Πιθανή σχέση μεταξύ των φακέλων σε ΔΝΤ και Σόιμπλε εξετάζουν οι αρχές

Πιθανή σχέση μεταξύ των φακέλων σε ΔΝΤ και Σόιμπλε εξετάζουν οι αρχές Facebook Twitter
2

Ανησυχία στις διωκτικές αρχές της Ευρώπης και στην ΕΛΑΣ, έχει προκαλέσει η έκρηξη παγιδευμένου φακέλου στα γραφεία του ΔΝΤ, στο Παρίσι, που έρχεται μια μέρα μετά τον εντοπισμό του φακέλου με εκρηκτικά, στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, που είχε σταλεί από την Αθήνα για τον Β. Σόιμπλε, από την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι Γάλλοι αστυνομικοί έστειλαν στην ΕΛ.ΑΣ δύο φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης στο Παρίσι, μετά από αίτημα μέσω του αστυνομικού συνδέσμου στην Αθήνα, προκειμένου να εξεταστεί και από τα εργαστήρια της ΓΑΔΑ.

Όπως έγινε γνωστό, οι φωτογραφίες δείχνουν το δωμάτιο στο οποίο εξερράγη ο παγιδευμένος φάκελος, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας διοικητικής υπαλλήλου του ΔΝΤ, στα χέρια και στο πρόσωπο.

Στις φωτογραφίες φαίνονται σκορπισμένα έγγραφα στον χώρο της έκρηξης και μια μικρή αναστάτωση, αλλά δεν υπάρχει ο φάκελος, ο οποίος έχει διαλυθεί και δεν φαίνεται από που έχει σταλεί.

Έτσι, αναμένεται να προχωρήσει η έρευνα των γαλλικών αρχών, προκειμένου να απαντηθούν τα καυτά ερωτήματα, που έχουν γίνει πιο έντονα μετά και την ανακοίνωση της Συνωμοσίας της Φωτιάς.

Η ανακοίνωση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», εκτός από την ανάληψη ευθύνης για τον φάκελο στον Β. Σόιμπλε, που ανέγραφε ως αποστολέα τον Άδωνι Γεωργιάδη, κάνει αναφορά για την δημιουργία «διεθνούς συνωμοτικού δικτύου πυρήνων της FAI και της ΣΠΦ σε δεκάδες χώρες» και υπογραμμίζει: «Με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και πείσμα, να πλήξουμε δομές αλλά και πρόσωπα του συστήματος εξουσίας».

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, μέσω των οποίων ταχυδρομήθηκε ο φάκελος, ερευνούν για να διαπιστώσουν αν έχουν σταλεί και άλλοι φάκελοι, εκτός από αυτόν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο αποτέλεσμα.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, ωστόσο, δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έχοντας και την εμπειρία του 2010, όταν η ίδια οργάνωση είχε στείλει φακέλους σε πολιτικά πρόσωπα στην Ευρώπη, εκ των οποίων ένας εντοπίστηκε στην Καγκελαρία στο Βερολίνο και προοριζόταν για την Άνγκελα Μέρκελ και ένας στο αεροδρόμιο της Ρώμης με προορισμό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τότε είχαν σταλεί και άλλοι φάκελοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν στην Ελλάδα πριν φύγουν, μεταξύ των οποίων και ένας για τον κ. Σαρκοζί στο Παρίσι.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν, επίσης, να σχετίζονται οι παγιδευμένοι φάκελοι που εστάλησαν στον κ. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, συμπέρασμα που προκύπτει από την εκρηκτική ύλη, καθώς τόσο αυτός που εξερράγη, όσο και αυτός στο Βερολίνο περιείχαν μικρή ποσότητα, γι' αυτό και ο τραυματισμός της υπαλλήλου του ΔΝΤ δεν προκάλεσε κίνδυνο για την ζωή της.

Σε ότι αφορά τον παγιδευμένο φάκελο προς τον κ. Σόιμπλε, όπως ενημέρωσαν οι γερμανικές αρχές την ΕΛΑΣ, περιείχε 31 γραμμάρια πυρίτιδας για πυροτεχνήματα και περιείχε μηχανισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Εντούτοις, το είδος όμως και η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, δεν θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά, γι' αυτό πιστεύεται ότι ο στόχος των δραστών ήταν απλώς η δημιουργία αναστάτωσης και εντυπώσεων.

Το ζήτημα που ανακύπτει πώς πέρασε ο φάκελος τους ελέγχους, κάτι που έφτασε και στην Βουλή, μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα, σχετικά με την ασφάλεια των δεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, τα δέματα ελέγχονται και στο κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ, στο Κρυονέρι και στο αεροδρόμιο.

Στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα ειδικά μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας και αποκτήθηκαν μόλις πριν από περίπου τρεις μήνες.

Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να κρατούν στην μνήμη όλα τα δεδομένα. Γι' αυτό γίνεται έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει καταγραφεί ο φάκελος για τον κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, ερευνάται από ποιο εξωτερικό γραμματοκιβώτιο στην Αθήνα έχει σταλεί ο φάκελος, ώστε να αναζητηθεί οπτικό υλικό από κάμερες που ενδεχομένως έχουν καταγράψει τον αποστολέα.

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία κλονίζει την εμπιστοσύνη – Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Διεθνή / Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία: Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Σκάνδαλο πλαστών τίτλων σπουδών αναστατώνει την Τουρκία: σχεδόν 200 συλλήψεις, αντίδραση της κυβέρνησης, αμφισβήτηση στατιστικών και έντονο πολιτικό κλίμα. Πώς οι τεχνολογίες ευνοούν την παραποίηση και πώς αντιδρούν οι θεσμοί;
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Διεθνή / Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων American Bitcoin, υποστηριζόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τον Έρικ Τραμπ, αναζητά εισηγμένες εταιρείες στην Ασία για στρατηγικές αγορές Bitcoin, στοχεύοντας σε νέα "θησαυροφυλάκια" ψηφιακών νομισμάτων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οσο περιοριζονταν στις εγχωριες επιθεσεις, αλωνιζαν. Τωρα θελησαν να επεκταθουν και στο εξωτερικο, ομως θα τραβηξουν τα βλεμμετα γερμανικης και γαλλικης αστυνομιας και ισως και της ιντερπολ. Η αρχη του τελους;