Τουρκία: Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο διάδοχος του Νταβούτογλου

Τουρκία: Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο διάδοχος του Νταβούτογλου Facebook Twitter
0

Το όνομα του επόμενου αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργού της Τουρκίας που θα διαδεχθεί τον Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχου, αλλά και τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκτελεστική διοικούσα επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, ισλαμο-συντηρητικό) θα συνέλθει αύριο στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) και το όνομα του μοναδικού υποψηφίου για τη διαδοχή του Νταβούτογλου θα ανακοινωθεί στη συνέχεια, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, και ανέφεραν πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 60χρονος υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πρόσκειται στον αρχηγό του κράτους, προαλείφεται να γίνει ο επόμενος ηγέτης του κόμματος κατά το έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Ο επικεφαλής του κόμματος θα γίνει και πρωθυπουργός.

Ο Γιλντιρίμ, τον οποίο μία δημοσκόπηση και εσωτερικές διαβουλεύσεις παρουσιάζουν ως τον επικρατέστερο για την ηγεσία του AKP, είναι ο αρχιτέκτονας των μεγάλων έργων υποδομών που έχει εγκαινιάσει ο ισχυρός άνδρας της χώρας, ο οποίος κατηγορείται από τους αντιπάλους του για αυταρχική παρέκκλιση.

Τα στελέχη του AKP ενδέχεται να συναντηθούν σήμερα με τον Ερντογάν, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη στην επιλογή του νέου αρχηγού, αν και υποτίθεται ότι είναι ουδέτερος.

Ο Νταβούτογλου, που αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του στις αρχές του μήνα έπειτα από εντάσεις με τον Ερντογάν, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Μετά την εκλογή του νέου αρχηγού του AKP, ο Νταβούτογλου αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα στον Ερντογάν, ο οποίος θα αναθέσει στον διάδοχό του το έργο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του προέδρου και νυν υπουργός Ενέργειας, μπορεί να αναλάβει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM