ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
☛ Rock ’n’ Roll, Πλ. Φιλικής Εταιρείας 14, Κολωνάκι, 210 7220649.
0

Rock ’n’ Burger: «Το χάμπουργκερ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε σωστού γεύματος», είχε ισχυριστεί ο Σάμιουελ Τζάκσον στη φοβερή ταινία Pulp Fiction και τα λόγια του θυμήθηκα καθώς είδα τις παρέες στα Rock ’n’ Roll να τα τιμούν λαίμαργα. Το θρυλικό μαγαζί δίνει και αυτήν τη σεζόν το παρών στην αθηναϊκή διασκέδαση. Η συνταγή είναι σταθερή. Εδώ και θα φας καλά αλλά και θα διασκεδάσεις. Κάθε Τρίτη βράδυ έχει live μουσική. Οι νεαρές κοπέλες στο διπλανό τραπέζι τσιμπολογούν μια πίτσα που δείχνει πολύ νόστιμη και γελούν αμήχανα με το ειλικρινές ενδιαφέρον των νέων παιδιών που έχουν αναλάβει το σέρβις και σκίζονται να σε εξυπηρετήσουν. Στην κουζίνα, ο σεφ Παναγιώτης Μουτσόπουλος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. «Οι σάλτσες μας είναι χειροποίητες, το ίδιο και τα μπέργκερ. Θέλουμε το φαγητό να είναι νόστιμο και με σπιτική αίσθηση. Όσο για την πίτσα, ο πιτσαγιόλο κάνει θαύματα», λέει με κέφι. Δοκίμασα κάποια από τα καινούργια πιάτα που έχουν εμπλουτίσει το μενού, το σαγανάκι από μαστέλο Χίου, που αναπαύεται πάνω σε ζεστό και τραγανό σταμναγκάθι και συνοδεύεται από μια υπέροχη μαρμελάδα λεμόνι με πιπεράτη επίγευση, η οποία απογειώνει το πιάτο (€9). Το hit πιάτο είναι η ταλιάτα black angus με τορτελίνι παρμεζάνας και κρέμα τρούφας (€17). Το συγκεκριμένο πιάτο το γεύτηκα με πουρέ από αγριοράπανο και το βρήκα καλό. Σε επόμενη επίσκεψή μου θα δοκιμάσω το καινούργιο μπέργκερ Rock hot chili με καραμελωμένο κρεμμύδι, πίκλες, καπνιστό τυρί και πικάντικη σος (€13). Πήρα γεύση και από το New York style cheese cake (€8) που διαφέρει από την κλασική συνταγή, μια και το συγκεκριμένο φτιάχνεται με τυρί κρέμα και ψήνεται στον φούρνο. ☛ Rock ’n’ Roll, Πλ. Φιλικής Εταιρείας 14, Κολωνάκι, 210 7220649.

 

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, το ιστορικό εστιατόριο Vardis
Το Vardis χορεύει ταγκό: Στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, το ιστορικό εστιατόριο Vardis με αστέρια Michelin στο πέτο του άλλαξε εμφάνιση και φιλοσοφία κουζίνας. Το εστιατόριο που σύστησε τη γαλλική γαστρονομία στο ελληνικό κοινό κάνει στροφή προς Λατινική Αμερική και ως Buenos Aires μας υποδέχεται πλέον με αέρα Αργεντινής και άφθονα κρεατικά εξαιρετικής ποιότητας. Εκτός από αργεντίνικο black angus, waguy αλλά και πικάντικα λουκάνικα, υπάρχουν και πιάτα με πιο δημιουργικό άγγιγμα, όπως σαλιγκάρια με chorizo.

Σπέτσες- Ερυθραία, ένα βήμα: Στην Ερυθραία το πολύ καλό εστιατόριο Μπλουμ αλλάζει εμφάνιση αλλά και κουζίνα, ακολουθώντας το ιταλικό αδελφάκι του La Scala, που σκίζει στις Σπέτσες. Έτσι, οι καλοκαιρινοί φίλοι του θα έχουν πλέον και το χειμωνιάτικο στέκι τους για να γεύονται τα αγαπημένα τους ιταλικά πιάτα. Την έκπληξη κάνει «ένας ξυλόφουρνος που έχει προστεθεί στην κουζίνα και θα ψήνει καθημερινά διαφορετικές πίτες ημέρας, φτιαγμένες με φύλλο χειροποίητο, μια και αρέσουν σε όλους μας», λέει η ιδιοκτήτρια Βούλα Δήμου. Περιμένουμε δείγματα μαγειρικής γραφής!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
☛ Ζήκας, Κλεισθένους 17, Πειραιάς 210 4909203
Παστέλι Ζήκας με τη βούλα: Δοκίμασα ένα παστέλι που μοσχοβολούσε μέλι και σουσάμι. Στην εμφάνιση θύμιζε σπιτικό. Αναζήτησα τον μάστορα που το έφτιαχνε και ανακάλυψα ότι πίσω από το παστέλι υπάρχει μια οικογενειακή υπόθεση που κρατάει από το 1948. Ο Παναγιώτης Ζήκας είναι η Τρίτη γενιά και συνεχίζει να ανακατεύει το μέλι και το σουσάμι στο μπακιρένιο καζάνι του παππού του και να το συσκευάζει με το χέρι. «Φτιάχνω και χαλβά με ταχίνι στο παραδοσιακό χαλβαδοκάζανο», λέει με καμάρι και με ρωτά: «Δοκίμασες τις καραμέλες τσάρλεστον; Ακολουθώ την παραδοσιακή συνταγή. Λουκούμι τριαντάφυλλο κι απέξω ζάχαρη. Ο χώρος μας είναι ένα γευστικό καταφύγιο της ανάμνησης των παλαιών και καλών εποχών που πέρασαν...». Απ’ όλα τα καλά θα βρεις στο εργαστήριό του: λουκούμια, γλυκά του κουταλιού, κουλουράκια, ακόμα και σοκολατάκια μαργαρίτες που συνήθιζαν να τρατάρουν οι θείες μας στις γιορτές τους.

Ζήκας, Κλεισθένους 17, Πειραιάς 210 4909203

 

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
☛ Tsipoutapas, Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848.
Μεζέδες αλά Tsipoutapas: Σας είχα ήδη ενημερώσει σε προηγούμενη στήλη μου για το καινούργιο μαγαζί που ετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του πετυχημένου Ψάριστον. Και το όνομα αυτού Tsipoutapas. Από τον Βασίλη Ακρίβο δεν θα περίμενα κάτι λιγότερο. Έστησε με δύο συνεταίρους, που συμμερίζονται τις ωραίες ιδέες του, έναν χώρο για τσίπουρο και τάπας με ελληνική ψυχή. Μου άρεσε, έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει στέκι αγαπημένο. Υπάρχει καλή ενέργεια, την εισπράττεις τη στιγμή που χαζεύεις το ξύλινο ταβάνι που βάφτηκε κατακόκκινο και τελικά ταιριάζει με τους πέτρινους τοίχους του κτίσματος που ήταν οινομαγειρείο του ’50. Εδώ, θα αφεθείς στους μικρούς εμπνευσμένους μεζέδες που θα ερεθίσουν την όρεξη και θα κάνουν εξαιρετικό γάμο με κάποιο από τη μεγάλη ποικιλία αποσταγμάτων.

Δεν θα έρθεις για να χορτάσεις την πείνα σου. Αφέθηκα στη μαγεία της τελετουργίας των μεζέδων. Κάθε πιατάκι ήταν έκπληξη. Παστουρμάς καμηλήσιος με βελούδινη υφή. Σαλάτα φακές Λευκάδος Εγκλουβής, με κομματάκια σαρδέλα και φρέσκο κρεμμυδάκι. Πεντανόστιμες και σπάνιες, αν και δυσκολεύτηκα να τις φάω με το μινιόν διχαλωτό πιρουνάκι. Το τουρσί σταφύλι και τα τραγανά αμπελοβλάσταρα τα τσιμπολόγησα με τα δάχτυλα και ήταν καταπληκτικά. Ο μπακαλιάρος με καυτερή πιπεριά, ντομάτα και τρίμματα ψωμιού ήταν κολασμένος. Το ξύγαλο Αράχωβας έρχεται στο πιατάκι στολισμένο με κρεμμυδόφυλλα. «Το έψαξα πολύ πριν καταλήξω εδώ. Είναι το ιδανικό τυρί για να το παίρνεις με το κρεμμυδόφυλλο και να το τρως», υποδεικνύει ο Βασίλης πριν μπει στην κουζίνα για να ετοιμάσει το επόμενο πιάτο, σαγανάκι με βουβάλι καπνιστό και τυρί βολάκι Τήνου, που αναδεικνύει την καλή πρώτη ύλη – το ίδιο ανακαλύπτω και στο σουτζούκι Μπόρα, που συντροφεύεται στο καλαμάκι από χαλούμι ψητό και πιπεριά, καρφωμένο πάνω σε πίτα. Η διπλανή παρέα κούρντισε τα μπουζούκια. Έτσι, αυθόρμητα. Τα λόγια περιττεύουν. ☛ Tsipoutapas, Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Σούσι βορείων προαστίων: Η γιαπωνέζικη κουζίνα καλά κρατεί και, όπως όλα δείχνουν, αυτήν τη σεζόν θα τραβήξει το ενδιαφέρον των Β.Π. με τις αφίξεις δύο καινούργιων εστιατορίων: του Oozora, που έχει βρει τη θέση του στο Qor κι ετοιμάζεται πυρετωδώς, και του Koun, που έχει πίσω του την ομάδα του Hama από τη Γλυφάδα και θα εγκατασταθεί στο πρώην Piazza Mela.

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ