Το Airbnb, οι επενδυτές και οι ανερχόμενες περιοχές της Αθήνας

Το Airbnb, οι επενδυτές και οι ανερχόμενες περιοχές της Αθήνας Facebook Twitter
Στην πρωτεύουσα ο αριθμός των ακινήτων που συμπεριλαμβάνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Airbnb αγγίζει τα 7.000 και με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 55 ευρώ το ετήσιο κέρδος φτάνει τα 3.300 ευρώ.
0

Κομβικό αναμένεται να είναι το 2019 για τον χώρο των ακινήτων σε πολλές περιοχές της Αττικής. Παράγοντες όπως το Airbnb, η Χρυσή Βίζα και η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια επηρεάζουν καταλυτικά τον μεσιτικό χάρτη της Αθήνας και δημιουργούν νέες προοπτικές στο εγχώριο real estate. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης οι τιμές των ακινήτων είχαν υποστεί καθίζηση σε ποσοστό που άγγιζε το 40% στις κατοικίες και το 30% στα γραφεία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Alpha Bank.

Στην ίδια έκθεση διαβάζουμε ότι η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη κατά την οποία παρουσιάστηκαν βελτιωτικές κινήσεις στον τομέα των επενδύσεων των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η καθοδική πορεία αλλά και να παρατηρούνται αυξητικές τάσεις για φέτος.


Όπως υπογραμμίζουν αναλυτές του κτηματομεσιτικού χώρου, οι συνθήκες για την ανάπτυξη των ακινήτων έχουν βελτιωθεί, αφού η Αθήνα συγκαταλέγεται πλέον στις δεκαπέντε πιο ελκυστικές πόλεις πανευρωπαϊκά, με μοναδικό ανασταλτικό εμπόδιο την υψηλή φορολογία.

Μόνο στο Κουκάκι η τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό το 2016 ήταν στα 900 ευρώ, ενώ το 2018 έφτασε στα 1.600, παρουσιάζοντας 78% αύξηση.


Προφανώς, η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μετέβαλε πλήρως τον χάρτη της κτηματαγοράς και δημιούργησε νέες αγοραστικές συνήθειες όχι μόνο ως πηγή εισοδήματος αλλά και ως προς την κατακόρυφη άνοδο ενοικίων και τιμών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ακινήτων που συμπεριλαμβάνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Airbnb ξεπερνά τα 50.000 πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στη LiFO ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, στην πρωτεύουσα ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 7.000 και με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 55 ευρώ το ετήσιο κέρδος φτάνει τα 3.300 ευρώ.

Επίσης, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ο αριθμός των ακινήτων μόνο στην Airbnb αγγίζει τα 1.077 και το μέσο εκτιμώμενο μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, στην περιοχή των Εξαρχείων, της Νεάπολης και του Αρχαιολογικού Μουσείου τα ακίνητα είναι 576 και το μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τα 600 ευρώ. Σε Κουκάκι - Μακρυγιάννη τα ακίνητα είναι 570 και το μέσο μηνιαίο εισόδημα πλησιάζει τα 800 ευρώ, ενώ στον Νέο Κόσμο, με 422 ακίνητα, το μηνιαίο κέρδος υπερβαίνει τα 700 ευρώ. Στη Γλυφάδα, ο αντίστοιχος αριθμός των ακινήτων προσεγγίζει τα 340 και το μηνιαίο εισόδημα φτάνει στα 636 ευρώ. Στο Παγκράτι τα ακίνητα είναι 320 και το μηνιαίο εισόδημα στα 495 ευρώ, στο Κολωνάκι 260, με 900 ευρώ μηνιαίο εισόδημα και, τέλος, στον Κεραμεικό, όπου τα ακίνητα είναι 178, το κέρδος ξεπερνά τα 800 ευρώ.

Όπως υπογραμμίζει στη LiFO ο κ. Μπάκας, μόνο στο Κουκάκι η τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό το 2016 ήταν στα 900 ευρώ, ενώ το 2018 έφτασε στα 1.600, παρουσιάζοντας 78% αύξηση. Παράλληλα, στην ίδια συνοικία ο αριθμός των ακινήτων προς βραχυχρόνια μίσθωση το 2017 ήταν 343, ενώ το 2018 πλησίασε τα 570, καταγράφοντας μεταβολή της τάξεως του 66%.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τις περιοχές όπου έχουν επηρεαστεί οι τιμές μηνιαίας μίσθωσης ανά τετραγωνικό μέτρο λόγω βραχυχρόνιων μισθώσεων, από τα στοιχεία του κ. Μπάκα διαπιστώνουμε ότι σημειώνεται αύξηση που αγγίζει ακόμα και το 35%.

Χαρακτηριστικά, στο Παγκράτι το 2016, περίοδο προ βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι τιμές κινούνταν στα 4 με 4,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν πλέον ένα επιπλωμένο διαμέρισμα πλησιάζει τα 11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σε περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη παρατηρούνται ακραίες περιπτώσεις, που ζητούν ακόμα και δύο εγγυήσεις, καθώς και προκαταβολή έξι μισθωμάτων. Επιπλέον, σε περιοχές όπως το Κουκάκι, η Πλάκα, το Θησείο και ο Νέος Κόσμος, ο υποψήφιος ενοικιαστής θα έρθει αντιμέτωπος ακόμα και με τιμές που φτάνουν τα 25 και 35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ποιες, όμως, είναι οι περιοχές της Αττικής που θα πρωταγωνιστήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο πεδίο της βραχυχρόνιας μίσθωσης; Σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Μπάκας: «Δεδομένης της αύξησης των τιμών ενοικίασης και της έλλειψης επαρκούς αριθμού διαθέσιμων ακινήτων, το ενδιαφέρον έχει αρχίσει να μετατοπίζεται σε άλλα σημεία, κοντινά στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, το Μετς, το Μεταξουργείο, οι Αμπελόκηποι, ο Κεραμεικός και το Γκάζι. Επιπλέον, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται στην περιοχή της Κυψέλης λόγω της κοντινής απόστασης από το κέντρο και της κατασκευής των νέων σταθμών του μετρό, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον παρατηρείται και στο Γαλάτσι, στα Σπάτα, λόγω αεροδρομίου, και στο Μαρούσι λόγω εταιρειών και πρεσβειών.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ανέγερση νέων ξενοδοχείων σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, τον αυξανόμενο τουρισμό, την εμφάνιση εταιρειών που μισθώνουν, ανακαινίζουν και αξιοποιούν κατοικίες, τις ανακαινίσεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων αλλά και το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», μέσω του οποίου πολλοί επενδυτές, εξασφαλίζοντας άδεια διαμονής στην Ελλάδα, αποκτούν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη Σένγκεν αλλά και να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, αξιοποιώντας όχι μόνο κατοικίες αλλά και επαγγελματικά κτίρια, διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό στον κοινωνικό χάρτη της Αθήνας, το οποίο προμηνύεται να μας απασχολήσει έντονα το προσεχές μέλλον.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ