Πέθανε ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, FW de Klerk

Πέθανε ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, FW de Klerk Facebook Twitter
AP
0

Ο Frederik Willem (FW) de Klerk, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και ο τελευταίος λευκός που ηγήθηκε της χώρας, πέθανε σε ηλικία 85 ετών.

Ο de Klerk, ο οποίος ήταν επίσης βασικό πρόσωπο στη μετάβαση του έθνους στη δημοκρατία, είχε διαγνωστεί με καρκίνο φέτος, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Διατέλεσε αρχηγός κράτους μεταξύ Σεπτεμβρίου 1989 και Μαΐου 1994. Το 1990 ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τον ηγέτη κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα, οδηγώντας σε πολυκομματικές εκλογές τέσσερα χρόνια αργότερα.

Πέθανε ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, FW de Klerk Facebook Twitter
AP/ FW de Klerk- Νέλσον Μαντέλα

Σε δήλωσή του, το Ίδρυμα FW de Klerk του πρώην προέδρου το πρωί της Πέμπτης ανέφερε πως «Ο πρώην πρόεδρος FW de Klerk πέθανε ήσυχα στο σπίτι του στο Fresnaye (Κέιπ Τάουν) νωρίτερα σήμερα το πρωί μετά από μάχη κατά του καρκίνου του μεσοθηλιώματος».

Το ίδρυμα είχε ανακοινώσει τη διάγνωση ενός είδους καρκίνου, που επηρεάζει την επένδυση των πνευμόνων, τον περασμένο Ιούνιο.

Ο FW de Klerk είχε αναλάβει από τον PW Botha ως επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος τον Φεβρουάριο του 1989 και το επόμενο έτος ανακοίνωσε ότι άρει την απαγόρευση για τα κόμματα που περιλάμβαναν το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) του Νέλσον Μαντέλα.

Πέθανε ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, FW de Klerk Facebook Twitter
AP/ FW de Klerk- Νέλσον Μαντέλα

Επέτρεψε να πραγματοποιηθούν πορείες κατά του απαρτχάιντ, νομιμοποίησε μια σειρά πολιτικών κομμάτων που είχαν απαγορευτεί στο παρελθόν κατά του απαρτχάιντ και απελευθέρωσε τους φυλακισμένους ακτιβιστές (κατά του απαρτχάιντ), συμπεριλαμβανομένου του Νέλσον Μαντέλα.

Διέλυσε επίσης το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Νότιας Αφρικής.

Οι ενέργειές του βοήθησαν να τερματιστεί στη Νότιο Αφρική μία σκληρή εποχή και ο ίδιος έγινε ένας από τους δύο αντιπροέδρους της χώρας υπό την προεδρία του Νέλσον Μαντέλα, μετά τις πολυκομματικές εκλογές του 1994.

Με τον Νέλσον Μαντέλα είχε μοιραστεί έναν χρόνο πριν το Νόμπελ Ειρήνης.

Πέθανε ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, FW de Klerk Facebook Twitter
AP/ FW de Klerk- Νέλσον Μαντέλα με το Νόμπελ Ειρήνης

Ωστόσο, ο ρόλος του στη μετάβαση στη δημοκρατία ήταν πάντα έντονα αμφισβητούμενος. Πέρυσι, μπλέχτηκε σε μια διαμάχη στην οποία κατηγορήθηκε ότι υποβάθμισε τη σοβαρότητα του απαρτχάιντ.

Αργότερα ζήτησε συγγνώμη για την «παραφωνία» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Με πληροφορίες του Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM