Rogue One: A Star Wars story

0

Σε μια εποχή συγκρούσεων, μια ομάδα από απρόσμενους ήρωες ενώνει τις δυνάμεις της σε μια αποστολή που στόχο έχει να κλέψει τα σχέδια του Death Star, του απόλυτου εργαλείου καταστροφής της Αυτοκρατορίας. Αυτό το κομβικό γεγονός στο χρονοδιάγραμμα των «Star Wars» φέρνει κοντά συνηθισμένους ανθρώπους που καλούνται να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα και να υπηρετήσουν έτσι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους.

Αναμφίβολα κομμάτι της μυθολογίας του «Star Wars», το «Rogue One» διαφημίζεται ως αυτόνομη περιπέτεια στην καρδιά του σύμπαντος του Τζορτζ Λούκας και τα καταφέρνει να λάμψει. Το πολεμικό δράμα, με την πλάστιγγα να κλίνει περισσότερο προς τις εντυπωσιακές εχθροπραξίες και το συναισθηματικό δίλημμα να παραμένει πιο προφανές, τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στην «Εκδίκηση των Σιθ» και τη «Νέα Ελπίδα» στο ξεκίνημά της και απομακρύνεται εντελώς από τους Ατρείδες του Διαστήματος, την οικογένεια των Skywalker και τις παραφυάδες της. Η ηρωίδα που παίρνει τη σκυτάλη από τις προκατόχους της είναι η Τζιν, η κόρη του επιστήμονα Γκάλεν Έρσο (Μίκελσεν), ο οποίος παρασύρθηκε από τη δύναμη της σατανικής Αυτοκρατορίας και βοήθησε σημαντικά στην κατασκευή του θανάσιμου Death Star. Ο Έρσο είναι πλέον φυγάς και η κόρη του το σκάει από τα χέρια του αξιωματούχου Κρένικ (Μέντελσον) για να σωθεί από τον επίδοξο απελευθερωτή Σο Γκερέρα (Φόρεστ Γουίτακερ) και, νέα κοπέλα πια, να γίνει πιόνι στις επαναστατικές διαθέσεις του στρατιώτη Κάσιαν (Λούνα). Κι ενώ εκείνη προσπαθούσε επί χρόνια να απωθήσει το τραυματικό παρελθόν, οι περιστάσεις τη φέρνουν κοντά στην έννοια της οικογένειας και έναν απώτερο σκοπό. Με μπούσουλα την ελευθερία και βάρκα την ελπίδα, η παρέα του «Rogue One» (που είναι ο πρώτος απείθαρχος και ουσιαστικά και συμβολικά λειτουργεί ως πολεμικό σύνθημα) ενώνεται δυναμικά με μια ομάδα κρούσης, οργισμένη κι εκδικητική σαν τους 12 που ήταν Καθάρματα, και τα βάζουν με τους πραγματικούς κακούς, ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε και έναν παλιό μας γνώριμο, τον στρατηγό Τάρκιν, τον ίδιο τον Πίτερ Κούσινγκ, θαυματουργά αναστημένο ψηφιακά.

Στην ταινία κυκλοφορούν κι άλλα οικεία σημάδια, όπως ο Νταρθ Βέιντερ και τα μηχανικά τέρατα από το «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται», ευτυχώς όμως δεν περιρρέει το άγχος και το άχθος του σεβασμού της επαναφοράς που κράτησε στο επίπεδο της σεβάσμιας ανθολογίας το περσινό «The force awakens». Μπορεί ο Τζ.Τζ. Έιμπρααμς να είναι ένας μανιώδης, τελειομανής εικονολάτρης που δεν ψαρεύει απλώς από τη δεξαμενή του Τζορτζ Λούκας αλλά έχει μάθει να ελίσσεται ως δεινός κολυμβητής στα νερά του, ο Γκάρεθ Έντουαρντς όμως του πρόσφατου «Γκοτζίλα» φέρνει τη δική του ματιά στο μεδούλι του μύθου, χωρίς να αναπαραγάγει πιστά το DNA του − δεν χρειάζεται, φροντίζουν οι απαρασάλευτες κατευθυντήριες γραμμές της Disney και της Lucasfilm γι' αυτό. Το «Rogue One», εμπνευσμένα επενδεδυμένο μουσικά από τον νεοεισελθόντα Μάικλ Τζιακίνο, κρύβει μεγαλύτερη απόλαυση από το καθολικό reboot του «Force Awakens», σαν ένα τεράστιο, επίσης πανάκριβο b-movie, βγαλμένο από την ίδια εργαλειοθήκη, με γερά στοιχεία, στέρεα δομή, φρέσκους χαρακτήρες (επίσης αστείους, όπως το ρομπότ του Λούνα με το κυνικό χιούμορ και την αναπάντεχη συμπεριφορά) και μια καθηλωτική τρίτη πράξη που διαδραματίζεται ταυτόχρονα στο έδαφος με παραδοσιακά μέσα και στους αιθέρες με απανωτά βολ πλανέ − ένα αβίαστο κλείσιμο του ματιού στο παρθενικό ταξίδι του «Πολέμου των Άστρων» του 1977. Δείχνει ότι διαθέτει καύσιμο για τα επόμενα ταξίδια του.

Oscars Critics
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Winter PREVIEW LIFO ΤΑΙΝΙΕΣ

Οθόνες / Η χρονιά ξεκινά με πολύ καλό σινεμά

Από τον Σαίξπηρ και τη χαμένη του οικογένεια μέχρι rave τραγωδίες στην έρημο, πολιτικά θρίλερ στη σκιά δικτατοριών, απρόσμενα ρομάντσα και γοτθικούς εφιάλτες, η σεζόν είναι γεμάτη με βραβευμένες ταινίες, που βάζουν πλώρη για τα Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

Απώλειες / Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

O ιδιόμορφος, μοναδικός, αισιόδοξος σε πείσμα του ζόφου που περιγράφει, σημαίνων Ούγγρος δημιουργός ταινιών όπως οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ και το Άλογο του Τορίνο έφυγε χθες από τη ζωή. Αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 τεράστιες ταινίες που περιμένουμε μέσα στο 2026

Οθόνες / Οι 10 ταινίες που θα σπάσουν τα ταμεία το 2026

Από την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επιστημονική φαντασία και την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι το φινάλε του «Dune», αυτές είναι οι δέκα ταινίες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Απώλειες / Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός σόκαρε χωρίς ποτέ να το μετανιώσει, ερωτεύτηκε με όλο της το είναι, έκανε ασταμάτητα ταινίες, αλλά σταμάτησε πρόωρα, στα 39. Την κέρδισε ο φιλοζωικός ακτιβισμός, δραστηριότητα που κράτησε ως το τέλος. Μέχρι το τέλος έμειναν μαζί της και οι ακροδεξιές και ομοφοβικές της απόψεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Η λίστα / Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Ζητήσαμε από τέσσερις επαγγελματίες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλά και από έναν ακαδημαϊκό να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες της εποχής της ελληνικής αθωότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι θα δούμε στα σινεμά μέσα στις γιορτές

Οθόνες / 10 ταινίες που παίζουν τις γιορτές και αξίζουν το εισιτήριο του σινεμά

Ένας οδηγός με έξι νέες κυκλοφορίες και τέσσερις που συνεχίζουν να παίζονται με επιτυχία στις αίθουσες, ώστε να προγραμματίσετε τις χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές σας εξόδους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιάννης Οικονομίδης: «Κάνω ταινίες “λαϊκές” κι ας χαρακτηρίζονται σκληρές κι ακραίες»

Οθόνες / Γιάννης Οικονομίδης: «Με τη "Σπασμένη Φλέβα" πήρα ρεβάνς από κάποιους που με πολεμάνε λυσσαλέα»

Με πρόσφατη την επιτυχία της νέας του ταινίας ο σκηνοθέτης μάς μίλησε για όσα ήθελε να πει μέσα από αυτήν, για τη φιλμογραφία του γενικότερα αλλά και για τον τρόπο που βλέπει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και στάχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ