Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Τι γυρεύει η Αλεπού στο Κολωνάκι; Επισκέφθηκα την Αλεπού στο Κολωνάκι και σας μεταφέρω εντυπώσεις όλο νοστιμιά. Το μενού επιμελείται ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, που δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για μια παρέλαση 30 πιάτων που εναλλάσσονται καθημερινά και αναγράφονται σε έναν μαυροπίνακα. Οπότε μην αναζητήσετε κατάλογο, δεν υπάρχει. Ο χώρος είναι μινιόν, χαρούμενος και με νοσταλγικές διακοσμητικές αναφορές από άλλες εποχές. Η κουζίνα, τόση δα, καταφέρνει να βγάζει μικρά πιατάκια, νόστιμα. Λαχταριστή κρεατόπιτα με ταχίνι και κιμά (€7).

Ωραιότατη και δροσερή η σαλάτα με κόκκινη κολοκύθα κομμένη κορδέλες, σέλερι, φύλλα δυόσμου και ρόδι (€5) – «έκλεψα» την ιδέα. Πετυχημένος ο μαριναρισμένος τόνος που κάθεται πάνω σε μικροσκοπικά κυβάκια από ντομάτα και αγγούρι κι ενισχύεται γευστικά από σταγόνες ελαιόλαδου με μανταρίνι (€7). Η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€5) είναι γευστικότατη και την ευχαριστήθηκα πάνω στο χαρουπόψωμο, όπως μόνο ο Μπαξεβάνης ξέρει να το φτιάχνει. Θα βρείτε και σουτζουκάκια με σιουφιχτά (€8) αλλά και κόκορα με χυλοπίτες (€10). Για το τέλος, η μπουγάτσα βγαίνει από τον φούρνο τη στιγμή που πρόκειται να σερβιριστεί, σπάει ρουθούνια και τρελαίνει τους σιελογόνους μέχρι να κρυώσει ώστε να μπορέσεις να μπήξεις με αδημονία το πιρούνι σου για να τη δοκιμάσεις. ☛ Αλεπού, Χάρητος 39Β, Κολωνάκι, 210 7242717.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Αναζήτηση μετά τα 30 Κάποιοι φίλοι μού σφύριξαν κάτι για ένα καινούργιο μαγαζί, το «30 something» στο Χαλάνδρι, και φρόντισαν να μου προλάβουν ότι το «τριάντα και κάτι» σχετίζεται με το μέγεθος… της πίτσας φυσικά αλλά και με την ηλικία των ανθρώπων που το έστησαν. Καταρχάς, ο χώρος είναι συμπαθητικός και χαλαρός: τουβλάκι κόκκινο, ριγέ μαξιλάρες και αφίσες ασπρόμαυρες με την κατασκευή της γέφυρας του Σαν Φρανσίσκο το 1933. Καταπληκτικές μουσικές επιλογές. Τόσο ωραίες, που στο διπλανό τραπέζι ένα ζευγάρι άφησε την πίτσα κι άρχισε τις περιπτύξεις. Το μενού προσφέρει λίγες επιλογές, αλλά το φαγητό δεν φαίνεται να είναι το δυνατό σημείο του ακόμη, αν κρίνω από τη σαλάτα Καπρέζε (€7), με την αδιάφορη γεύση της μοτσαρέλας, και το άνευρο πιάτο με πένες, κοτόπουλο και μανιτάρια με κρέμα δεντρολίβανο (€8), που δεν «ακουγόταν» η ευωδιά του. Η πίτσα ήταν συμπαθητική, με ζύμη λεπτή και ντομάτα διακριτική, μοτσαρέλα, salciccia, παρμεζάνα και λάδι τρούφας (€12). Για το τέλος, μας κέρασαν πίτσα γλυκιά με μασκαρπόνε, μπισκότα τριμμένα, νουτέλα και ροδέλες μπανάνας από πάνω. Οι τιμές, που είναι πολύ λογικές, βελτιώνουν την εικόνα. ☛ 30 something, Cocktail & Pizza Bar, Πλ. Ηρώων 8, Χαλάνδρι, 210 6899227

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ταγκό με Rib Eyes Σε νέο στέκι και με ωραία εμφάνιση το Meat Square & Bar υποδέχεται τους κρεατολάγνους και όχι μόνο, αφού προσφέρει πίτσες και ζυμαρικά. Μοιράζεται σε δύο αίθουσες στημένες με καλό γούστο, που δίνουν στην έξοδό σου έναν τόνο φινέτσας. Το μενού ακροβατεί ανάμεσα σε ελληνικά και ιταλικά προϊόντα. Θα φας ωραιότατο al dente σταμναγκάθι (€9) φερμένο από την Κρήτη και λουσμένο με μυρωδάτο ελαιόλαδο αλλά και εξαιρετικό χειροποίητο πρόβειο χλωροτύρι (€7,5), που συνοδεύεται με ψητές πιτούλες, περιχυμένες με γευστική σάλτσα από τσέρι ντοματίνια και δυόσμο. Είχα καιρό να δοκιμάσω συκώτι, που ήρθε σωστά ψημένο στη σχάρα και πραγματικά το ευχαριστήθηκα (€10). Η πίτσα από τον ξυλόφουρνο ήταν αυθεντική ναπολιτάνικη, με λεπτή, αέρινη ζύμη. Επέλεξα μια κλασική μαργαρίτα (€8) με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό. Μέσα από την απλότητα ανακαλύπτεις την ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών. Για κυρίως, η ευγενική σερβιτόρα φέρνει στο τραπέζι σου, πάνω σε ένα ξύλο, και επιδεικνύει ελληνικά και αργεντίνικα κρέατα, από Τ-Bone, κάτι τεράστιες σταβλίσιες μπριζόλες, έως αργεντίνικα Rib Eye και Angus φιλέτα, εξηγώντας τι είναι το καθένα. Δοκίμασα μοσχαράκι γάλακτος στη σούβλα που ψήνεται με αργεντίνικη μέθοδο και σερβίρεται κρεμασμένο όρθιο από μια μεταλλική βάση: νόστιμο και ζουμερό το κρέας και του

πήγαινε όμορφα η αρωματική μπεαρνέζ. Οι χειροποίητες τηγανητές πατάτες (€4) σαν σπιρτόξυλα είναι μεγάλη αμαρτία. Το cheese cake (€6) με μανούρι και ανθότυρο ήταν χορταστικό. Η σχέση τιμής-απόδοσης για όλο το πακέτο είναι καλή. Με 16 ευρώ τρως business lunch menu με επιλογή ανάμεσα σε πρώτο, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο. Pas mal! ☛ Meat Square & Bar, Λ. Κηφισίας 300, Χαλάνδρι, (παράδρομος μετά από Mercedes-Λαϊνόπουλος), 210 6831300.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Κυριακάτικα μαγειρέματα Η σεφ Ιωάννα Τσολομίτη τις Κυριακές τα μεσημέρια στρώνει το οικογενειακό τραπέζι, σερβίροντας τα κλασικά και αγαπημένα ελληνικά φαγητά, π.χ. πληθωρικό κοκκινιστό κρέας ή ψητό με πατάτες. Μάλιστα, το γεύμα των παιδιών είναι κερασμένο από τη Μεσπιλέα, γιατί η Ιωάννα, εκτός από σεφ, είναι μητέρα και γιαγιά η ίδια, και θέλει στο εστιατόριό της «όσο πιο πολλές οικογένειες γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι, χωρίς να σκέφτονται το κόστος στις δύσκολες μέρες που περνάμε». Επίσης, μοιράζεται τα μυστικά της κουζίνας ανοιχτά (δωρεάν σεμινάρια μαγειρικής με τα απαραίτητα tips και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να μαγειρεύουμε νόστιμα και υγιεινά, μια φορά τον μήνα, για όλους). Δηλώστε συμμετοχή για τις 28/11 και 19/12 στο τηλέφωνο 210 3460972 ή στο [email protected]. 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο οίνος έχει τρόπους Απόψε, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, οι φίλοι του κρασιού μπορούν να πάρουν μια καλή γεύση από τα κρασιά του Κτήματος Σκούρα και να ταξιδέψουν στον πελοποννησιακό αμπελώνα, που φιλοξενείται στο εστιατόριο Οινοτροπία. Το μενού παντρεύει πιάτα με τις ετικέτες Μοσχοφίλερο, Viognier, Αγιωργίτικο και Fleva Syrah στην τιμή των 25 ευρώ το άτομο. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς κάποιος τυχερός θα κερδίσει μια φιάλη Μέγα Οίνο Magnum. ☛ Λ. Μαραθώνος 66 & Καραμανλή, Πικέρμι, 210 6914245, 6947 562090.

Μάθε τέχνη Το κρασί έχει φανατικούς εραστές αλλά και επαγγελματίες και πιστεύω ότι το λανσάρισμα του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος οινοχοΐας του WSET London θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απευθύνεται σε όλους όσοι στοχεύουν στην επαγγελματική τους απασχόληση ως Commis Sommelier-Assistant Sommelier ή/και Sommelier σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εξειδίκευση σε μια τόσο δύσκολη εποχή είναι απαραίτητη και ίσως να ανοίγει κάποιες πόρτες. Πληροφορίες στο facebook της σχολής: ☛ www.facebook.com/WSPC.Wine. Education, 210 9882544 & 540.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ