Σχολή αντρών: αν υπήρχε, θα ήταν κάπως έτσι

0

Από το κίνημα #MeToo και μετά -και ειδικά μετά τις απανωτές αποκαλύψεις για βιασμούς και παρενοχλήσεις- πολλοί στον δυτικό κόσμο αναρωτήθηκαν τι είδους ανατροφή θα έπρεπε να δίνεται σ' έναν άντρα, προκειμένου να μάθει τα στοιχειώδη του σεβασμού και προς τον εαυτό του, αλλά και προς το άλλο φύλο, και σ' όλους τους ανθρώπους εν γένει. 

Ο Matthew Solomon είναι συγγραφέας και σύμβουλος σχέσεων και εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει κάτι που ο ίδιος, οι "μαθητές" του και αρκετές φεμινιστικές οργανώσεις αποκαλούν "Σχολή Αντρών". Στις τάξεις του, νέοι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άντρες, πατέρες ή και μη, μαθαίνουν από την αρχή αυτά που στους περισσότερους φαίνονται αυτονόητα. 

Η κουλτούρα του βιασμού, η τοξική αρρενωπότητα, τα εμπόδια φύλου στις ανθρώπινες σχέσεις, όλα συζητιούνται σ' αυτές τις τάξεις, ενώ ο Solomon έχει γράψει βιβλίο ακριβώς με τον ίδιο τίτλο ("Σχολείο Ανδρών") για να βοηθήσει στην εξομάλυνση μιας εφιαλτικής κατάστασης μεταξύ των δύο φύλων. 

Όπως εξηγεί, η έμπνευση γι' αυτή την κινητοποίηση ήρθε όταν ο ίδιος άρχισε να διαβάζει τις προσωπικές ιστορίες γυναικών που ήρθαν στο φως μέσα από το hashtag #MeToo. "Δεν ήταν απλώς μερικές συγκινητικές, σπαραξικάρδιες ιστορίες. Κυρίως, ήταν η συνειδητοποίηση ότι όλα αυτά τα χρόνια οι άντρες δεν άκουσαν ποτέ τις γυναίκες. Στο σπίτι, στη δουλειά, δίπλα τους, τους μιλούσαν, αλλά πολύ απλά δεν τις άκουγαν, γιατί αυτό είχαν διδαχθεί να κάνουν. Και εκεί αποφάσισα ότι αυτό σταδιακά πρέπει να αλλάξει", εξηγεί ο Solomon.

Στις τάξεις του, όπως λέει, πέρα από τον σεβασμό κι από την προσπάθεια οι τύποι απέναντι του να γίνουν οι "καλοί" της ιστορίας, διδάσκεται ξανά από την αρχή -όσο κι αν φαίνεται περίεργο- η δυνατότητα του να ακούει κανείς τους ανθρώπους γύρω του και σε δεύτερο επίπεδο να νιώθει -έμπρακτα πια, καθώς υπάρχουν και βιωματικές ασκήσεις- τι συμβαίνει στους άλλους. Κουτό; Αφελές; Τουλάχιστον, κάποιος έκανε την αρχή...

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ