Φωτιά σε βυτιοφόρο στον Ισθμό

Ποια ταινία θέλετε να κερδίσει το μεγάλο Όσκαρ;

Ποια ταινία θέλετε να κερδίσει το μεγάλο Όσκαρ; Facebook Twitter
3
Ποια ταινία θέλετε να κερδίσει το μεγάλο Όσκαρ; Facebook Twitter
Mad Max: Fury Road

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Η Επιστροφή - Διότι ξεπερνά την επιβίωση και την εκδίκηση σε μια αργόσυρτη χορογραφία του ανθρώπου με το επέκεινα. Έχουμε ανάγκη από σκηνοθέτες με όραμα κι ας είναι μεγαλομανείς.

M. Hulot

Ψηφίζω Mad Max γιατί ήταν το πιο απολαυστικό σινεμά, με απλοϊκό σενάριο αλλά με εικόνα-εμπειρία και καταιγιστική δράση που δεν σε άφηνε να χαλαρώσεις ούτε λεπτό. Είχα χρόνια να περάσω τόσο καλά σε ταινία. Και όλες τις υπόλοιπες υποψηφιότητες να τις έβαζα σε μια ζυγαριά, πάλι προς το Mad Max θα έγερνε.

Κορίνα Φαρμακόρη

Φέτος το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας θα ήθελα να το κερδίσει Το Μεγάλο Σορτάρισμα. All-star cast, χιούμορ και όλες οι απαντήσεις για το αμερικανικό κραχ του 2008, του οποίου τα απόνερα μας επηρεάζουν μέχρι σήμερα. Διαφωτιστικό και διασκεδαστικό - το παρακολουθείς με ένα πικρό χαμόγελο.

Τάσος Μελεμενίδης

Διαλέγω την Επιστροφή γιατί είναι κάτι πολύ περισσότερο από την ταινία που μάλλον θα δώσει το πολυπόθητο Όσκαρ στον Ντι Κάπριο επειδή παλεύει με μια αρκούδα. Είναι μάλλον η σπουδαιότερη στιγμή του Ινιάριτου ως τώρα (πράγμα σπάνιο να συμβεί τόσο σύντομα για σκηνοθέτη που μόλις έχει βραβευθεί από την Ακαδημία), και σίγουρα η πιο ισορροπημένη του ταινία καθώς προσαρμόζει άψογα το ντελίριο εικόνων που συνηθίζει να παρέχει, δίνοντας μια μεστή αφήγηση που συνδυάζει το φυσικό (την πάλη για επιβίωση) με το μεταφυσικό (τον αόρατο παρατηρητή από εκεί ψηλά).

Ποια ταινία θέλετε να κερδίσει το μεγάλο Όσκαρ; Facebook Twitter
Το Δωμάτιο

Δημήτρης Πολιτάκης

Mad Max: Fury Road - Η μόνη που ξαναείδα και θα ξαναδώ.

Θοδωρής Αντωνόπουλος

Νομίζω ότι θα έδινα το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο Mad Max: Fury Road του Τζορτζ Μίλερ για το πλούσιο θέαμα, την άπλετη δράση, τα εξαιρετικά κοστούμια και σκηνικά, τη μόνιμα δυσοίωνη φουτουριστική-αποκαλυπτική του εσάνς, την επιτυχία του Τομ Χάρντι σε ένα ρόλο που «ταυτίστηκε» με τον Μελ Γκίμπσον, την καταλυτική παρουσία της Σαρλίζ Θερόν που του προσέδωσε μια πιο φεμινιστική χροιά καθώς και για τη «σχολή» που έχει δημιουργήσει ο κινηματογραφικός θρύλος που το συνοδεύει.

Χριστίνα Γαλανοπούλου

Γνωρίζοντας ότι πάλι μπορεί να αγάπησα το «κουτσό άλογο», Brooklyn. Γιατί «μυρίζει» από παντού Ιρλανδία, για την υπέροχη ροή και τη φωτογραφία, για την πρωταγωνίστρια Σέρσα Ρόναν που μετά τα Παραδεισένια Οστά και τη Hanna εξελίσσεται σε ένα μαγικό πλάσμα που καμιά σχέση δεν έχει με τις συναδέλφους του καιρού της.

Ποια ταινία θέλετε να κερδίσει το μεγάλο Όσκαρ; Facebook Twitter
Η Επιστροφή

Δημήτρης Κυριαζής

Θα ήθελα να κερδίσει η Επιστροφή, πρώτον γιατί πιστεύω ότι ο Ινιάριτου είναι μια πολύ ωραία προσθήκη στο κλειστό κλαμπ των λευκών ανδρών σκηνοθετών του Χόλιγουντ και δευτερευόντως για τον old school τρόπο που δημιουργήθηκε αυτή η ταινία. Ε, και για την ερμηνεία του Ντι Κάπριο...

Λένα Φουτσιτζή

Θα ήθελα να κερδίσει το Mad Max: Fury Road, γιατί η ατμόσφαιρα με παρέσυρε, όπως συμβαίνει με τις καλές ταινίες, και για όσο την παρακολουθούσα ξέχασα ότι υπάρχει ζωή και έξω από την οθόνη.

Ξένια Στασινοπούλου

Το Δωμάτιο, γιατί είμαι κι εγώ μανούλα.

Μαρκέλλα Ανδρικάκη

Mad Max: Fury Road - Όταν την πρωτοπαρακολούθησα απογοητεύτηκα γιατί περίμενα πως θα ήταν συνέχεια - προηγούμενο των υπόλοιπων Mad Max. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησα πως πρόκειται για μια ταινία διαμάντι εικαστικό, ένα δρώμενο μακριά απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Αν πάρει το βραβείο τότε ο θεσμός θα έχει πάει σε άλλο level.

Ποια ταινία θέλετε να κερδίσει το μεγάλο Όσκαρ; Facebook Twitter
Το Μεγάλο Σορτάρισμα

Φιλιώ Ράγκου

Το Μεγάλο Σορτάρισμα - Διαφωτιστική ταινία, αν και οι εξειδικευμένοι οικονομοτεχνικοί όροι δυσκολεύουν. Βέβαια εξηγούνται τελικά με σχεδόν διασκεδαστικό τρόπο. Και «τρομακτική» ταινία. Είναι τραγικό να διαπιστώνεις για ακόμη μια φορά πως όταν μιλάμε για κέρδος, ο θάνατος του ενός είναι η ζωή του άλλου αλλά χωρίς να το ξέρουν είναι αμφότεροι θύματα.

Γιάννης Πανταζόπουλος

Δυνατές οι φετινές υποψηφιότητες. Δύσκολη η απόφαση. Ανάμεσα στις τρεις επικρατέστερες επιλογές μου -Επιστροφή, Spotlight και Το Δωμάτιο-, θα ήθελα το χρυσό αγαλματίδιο να πάρει το Δωμάτιο. Εξαιρετικές ερμηνείες και ένα κινηματογραφικό φιλμ που συγκινεί, προβληματίζει και βομβαρδίζει με ερωτήματα. Ένα μικρό δωμάτιο, μια μεγάλη ταινία.

Κώστας Μαντάς

Θα ήθελα να κερδίσει η Επιστροφή.

Ποια ταινία θέλετε να κερδίσει το μεγάλο Όσκαρ; Facebook Twitter
Η Γέφυρα των Κατασκόπων

Μαρίνα Πετρίδου

Η Επιστροφή - Επειδή αγαπώ τα western, η ιστορία είναι πραγματική και συγκλονιστική, έχει στοιχεία ποιητικού κινηματογράφου, ο τρόπος που αποτυπώθηκε η εποχή είναι εκπληκτικός, επειδή είναι μια ταινία απολαυστική από την αρχή μέχρι το τέλος.

Spyros VJ

Θα ήθελα να κερδίσει το Δωμάτιο. Γιατί -χμ- of course.

Ποια ταινία θέλετε να κερδίσει το μεγάλο Όσκαρ; Facebook Twitter
Brooklyn

Κώστας Στανέλλος

Μία είναι η απάντηση, αγαπητέ μου, και την ξέρεις. Ντι Κάπριο γιατί το αξίζει. Δεν τις έχω δει όλες αλλά νομίζω θα διάλεγα και πάλι την Επιστροφή.

Ναταλία Κάππα

Η Επιστροφή - Ο Ινιάριτου είναι μεγάλη αγάπη, ήδη από το 2000 με τις Χαμένες Αγάπες. Συμφωνώ με τις επιλογές του, τα ρίσκα του και το γενικότερο ύφος του στα μοναδικά πλάνα και την ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Στην ταινία αυτή αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η σκηνοθετική του διάνοια, με την ικανότητα να συνδέει τον ωμό ρεαλισμό με την ποίηση.

Αλέξανδρος Διακοσάββας

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που καμία από τις υποψήφιες καλύτερες ταινίες δεν συμπεριλαμβανόταν στα wow! μου. Ωστόσο, στο Mad Max πήγα με ελάχιστες προσδοκίες και έφυγα έχοντας δει καλό, μέινστριμ, εντυπωσιακό, ονειρικό σινεμά. Μου αρέσουν οι ταινίες που δεν υποκρίνονται ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό που είναι και θέλω να βραβεύονται.

===

Ψηφίστε κι εσείς τη δική σας αγαπημένη ταινία για φέτος, παρακάτω στα σχόλια, και κάντε τις προβλέψεις σας για τους φετινούς νικητές σε 8 βασικές κατηγορίες.

Ποια ταινία θέλετε να κερδίσει το μεγάλο Όσκαρ; Facebook Twitter
Spotlight
Ποια ταινία θέλετε να κερδίσει το μεγάλο Όσκαρ; Facebook Twitter
Η Διάσωση
3

Φωτιά σε βυτιοφόρο στον Ισθμό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Συνέντευξη / Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Η Βρετανή ενδυματολόγος που βραβεύθηκε με Όσκαρ για την εκπληκτική δουλειά της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου περιγράφει στη LiFO πώς έπλασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Μπέλα Μπάξτερ με αφορμή την έκθεση των κοστουμιών της ταινίας στο Μουσείο Μπενάκη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Το «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» και η διαφορά ανάμεσα στο λαϊκό και στο λαϊκίστικο θέαμα

Οθόνες / Το «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» και η διαφορά ανάμεσα στο λαϊκό και στο λαϊκίστικο θέαμα

Η γαλλική κωμωδία επιστρέφει στις αίθουσες δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία της. Μήπως όμως δεν πρόκειται για γνήσιο λαϊκό θέαμα, αλλά για την παρέκβασή του;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το αιώνιο καλοκαίρι του Ρομέρ./ Πού πήγαν τα καλοκαίρια που έμοιαζαν/Πού πήγε το καλοκαίρι που έμοιαζε με ταινία του Ρομέρ;

Οπτική Γωνία / Πού πήγε το καλοκαίρι που έμοιαζε με ταινία του Ρομέρ;

Δεν είναι μόνο η μαζικοποίηση του τουρισμού ούτε το άπιαστο όνειρο των διακοπών που τείνει να γίνει προνόμιο για λίγους, είναι και η ολοένα πιο δύσκολη αναζήτηση εκείνης της άχρονης στάσης απέναντι στα πράγματα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, πιθανότατα το τελευταίο ευρέως αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό είδωλο μιας άλλης εποχής, ο Κλιντ Ίστγουντ κλείνει σήμερα τα 94.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

The Review / «Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

O Γιάννης Βασιλείου και ο Λουκάς Κατσίκας είδαν τις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου και αναλύουν τα επιτεύγματα, αλλά και τις αστοχίες της ταινίας. Με καλοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Ζούμε, ρε! / «Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τους Δημήτρη Ζάχο και Θανάση Καφετζη, τους δύο δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Λώξη» ενώ ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μοιράζεται την εμπειρία του από τη θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει», μέλος της οποίας είναι και η Λωξάνδρα.
THE LIFO TEAM
Marcello Mio

Ανταπόκριση / Marcello mio: Η πιο meta ταινία του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Διανύοντας τη δική της πορεία κάτω από τη σκιά της μητέρας της, Κατρίν Ντενέβ, και το φάντασμα του εξίσου διάσημου πατέρα της, η Κιάρα αποφασίζει να υποδυθεί τον Μαστρογιάνι και να βγει μόνη της στη σέντρα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ