Πώς και γιατί εγκαταστάθηκαν οι Μανιάτες στον Πειραιά; Ισχύει ότι το έθιμο της μανιάτικης βεντέτας «ευδοκιμούσε» και στα Μανιάτικα; Ποια είναι τα πιο εμβληματικά περιστατικά στην ιστορία των Μανιάτικων; Και ποια είναι τα τοπόσημα της περιοχής που πολύ σύντομα θα αποκτήσει τον δικό της σταθμό Μετρό;

 

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά η Μαρία Σαμπατακάκη, ιστορικός και εισηγήτρια της έννοιας και πρακτικής της «Δημόσιας και Εφαρμοσμένης Ιστορίας» στην Ελλάδα. Είναι δημιουργός του «hιστορισταί», του γραφείου-δικτύου που εκπονεί προγράμματα αξιοποίησης της πρωτογενούς ιστορικής έρευνας με στόχο την παραγωγή προϊόντος στον επιχειρηματικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα.

 

Το «hιστορισταί» έχει συνεργαστεί με σειρά φορέων, ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και επιχειρηματικών ομίλων προς αυτή την κατεύθυνση. Η δουλειά της αποτυπώνεται σε μια εργογραφία που περιλαμβάνει κινηματογραφικές παραγωγές, δράσεις και ψηφιακές εφαρμογές, εργαστήρια, αρθρογραφία και βιβλιογραφία.

 

Η κ. Σαμπατακάκη συμμετέχει και στο Maniatika Dark, ένα ψηφιακό πρόγραμμα που σκοπεύει να αναδείξει πτυχές της ιστορίας της συνοικίας των Μανιάτικων κατά τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον μεσοπόλεμο μέσα από την αφήγηση της ζωής των ανθρώπων της συνοικίας, πώς και γιατί ήρθαν, ποιες συνήθειες μετέφεραν, τις συνθήκες εργασίας τους, τη δύσκολη ζωή τους, το πως εξελίχθηκε ο οικισμός τους.