Γιατί η ταινία «Αθήνα» του Ρομέν Γαβρά έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις; Πόσο διαφέρει μια πολιτική ταινία σήμερα από κάποια του παρελθόντος; 

 

Ένας δεκατριάχρονος Αλγερινός, ο Ιντίρ, δολοφονείται από τρεις άντρες, πιθανόν αστυνομικούς, και το βίντεο της δολοφονίας διαρρέει στο διαδίκτυο όπου γίνεται viral. Ο μεγαλύτερος του αδελφός Αμπντέλ ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου έξω από αστυνομικό τμήμα και μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος την έρευνα που ξεκινάνε οι αρχές για να εντοπιστούν οι δράστες. Ανάμεσα στο πλήθος που παρακολουθεί τη δήλωση βρίσκεται και ο μικρότερος αδελφός Καρίμ, ο οποίος ανάβει μια μολότοφ και την εκσφενδονίζει προς την είσοδο του κτιρίου. 

 

Ακολουθεί πανικός, χάος και μια εισβολή εξοργισμένων νεαρών Αράβων στο τμήμα το οποίο καταστρέφουν και λεηλατούν. Συγχρόνως αρπάζουν ένα αστυνομικό όχημα και ανοίγονται σε μια λεωφόρο που οδηγεί στα προάστια του Παρισιού. Η ιλιγγιώδης καταδίωξη από τους μπάτσους καταλήγει σε προάστιο, έναν συνοικισμό με το όνομα «Αθηνά» σαν οχυρωμένο κάστρο επανδρωμένο από μετανάστες αφρικανικής και αραβικής καταγωγής.

 

Οι εξεγερμένοι νεαροί με αρχηγό τον Καρίμ καίνε και καταστρέφουν τα πάντα, απαιτώντας από την αστυνομία να τους παραδώσει τους υπαίτιους της δολοφονίας του Ιντίρ. Απάγουν και έναν αστυνομικό και απειλούν να τον εκτελέσουν, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Καταφθάνει ο Αμπντέλ ο οποίος προσπαθεί να ηρεμήσει τον αδελφό του και να χαλιναγωγήσει τους εξεγερμένους άντρες, αλλά εντέλει η κατάσταση παρεκτρέπεται σε ένα εκρηκτικό φινάλε, προκαλώντας εμφύλιο στη χώρα.

 

Σημαντική σημείωση: Παρακαλούμε όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει την ταινία να είναι προετοιμασμένοι εφόσον επιλέξουν να ακούσουν τη συζήτηση για αποκαλύψεις σχετικά με την πλοκή.