ, το ίδιο και στη διασκέδαση, όταν μάλιστα ο έρωτας περνάει από το στομάχι και ακούει στο όνομα Gigi-plex (€7,5). Πρόκειται για ένα πιάτο στη φιλοσοφία του «βρόμικου». Έρχεται σε εμαγιέ τηγανάκι: potato skins, ευωδιαστός κιμάς, λιωμένο τυρί κι ένα αυγό μάτι από πάνω. Ο σεφ Άγγελος Αθανασίου θα σε εντυπωσιάσει με το χειροποίητο burger, στο οποίο ο φρέσκος μοσχαρίσιος κιμάς ζυμώνεται καθημερινά με τις προδιαγραφές του σωστού burger. To πώς θα το απολαύσεις είναι δική σου υπόθεση, αφού το «χτίζεις» μόνος σου. Δηλαδή, μπορείς να επιλέξεις τα γραμμάρια του burger, τα διαφορετικά ψωμάκια (μπριός, χωριάτικο, πολύσπορο, κλασικό), ποικιλία από σος και υλικά που τραβάει η όρεξή σου. Δοκίμασα ένα burger 100 γρ. με ψωμί μπριός, τυρί έμενταλ, μανιτάρια και jalapenos (€9,70). Ήρθε λαχταριστό, μέσα σε ένα ταψάκι πάνω σε λαδόχαρτο και συνοδευόταν από ντομάτα, μαρούλι, ροδέλες κρεμμυδιού, ένα μικρό μπολάκι με ψιλοκομμένες τις καυτερές πιπεριές jalapenos κι ένα βουνό φρέσκες τηγανητές πατάτες. Ζουμερό, νόστιμο, σωστά ψημένο, που τρώγεται απνευστί με τα χέρια. Η σάλα, με την ενδιαφέρουσα αισθητική και την πληθωρική μπάρα, είναι γεμάτη κόσμο. Το μενού προσφέρει και πεϊνιρλί πληθωρικής νοστιμιάς, τιμώντας την παράδοση, αλλά σε πιο σύγχρονη εκδοχή, με ένταμ, ανθότυρο, χειροποίητη σος και ψιλοκομμένο τραγανό σύγκλινο (€6,90). Από τα ορεκτικά δοκίμασα κοτόπουλο πανέ με κορν φλέικς και φιστίκια Αιγίνης που συνοδεύεται με μαγιονέζα με γλυκολέμονο. Η σος ήθελε περισσότερη ένταση, για να ενισχύσει και τη γεύση του κοτόπουλου. Θα πιεις παγωμένες draft μπίρες ή θα επιλέξεις κάποιο κρασί από τη λίστα. Αν αντέχεις, θα γλυκαθείς με σοκολατένια λάβα (€5,5). Όσο μικραίνουν οι ώρες, οι κεφάτες μουσικές επιλογές ανεβάζουν τη διάθεση και την όρεξη για να πιεις κάποιο από τα ωραία κοκτέιλ. Τελικά, αν με ρωτήσετε αν άξιζε ο δρόμος μέχρι τη Δροσιά, θα απαντήσω ναι, αφού πήγα ήδη δύο φορές και πραγματικά γεύτηκα κάποια από τα καλύτερα burgers που έχω δοκιμάσει. ☛ Gigi Burger-bar, Πετρίτη 1, πλατεία Δροσιάς, 210 8133326.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ