10 τρίβια για τα φετινά Όσκαρ

10 τρίβια για τα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
Η Μέριλ Στριπ στο Into The Woods
0

1. Η Μέριλ Στριπ σκοράρει τη 19η υποψηφιότητά της, καταρρίπτοντας το δικό της ρεκόρ για άλλα μια φορά. Η διεκδίκηση του φετινού Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο Into The Woods τη φέρνει στην πρώτη θέση των συνολικών υποψηφιοτήτων για ηθοποιό, με τον Τζακ Νίκολσον να ακολουθεί πολύ πίσω έχοντας συγκεντρώσει μόλις (!) 12 υποψηφιότητες.

2. Ο Μπράντλεϊ Κούπερ είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υποψήφιος για Όσκαρ Ερμηνείας, μετά τα American Hustle και Silver Linings Playbook, με τη νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, American Sniper. Αν βρεθεί στις υποψηφιότητες και του χρόνου, θα ισοφαρίσει το αντίστοιχο ρεκόρ του Μάρλον Μπράντο. Μάλιστα, είναι υποψήφιος και για την παραγωγή του Sniper.

 

3. Ο συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά είναι φέτος υποψήφιος για το σάουντρακ δύο ταινιών, του The Grand Budapest Hotel και του The Imitation Game και η σκηνογράφος Άννα Πίνοκ για την καλλιτεχνική διιεύθνση των Into The Woods και The Grand Budapest Hotel.

 

10 τρίβια για τα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
Αλεξάντρ Ντεσπλά

 

4. Η συνθέτρια Νταϊάν Γουόρεν φτάνει φέτος στις 7 υποψηφιότητες, στην κατηγορία του Καλύτερου Τραγουδιού. Δεν έχει κερδίσει ποτέ το βραβείο. Άλλος ένας φετινός υποψήφιος με μεγάλο σερί από ήττες είναι ο διευθυντής φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς που με το Unbroken φτάνει στις 12 υποψηφιότητες, καμία από τις οποίες δεν κατέληξε σε νίκη.

 

5. Το τραγούδι "Glory" των Τζον Λέτζεντ και Κόμον για την ταινία Selma γίνεται το πέμπτο hip-hop κομμάτι στην ιστορία του θεσμού που φτάνει στις υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού. Έχουν προηγηθεί οι δουλειές των Έμινεμ, M.I.A., Φαρέλ Γουίλιαμς και Three 6 Mafia.

 

6. Κανείς από τους περσινούς νικητές των Όσκαρ εμηνειών δεν είναι υποψήφιος φέτος. Μόνο ο Μάθιου Μακόναχι θα μπορούσε να έχει ελπίδες για το Interstellar αλλά τελικά η Ακαδημία αγνόησε την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν σε όλες τις βασικές κατηγορίες. Ωστόσο, ο Μακόναχι θα βρεθεί στη σκηνή του Dolby Theatre, μαζί με τους Κέιτ Μπλάνσετ, Τζάρεντ Λέτο και Λουπίτα Νιόνγκο για να απονείμουν τα φετινά αντίστοιχα βραβεία στους νικητές. Επίσης, είναι η πρώτη φορά μετά το 2000, που οι μαύροι ηθοποιοί είναι εντελώς απόντες από τις κατηγορίες των ρόλων. 

 

10 τρίβια για τα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
Οι περσινοί νικητές στις κατηγορίες των ερμηνειών: Μάθιου Μακόναχι, Κέιτ Μπλάνσετ, Λουπίτα Νιόνγκο, Τζάρεντ Λέτο

 

7. Η Εσθονία και η Μαυριτανία λαμβάνουν φέτος την πρώτη τους υποψηφιότητα στην κατηγορία της Ξενόγλωσσης Ταινίας. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν ξαναϋπάρξει υποψήφιες στο παρελθόν: Αργεντινή (6 φορές), Πολωνία (9 φορές), Ρωσία (5 φορές).

 

8. Ο Γουες Άντερσον λαμβάνει φέτος την πρώτη του υποψηφιότητα στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας για το The Grand Budapest Hotel. Οι προηγούμενες φορές που έχει βρεθεί στα Όσκαρ ήταν για το Πρωτότυπο Σενάριο των Moonrise Kingdom και The Royal Tenenbaums και για το Animation του Fantastic Mr. Fox.

10 τρίβια για τα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
Ο Γουες Άντερσον με τον πρωταγωνιστή του The Grand Budapest Hotel, Ρέιφ Φάινς

9. Η υποψήφια για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, Λόρα Ντερν, παίζει στο Wild τη μητέρα της Ριζ Γουίδερσπουν, που είναι υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, αλλά είναι μόλις 9 χρόνια μεγαλύτερή της.

 

10. Φέτος δεν έχουμε ταινία που να "χτυπάει" υποψηφιότητες στις big five κατηγορίες (Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Α' Ανδρικός, Α' Γυναικείος Ρόλος, Σενάριο). Η τελευταία που το είχε καταφέρει ήταν το American Hustle πέρσι, ενώ η τελευταία που είχε κερδίσει και τα πέντε βραβεία ήταν η Σιωπή των Αμνών το 1991.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Uchronia»: Τα ΦΥΤΑ πάνε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια κουήρ ταινία για τον Rimbaud

Οθόνες / ΦΥΤΑ: «Ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε το hate-base μας»

Ο Φιλ και ο Φοίβος, το conceptual duo που αποτελεί τα θρυλικά ΦΥΤΑ, μιλούν στη LifO για τη νέα τους ταινία. Το «Uchronia» είναι εμπνευσμένο από το το βιβλίο του Rimbaud «Μια εποχή στην κόλαση», και είναι η μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
M. HULOT
«Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Οθόνες / «Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Το ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη διαδρομή της «βασίλισσας του grunge» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Sundance, προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο η ίδια δεν παρευρέθηκε στην πρεμιέρα, για αδιευκρίνιστους λόγους.
THE LIFO TEAM
«Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

The Review / «Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

Ανάμεσα στα μεγαθήρια «Μια μάχη μετά την άλλη» και «Sinners», το «Άμνετ» της Κλόε Ζάο, μια τολμηρή, φανταστική ιστορία για το πώς ο Σαίξπηρ έγραψε τον «Άμλετ», διεκδικεί 8 Όσκαρ. Η ταινία παίζεται στις ελληνικές αίθουσες, ενώ στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί και το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάγκι Ο’Φάρελ, στο οποίο η Ζάο χρωστάει πολλά. Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία και το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Pulp Fiction / Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Δέκα μήνες μετά την έξοδό του στις αίθουσες, το «Sinners» του Ράιαν Κούγκλερ μετατρέπει ένα τολμηρό μουσικό horror σε κινηματογραφικό γεγονός που διεκδικεί την κορυφή και επιστρέφει στο προσκήνιο ως το απόλυτο φαινόμενο της φετινής οσκαρικής σεζόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Winter PREVIEW LIFO ΤΑΙΝΙΕΣ

Οθόνες / Η χρονιά ξεκινά με πολύ καλό σινεμά

Από τον Σαίξπηρ και τη χαμένη του οικογένεια μέχρι rave τραγωδίες στην έρημο, πολιτικά θρίλερ στη σκιά δικτατοριών, απρόσμενα ρομάντσα και γοτθικούς εφιάλτες, η σεζόν είναι γεμάτη με βραβευμένες ταινίες, που βάζουν πλώρη για τα Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

Απώλειες / Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

O ιδιόμορφος, μοναδικός, αισιόδοξος σε πείσμα του ζόφου που περιγράφει, σημαίνων Ούγγρος δημιουργός ταινιών όπως οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ και το Άλογο του Τορίνο έφυγε χθες από τη ζωή. Αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 τεράστιες ταινίες που περιμένουμε μέσα στο 2026

Οθόνες / Οι 10 ταινίες που θα σπάσουν τα ταμεία το 2026

Από την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επιστημονική φαντασία και την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι το φινάλε του «Dune», αυτές είναι οι δέκα ταινίες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Απώλειες / Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός σόκαρε χωρίς ποτέ να το μετανιώσει, ερωτεύτηκε με όλο της το είναι, έκανε ασταμάτητα ταινίες, αλλά σταμάτησε πρόωρα, στα 39. Την κέρδισε ο φιλοζωικός ακτιβισμός, δραστηριότητα που κράτησε ως το τέλος. Μέχρι το τέλος έμειναν μαζί της και οι ακροδεξιές και ομοφοβικές της απόψεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ