«Έχουμε διακηρύξει πολλές φορές την λήξη της πανδημίας, αλλά δεν τα καταφέραμε. Στην πραγματικότητα έχουμε αποφασίσει ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό, απλώς έχουμε παραπλανήσει τον εαυτό μας ότι θα συνυπάρχουμε ειρηνικά μαζί του. Η ειρηνική συνύπαρξη όμως προϋποθέτει ότι θα υπάρχει τέτοια επιθυμία και από τις δύο πλευρές» λέει ο γιατρός και συγγραφέας του «Ημερολογίου Κορωνοϊού» Γιώργος Παππάς. 

Η ειρηνική συνύπαρξη με έναν ιό που είναι όλο εκπλήξεις, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση από ότι φαίνεται, ούτε το επόμενο διάστημα, όπως εξηγεί ο κ. Παππάς, καθώς δεν έχουμε καταλάβει ακόμα την ικανότητα του να μεταλλάσσεται, το πώς εξελίσσεται, και κυρίως, δεν έχουμε καταφέρει να βρεθούμε μπροστά του παρά μόνο τρέχουμε από πίσω του «τόσο στην φαρμακευτική θεραπεία όσο και στα εμβόλια, παρά τα όσα πετύχαμε με αυτά».

Όταν ο ιός αφήνει πίσω του όχι μόνο νεκρούς, νοσηλίες και απορρύθμιση της κοινωνίας,  αλλά και εκατομμύρια ασθενών με long covid -το οποίο, όπως λέει ο κ. Παππάς, εξακολουθούμε να μην έχουμε καταλάβει καλά και να το υποτιμούμε, «σαφώς και δεν ξεμπερδέψαμε». 

«Αν θέλουμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά με τον κορωνοϊό πρέπει να περιορίσουμε την κινητικότητα του και να θωρακίσουμε αυτούς που κινδυνεύουν, οι οποίοι δεν είναι πάντα οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένο».