16 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα!

16 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter
0

ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

«Lagune» («Λιμνοθάλασσα») του Denis Savary

16 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter
© Daphné Bengoa


Λίγο πριν ξεκινήσει την επίσημη λειτουργία του, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων που στοχεύουν στη γνωριμία με το κοινό και στην ανάπτυξη συνεργειών με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα. Η πρώτη δράση που γίνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και το metamatic:taf, είναι η περφόρμανς «Lagune» του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary, που γίνεται στο Δώμα του ΕΜΣΤ στις 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η έμπνευσή της αντλήθηκε από το μυθιστόρημα Η ακτή των Σύρτεων (Le Rivage des Syrtes) του Ζιλιέν Γκρακ (1951), από τη μαριονέτα Robot King της Ελβετίδας Sophie Taeuber-Arp, την οποία αναπαρήγαγε κατά προσέγγιση για την παράσταση η Evelyne Villaime, και από την «Αρχιτεκτονική γυαλιού» του Paul Scheerbart, όπου άνθρωπος και πόλη δομούν και ταυτόχρονα εξαφανίζουν ο ένας τον άλλον. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «Lagune», περφόρμανς του Denis Savary. Στο Δώμα του νέου κτιρίου του ΕΜΣΤ, 19 Μαΐου, 20:30.

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Tindersticks

16 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter
© Richard Dumas

Μετά την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ με τίτλο «The Waiting Room», το συγκρότημα από τη Βρετανία έρχεται για δύο συναυλίες στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, στις 25 και 26 Μαΐου. Το κοινό θα παρακολουθεί τις εμφανίσεις τους καθιστό, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κομμάτια τόσο από τον καινούργιο τους δίσκο όσο και από την πολυετή τους διαδρομή.
25, 26/5, 21:30, Κεντρική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107, Νέος Κόσμος, είσοδος: €20-45.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ


16ο Athens Jazz Festival

16 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Η συνεργασία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών συνεχίζεται και φέτος στο 16ο Athens Technopolis Jazz Festival, με τζαζ μελωδίες από 18 μουσικά σχήματα και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Το φεστιβάλ ξεκινάει με την Athens Big Band και το Momo Τrio, ένα μοναδικό σύνολο τριών ιδιαίτερων μουσικών που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα, ενώ η βραδιά θα κλείσει με το Mario Laginha Trio από την Πορτογαλία.
25-29/5, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, είσοδος ελεύθερη.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


Follicle / Θύλαξ

16 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Ένα οπτικοακουστικό παραμύθι. Το Follicle ακολουθεί τις αναμνήσεις ενός κοριτσιού: τα μυστηριώδη παιδικά χρόνια μέσα σε ένα υπερπροστατευτικό και κλειστοφοβικό περιβάλλον, την αποκοπή της από τον πραγματικό κόσμο, την ενηλικίωση υπό αιχμαλωσία μέσα σε ένα περίεργο σπίτι, περιτριγυρισμένο από έναν κήπο που σχεδόν διαθέτει μια δική του ζωή. «Θύλαξ: θήκη ή περίβλημα οργάνων του σώματος: ~δοντιών / τριχών».
19/5-5/6, Πέμ.-Κυρ. 20:30, Bios. Tesla Main, Πειραιώς 84, Γκάζι, είσοδος: €10.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


Panda Dub Live in Athens

Ο Panda Dub, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της dub του σήμερα αλλά κυρίως του αύριο, θα παρουσιάσει τη δική του ξεχωριστή οπτική, ένα τέλειο μείγμα από ethnic δείγματα, edgy και powerfull electro tunes με έντονο, βαρύ ρυθμό.
21/5, 20:00, Βοτανικός, Ιερά Οδός 72 & Σπύρου Πάτση, Βοτανικός, είσοδος: €12-15.

ΕΚΘΕΣΗ


Dichotomy, Ioanna Chronopoulou

16 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Το Dichotomy αποτελεί για την εικαστικό ένα πρότζεκτ σε μόνιμη εξέλιξη και σηματοδοτεί τη διαίρεση της εικόνας. Καταδεικνύει την αποσπασματική φύση της φωτογραφικής θέασης και τις καταστάσεις εξάρτησης, αναίρεσης και συμπλήρωσης που μπορεί να κρύβει η οπτική ενόραση.
24/5-14/6, Τhe Ρulse Κolonaki, Χάρητος 8, Κολωνάκι, είσοδος ελεύθερη.

ΠΑΡΤΙ


Νιρβάνα Full Moon Party

Η πανσέληνος του Μαΐου συμπίπτει με τα γενέθλια του Βούδα και την ημέρα που γιορτάζεται η φώτισή του, δηλαδή η Νιρβάνα. Η πολυμήχανη ομάδα του μπαρ θα εμπνευστεί από τη Νιρβάνα και θα δημιουργήσει ένα ομώνυμο κοκτέιλ για καλύτερη νιρβάνα και, φυσικά, 18:00 με 21:00 happy hour σε όλα τα κοκτέιλ, όπως κάθε πανσέληνο.
21/5, 18:00, Tαράτσα Bios, Πειραιώς 84, Γκάζι, είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΗ


Desire Photo Exhibition 2016 METAPolis | «Desire»

H ετήσια έκθεση της φωτογραφικής ομάδας METAPolis, που φέτος έχει τίτλο «Desire». Πρόκειται για μια μελέτη των 135 μελών της πάνω στην επιθυμία, μια έννοια που εμπεριέχει τόσο τον πόθο όσο και την ανάγκη και το συναίσθημα και ισορροπεί τη σκοτεινή με τη φωτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης.
25/5, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, είσοδος ελεύθερη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


Hawkwind + Godsleep

Οι Hawkwind είναι η μπάντα με την οποία έπαιζε ο Lemmy στα '70s – όμως, στην πραγματικότητα, οι Hawkwind είναι πολύ περισσότερα: ένα από τα πρώτα space rock συγκροτήματα, ένα εναλλασσόμενο σύνολο μουσικών που πειραματίστηκε με πολλά είδη, από το hard rock και το prog rock μέχρι το metal και την ψυχεδέλεια, και ένα επιδραστικότατο proto-punk σχήμα.
21/5, 20:00, Gagarin 205, Λιοσίων 205, Αθήνα, είσοδος: €22-25.

ΠΑΡΤΙ


BananaΒoys

Λίγο πριν από το τέλος της άνοιξης οι BananaBoys ετοιμάζονται να υποδεχτούν το καλοκαίρι με ένα μεγάλο πάρτι στο κέντρο της Αθήνας. Στις 21 Μαΐου καταλαμβάνουν το Booze και ετοιμάζουν ένα βράδυ με χορό, μουσική, λουλούδια και μπανάνες.
21/5, 23:00, Βooze, Κολοκοτρώνη 57, Μοναστηράκι, είσοδος ελεύθερη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ


1o Athens Street Food Festival

16 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Μια μεγάλη γιορτή της γεύσης της πόλης ξεκινάει. To γαστρονομικό φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί τις αγαπημένες γεύσεις «των δρόμων» όλου του κόσμου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν ξεχωριστές, street εκδοχές από δεκάδες κουζίνες, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική.
19-22/5, Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, Πειραιώς & Κεραμεικού, Γκάζι, είσοδος ελεύθερη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ


2o Φεστιβαλάκι Κέλτικης Μουσικής

16 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Φέτος, έπειτα από δύο χρόνια, πραγματοποιείται το 2ο Φεστιβαλάκι Κέλτικης Μουσικής και πάλι στο 1002 Νύχτες, αυτήν τη φορά με περισσότερα συγκροτήματα. Συμμετέχουν οι Iernis, Noriana, Sοlastas και οι TreesCelts Medieval, που έρχονται από τον Βόλο. Συνολικά, αυτά είναι τα συγκροτήματα που ασχολούνται με την κέλτικη μουσική στην Ελλάδα.
22/5, 20:00, 1002 Νύχτες, Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή, είσοδος: €10.


ΣΥΝΑΥΛΙΑ


Ψυχόδραμα - Razastarr - Κύκνειο Άσμα
Μια ιστορική συνάντηση για την εγχώρια hip hop σκηνή. Δύο από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα, για πρώτη φορά στην πολυετή πορεία τους, ζωντανά στην ίδια σκηνή. Μαζί τους οι Αυτόνομο Αγκάθι και Scrip D από τους Κύκνειο Άσμα, για να ολοκληρωθεί με τον πιο κατάλληλο τρόπο το line-up ενός live που θα μείνει στην ιστορία.
21/5, 21:00, Passport, Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος, Κεραμεικός, είσοδος: €10.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ


12th Athens Digital Arts Festival | Digital Pop

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival, επιστρέφει στην Αθήνα με τη θεματική «Digital Pop». Το ADAF 2016 επιδιώκει να καταγράψει τις διαφορετικές πτυχές της ποπ στην ψηφιακή εποχή, διερευνώντας τις σύγχρονες τάσεις και συνήθειες που διαμορφώνονται από τη συνεχή ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο.
19-22/5, κτιριακό συγκρότημα Πύλη, Ερμού 117-121, Αθήνα, είσοδος: €5/μέρα.

 

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

 

ΕΚΘΕΣΗ

In real time

16 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα! Facebook Twitter

Ένα real time έργο τέχνης το οποίο «χτίζεται» καθημερινά για μία εβδομάδα στο Ρομάντσο. Για την κατασκευή του εργάζονται ο χορογράφος Γιάννης Αντωνίου, η εικαστικός Ελένη Κοτσώνη και πολλοί ακόμη καλλιτέχνες, εθελοντές και επισκέπτες της έκθεσης με σκοπό να εξετάσουν την ιδέα του έργου τέχνης ως μεταβατικού αντικειμένου συνάντησης και τόπου επικοινωνίας.
24-27/5, εγκαίνια έκθεσης: 24/5, 20:00. Ώρες λειτουργίας: 13.00-21.00, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, είσοδος ελεύθερη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

The Underground Youth

Η μπάντα από το Mάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για μία μόνο εμφάνιση στο Fuzz Live Music Club. Οι Underground Youth παίζουν ένα κράμα ψυχεδελικής, garage rock, post-punk και shoegaze, ενώ μαζί τους στην Αθήνα θα εμφανιστούν οι Echo Train.
20/5, 20:00, Fuzz Live Music Club, Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, Αθήνα, είσοδος: €18.

 

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.