Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Γκάμπια- Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες εγκαταλείπουν χώρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Γκάμπια- Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες εγκαταλείπουν χώρα Facebook Twitter
1

Χιλιάδες κάτοικοι της Γκάμπιας έχουν εγκαταλείψει τη μικρή αυτή χώρα τη Αφρικής τις τελευταίες ημέρες, καθώς οξύνεται η πολιτική κρίση με την Εθνοσυνέλευση να αποφασίζει σήμερα ότι ο πρόεδρος Γαχία Τζαμέ, που έχασε τις εκλογές τον Δεκέμβριο, μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για τρεις ακόμη μήνες.


Σύμφωνα με έναν απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), «πολλές χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους παιδιά» έχουν περάσει τις τελευταίες δέκα ημέρες τα σύνορα της χώρας με τη Σενεγάλη, τη μοναδική χώρα με την οποία συνορεύει η Γκάμπια. Τα περισσότερα εστάλησαν από τους γονείς τους, προκειμένου να βρεθούν σε ασφαλές μέρος «ως μέτρο προφύλαξης μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο» που επικρατεί στη Γκάμπια, εξήγησε η UNHCR.

Η Γκάμπια έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση αφού ο Τζαμέ, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα εδώ και περισσότερα από 22 χρόνια, ανακοίνωσε στις 9 Δεκεμβρίου ότι δεν αναγνωρίζει πια τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, μία εβδομάδα αφού συνεχάρη τον αντίπαλό του Αντάμα Μπάροου για τη νίκη του.


Το κλίμα στη χώρα βαραίνει καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της θητείας του Τζαμέ και αύριο αναμενόταν να γίνει η ορκωμοσία του Μπάροου. Στο μεταξύ τουλάχιστον πέντε υπουργοί της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου έχουν παραιτηθεί. Όμως η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για τρεις ακόμη μήνες.

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ενδέχεται να καταφύγει στη βία για να αποκαταστήσει την τάξη στη Γκάμπια, με τη Νιγηρία να τονίζει ότι επιταχύνει τις προετοιμασίες της για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση.


«Σύντομα θα αναπτυχθούμε στο Ντακάρ, στη Σενεγάλη», δήλωσε μια πηγή του νιγηριανού υπουργείου Άμυνας. «Η ανάπτυξη αυτή συνδέεται με τα γεγονότα στη Γκάμπια».


Έπειτα από αίτημα της ECOWAS, η Σενεγάλη δέχθηκε την Κυριακή τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γκάμπιας εν αναμονή της ορκωμοσίας του.
Πάντως χθες Τρίτη, ο Τζαμέ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατήγγειλε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα «ένα εξαιρετικό και άνευ προηγουμένου επίπεδο ξένης επέμβασης» στην εκλογική διαδικασία και τις υποθέσεις της Γκάμπιας, καθώς και μια «αδικαιολόγητα εχθρική ατμόσφαιρα η οποία απειλεί την κυριαρχία, την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας».


Βάσει του συντάγματος η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει επτά ημέρες, αν την κηρύξει ο πρόεδρος της χώρας, αλλά έως και 90 μέρες με την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης, η οποία συνέβη χθες.


Η Βρετανία και η Ολλανδία, δύο χώρες που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών στη Γκάμπια, συνέστησαν στους πολίτες τους να αποφεύγουν να πάνε εκεί και σε όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα, να την εγκαταλείψουν.


Η Γκάμπια είναι μια από τις πιο μικρές χώρες της Αφρικής και έχει γνωρίσει μόλις δύο ηγέτες από το 1965 οπότε κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Ο Τζαμέ κατέλαβε την εξουσία το 1994 με πραξικόπημα και η κυβέρνησή του έχει κατηγορείται για βασανιστήρια και φόνους αντιφρονούντων.


Πολύ λίγοι περίμεναν ότι ο Τζαμέ θα χάσει τις εκλογές και το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με αγαλλίαση στη χώρα. Κυρίως όταν ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι αποδέχεται την ήττα του.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM