Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Νότες και πιρουνιές. Εδώ η αφορμή δεν είναι το φαγητό αλλά η διασκέδαση, όμως όχι μόνο θα φας καλά αλλά θα διασκεδάσεις κιόλας. Ο λόγος για το Αμπιμπάγιο, ένα μαγαζί με ιστορία δεκαπέντε χρόνων στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών, στο Θησείο. Ας ρίξουμε μια ματιά στο μενού. Στην κουζίνα το ντουέτο Κωνσταντίνου Τζιτζικάκη-Γεωργίου Λαχανίδη μαγειρεύει με άποψη την παράδοση και την αποδίδει με σύγχρονη έκφραση. Αυτό το ανακαλύπτεις στο καραμελωμένο μανούρι πάνω σε δροσερό, ήπιας γεύσης πουρέ από μπρόκολο και καβουρδισμένο αμύγδαλο (€7). Τις τηγανητές χωριάτικες πατάτες με τη φλούδα τους θα τις ήθελα πιο τραγανές, ίσως, όμως, δεν τους το επιτρέπει η σάλτσα τομάτας με το τριμμένο κεφαλοτύρι που τις αγκαλιάζει (€5). Νοστιμότατα ήταν τα μανιτάρια γεμιστά με χαλούμι, βασιλικό, μπούκοβο και γλάσο βαλσάμικου (€7). Πικάντικο ήρθε το αλλιώτικο σπετζοφάι, μαγειρεμένο με λουκάνικο χωριάτικο, φρέσκια τομάτα και τρίχρωμες πιπεριές (€10), ό,τι πρέπει για να σβήσει τη φλόγα του στο κρασί. Με ήπια γεύση ήταν το κοτόπουλο μουστάρδας με σκόρδο, κρεμμυδάκι φρέσκο και μανιτάρια (€10). Τη γευστική παράσταση έκλεψαν τα ριγανάτα συκωτάκια πουλιών, μαγειρεμένα με κρέμα γλυκού σκόρδου, αρωματισμένη με μαντζουράνα (€8). Εκτίμησα τη χρήση φρέσκων μυριστικών που κάνουν στην κουζίνα τους οι σεφ. Ο γλυκός επίλογος ήταν δυνατός, με τον σπιτικό σοκολατένιο κορμό με μπισκότα βουτύρου και τρούφα σοκολάτας (€6) που συνόδευε ζαχαρούχο γάλα, καθώς και η ωραιότατη μελόπιτα Σίφνου με κανέλα, μέλι θυμαρίσιο και χειροποίητο παγωτό κανέλα (€7). Προβλέπω ότι αυτά θα γίνουν το hit του μαγαζιού. Το ζωντανό πρόγραμμα, από Πέμπτη έως Σάββατο, με την κεφάτη παρέα του Απόστολου Μελή και καλές επιλογές από έντεχνα και λαϊκά σε βάζει σε κλίμα χαλαρής διασκέδασης. Την Κυριακή το μεσημέρι οι Τσιγαρντίμ, για μουσικές περιπλανήσεις στην παράδοση, στα λαϊκά, στα ρεμπέτικα. Συνολικά, ένα καλό «πακέτο» εξόδου και για τις δύσκολες ημέρες. Έξω ντέρτια και καημοί…☛ Αμπιμπάγιο, Ηρακλειδών 3, Θησείο, 210 3426794.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Λουκουμάδες με πολλά πρόσωπα.

Στο Χαλάνδρι τους τελευταίους μήνες σημειώνεται έξαρση νέων μαγαζιών. Προφανώς, η αγορά του είναι δυνατή, κινείται και αφήνει περιθώρια για νέες αφίξεις, όπως το καινούργιο all day Café Melouk. Εδώ, για να διαφοροποιηθούν, γιατί αλλιώς είναι δύσκολο να σταθείς, προτείνουν μια φιλοσοφία φαγητού που παίζει με συγκεκριμένο υλικό σε γλυκές και αλμυρές παραλλαγές: λουκουμάδες και μόνο λουκουμάδες. Η συνταγή της γιαγιάς καλά κρατεί, ακόμα και τη νέα χιλιετία. Η παράδοση διανθίζεται με μοντέρνες γευστικές νότες που τις ανακαλύπτεις μέσα από τις 40 παραλλαγές του λουκουμά. Παίζουν και κοκτέιλ. Περισσότερες λεπτομέρειες μετά τις γευστικές δοκιμές. ☛ Melouk, Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι, 210 6824600.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο φάρος της ψαροφαγίας. Η μελιτζάνα είναι το υλικό που ενώνει τη Μεσόγειο και δίνει νόημα στη «μεσογειακότητα», σκέφτομαι, έχοντας μόλις δοκιμάσει τη χωρίς παραφερνάλια καπνιστή μελιτζανοσαλάτα του Φάρου. Τι εστί Φάρος; Μια οικογενειακή ψαροταβέρνα πάνω στο κύμα, στην παραλία του Μαραθώνα. Περιβάλλον καλοκαιρινών διακοπών, με το φεγγάρι να χαρίζει στη θάλασσα έναν λαμπερό ασημένιο μανδύα. Μου αρέσει. Εδώ η κουζίνα είναι ξεκάθαρη. Φρέσκο ψάρι, όπως πρέπει ψημένο. Αξιοσημείωτη η βελούδινη ταραμοσαλάτα, διακριτικά ξινούτσικη. Al dente ήρθαν τα βραστά λαχανικά, ραντισμένα με καλό ελαιόλαδο. Ωραιότατα! Πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να ανακαλύψουμε ότι εκτιμούμε το λιτό, δωρικό πιάτο, από το φλύαρο και φορτωμένο; Η μνήμη της γεύσης δίνει την απάντηση. Ο χώρος είναι χαλαρός, νοικοκυρεμένος, φιλόξενος. Ο Φάρος είναι μια κλασική ψαροταβέρνα που τιμά την ιστορία της. ☛ Φάρος, Περικλέους 22, Μαραθώνας, 22940 56164.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ωραία μου κουζίνα. Από τις νέες αφίξεις στον χώρο της εστίασης είναι και το καθημερινό εστιατόριο Ωραία μου κουζίνα που άνοιξε στη Ν. Φιλαδέλφεια. Οι εντυπώσεις φίλων που το επισκέφτηκαν είναι καλές. Ο σεφ και συνιδιοκτήτης Μίνως Κονίδης μαγειρεύει με σύγχρονη ελληνική ψυχή και τιμά τα ελληνικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα της κουζίνας του θα πρέπει να δικαιώνει και τον τίτλο του μαγαζιού. Θα επανέλθω με τις γευστικές εμπειρίες που θα έχω αποκομίσει. ☛ Αγίας Τριάδος 22, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2529008.

Παραδοσιακό από σπίτι. Η ευωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού θα σε σύρει από τη μύτη στο Παραδοσιακό αρτοζαχαροπλαστείο στην οδό Ακαδημίας 34. Οι φραντζόλες, λαχταριστές, σε παράταξη, αχνιστές κι αφράτες, και από δίπλα οι χειροποίητες πίτες που μοσχοβολούν παράδοση. Ο σεφ και ζαχαροπλάστης Κωνσταντίνος Μουζάκης, η τρίτη γενιά της οικογένειας Πανταζή με φούρνους σε Κολωνάκι, Φιλοθέη και Ψυχικό, αντλεί έμπνευση από το χθες και δημιουργεί με σύγχρονη ματιά. «Το ψωμί που ζυμώνω είναι χωρίς συντηρητικά. Αλεύρι, αλάτι, νερό και μαγιά φρέσκια, υλικά ταπεινά», λέει ο κύριος Μουζάκης, που στα χέρια του η εύπλαστη ζύμη παίρνει πολλά «πρόσωπα», παίρνει ζωή. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Εδώ όλα είναι φρέσκα. Όλα γίνονται στο χέρι. Και σίγουρα το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια. Το cookie με ρευστή σοκολάτα που χύνεται ηδονικά στη γλώσσα σου μόλις το δαγκώσεις είναι ο hit πειρασμός. Το Παραδοσιακό προσφέρει και μεγάλη ποικιλία σε μπριός, βολοβάν, ταρτάκια, σφολιάτες, μπόμπες (και για catering), αλλά και μπανανόπιτα, μηλόπιτα, φοντάν με μανταρίνι και χαλβά με ταχίνι. Ένας διαρκής έρωτας με τη γεύση. ☛ Το Παραδοσιακό, Ακαδημίας 34, Κολωνάκι, 211 0120146.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Η πίτσα της Cosa Nostra. Ακόμα δεν έχω προλάβει να πάρω γεύση από την πίτσα με ιταλική υπογραφή που λανσάρεται για πρώτη φορά στο μενού του ατμοσφαιρικού εστιατορίου Cosa Nostra στο Μοναστηράκι. Ο χώρος είναι απίστευτος. Ένα ταξίδι στο παρελθόν και στην εποχή που ο Godfather είχε το χαρακτηριστικό του στέκι για να τρώει με τα πρωτοπαλίκαρά του τις μακαρονάδες του. Θα νιώσεις μέρος του σκηνικού, τρώγοντας μια κλασική πίτσα Mαργαρίτα και θα τη συνοδεύσεις με κάποιο κρασί από τη λίστα με τις μειωμένες τιμές. ☛ Cosa Nostra, Αγίας Θέκλας 5, Μοναστηράκι, 210 3310900.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ