Πότε γίνονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα, γιατί αλλάζει ριζικά η εικόνα στις περιπτώσεις σοβαρών δυστυχημάτων και πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μία αναλυτική και πλήρης τράπεζα τέτοιων δεδομένων προς όφελος της οδικής ασφάλειας;

 

Η υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας HellasDirect, Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, και ο Πέτρος Πιτσίνης αναλύουν τα στοιχεία από 30.000 τροχαία ατυχήματα του 2021 και από αντίστοιχες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τις ημέρες, τις ώρες και τους μήνες, όπου είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα. Επίσης εξηγούν, γιατί διαφοροποιούνται ριζικά τα δεδομένα όταν πρόκειται για σοβαρά δυστυχήματα, ενώ εστιάζουν στους πιο συνηθισμένους τύπους τροχαίων ατυχημάτων στους ελληνικούς δρόμους. 

 

Ωστόσο, δεν μένουν μόνο στα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά περνούν και στο δια ταύτα με προτάσεις πρόληψης και μείωσης του αριθμού των τροχαίων συμβάντων στη χώρα μας, στην οποία θα συμβάλει καθοριστικά η καταγραφή κρίσιμων και χρήσιμων δεδομένων. Γιατί χωρίς αυτά, ούτε σωστός προγραμματισμός μπορεί να γίνει ούτε και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.