ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ουκρανία: Οι χειριστές drones που σταμάτησαν το ρωσικό κονβόι προς το Κίεβο

Ουκρανία: Οι χειριστές drones που σταμάτησαν το ρωσικό κονβόι προς το Κίεβο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να σταματήσουν το ρωσικό κονβόι των τεθωρακισμένων οχημάτων, που κατευθυνόταν προς το Κίεβο, εν μέρει χάρη στις νυχτερινές ενέδρες που πραγματοποίησε μια 30μελής ομάδα από χειριστές drone και μέλη των ειδικών δυνάμεων. 

Υλικό που δημοσίευσε στα social media η μονάδα εναέριας αναγνώρισης Aerorozvidka φέρεται, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, να δείχνει τις επιθέσεις στο μήκους 64 χιλιομέτρων κονβόι των ρωσικών δυνάμεων. 

Οι χειριστές drones προήλθαν από την Aerorozvidka, που ξεκίνησε πριν από οχτώ χρόνια ως ομάδα εθελοντών από τον χώρο της πληροφορικής και ανθρώπους που ως χόμπι σχεδίαζαν τα δικά τους μηχανήματα. Αλλά εξελίχθηκε σε βασικό στοιχείο της ουκρανικής αντίστασης. 

Παρότι η Δύση έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με χιλιάδες αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, η Aerorozvidka αναγκάστηκε να καταφύγει σε έρανο και ένα δίκτυο προσωπικών επαφών, για να συνεχίσει τη δράση της, βρίσκοντας εξαρτήματα όπως προηγμένα μόντεμ και κάμερες θερμικής απεικόνισης. 

Ο επικεφαλής της ομάδας, αντισυνταγματάρχης Γιάροσλαβ Χόντσαρ, περιέγραψε με την ενέδρα κοντά στην πόλη Ιβάνκιβ, που βοήθησε να μπει ένα φρένο στη ρωσική επίθεση. Ουκρανοί μαχητές με «γουρούνες» μπόρεσαν να προσεγγίσουν το κονβόι τη νύχτα, περνώντας μέσα από το δάσος στις δύο πλευρές του δρόμου που οδηγεί προς το Κίεβο, από το Τσερνόμπιλ. 

Οι Ουκρανοί στρατιώτες, με γυαλιά νυχτερινής όρασης, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, νάρκες που πυροδοτούνται από απόσταση και drones με θερμικές κάμερες, όπως και άλλα με τη δυνατότητα να ρίχνουν βόμβες βάρους 1,5 κιλού. 

«Αυτή η μικρή ομάδα κατέστρεψε τη νύχτα δύο ή τρία οχήματα στην κεφαλή του κονβόι και μετά κόλλησε. Έμειναν άλλες δύο νύχτες και κατέστρεψαν πολλά οχήματα», δήλωσε ο Χόντσαρ.

Οι Ρώσοι διέσπασαν το κονβόι σε μικρότερες μονάδες, προκειμένου να προχωρήσει προς το Κίεβο, αλλά η ίδια ομάδα έκανε επίθεση στην αποθήκη ανεφοδιασμού, συνέχισε ο Χόντσαρ. «Το πρώτο κλιμάκιο της ρωσικής δύναμης κόλλησε χωρίς θέρμανση, πετρέλαιο, χωρίς βόμβες και αέριο. Και όλα αυτά έγιναν χάρη στη δουλειά 30 ανθρώπων», υποστήριξε ακόμη ο Ουκρανός αξιωματικός. 

Η Aerorozvidka υποστηρίζει επίσης ότι βοήθησε να αποτραπεί η εναέρια επίθεση στο αεροδρόμιο Χοστομέλ, βορειοδυτικά του Κιέβου, την πρώτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Χρησιμοποίησε drones για να εντοπιστούν και να χτυπηθούν περίπου 200 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές, που ήταν κρυμμένη στη μία άκρη του αεροδρομίου. «Αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το αεροδρόμιο για περαιτέρω ανάπτυξη της επίθεσής τους», δήλωσε ο υπολοχαγός Τάρας, ένας από τους βοηθούς του Χόντσαρ. 

Οι λεπτομέρειες αυτών των ισχυρισμών δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, σημειώνει ο Guardian. Όμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι ουκρανικές επιθέσεις συνέβαλαν στο να σταματήσει το ρωσικό κονβόι κοντά στο Ιβάνκιν. Τα βίντεο που δημοσίευσαν οι Ουκρανοί αναδεικνύουν τη σημασία που έχουν τα drones για την αντίσταση απέναντι στους Ρώσους. 

Οι εθελοντές που κάνουν τη διαφορά 

Η μονάδα ξεκίνησε από νεαρούς Ουκρανούς με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που συμμετείχαν στην εξέγερση της Μεϊντάν το 2014 και προσφέρθηκαν να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές δεξιότητές τους στην αντίσταση απέναντι στην πρώτη ρωσική εισβολή, στην Κριμαία και το Ντονμπάς.  

Ο ιδρυτής της μονάδας, Βολοντίμιρ Κοτσέτκοφ- Σούκατς, ήταν τραπεζίτης που σκοτώθηκε σε μάχη στο Ντονμπάς το 2015. Ο Χοντσάρ είναι πρώην στρατιώτης που έγινε σύμβουλος μάρκετινγκ στην πληροφορική. Επέστρεψε στον στρατό μετά την πρώτη ρωσική εισβολή. Ο Τάρας, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επίθετό του, ήταν σύμβουλος διαχείρισης που επικεντρώθηκε στη συγκέντρωση πόρων για τη μονάδα και εντάχθηκε σε αυτή πλήρως ως μαχητής τον Φεβρουάριο. 

Στην αρχή, η μονάδα χρησιμοποιούσε εμπορικά drones, αλλά οι μηχανικοί και σχεδιαστές λογισμικού στη συνέχεια ανέπτυξαν τα δικά τους σχέδια. Έφτιαξαν μία σειρά από drones παρακολούθησης, όπως και μεγάλα που μπορούν να ρίχνουν βόμβες και αντιαρματικές χειροβομβίδες. Επίσης, δημιούργησαν το σύστημα Delta, ένα δίκτυο αισθητήρων στην πρώτη γραμμή, που τροφοδοτούσε έναν ψηφιακό χάρτη προκειμένου οι διοικητές να βλέπουν τις κινήσεις του εχθρού, την ώρα που αυτές γίνονταν. Τώρα, η μονάδα χρησιμοποιεί το Starlink, το δορυφορικό σύστημα που παρέχει ο Έλον Μασκ, για να τροφοδοτεί live με δεδομένα τις μονάδες του ουκρανικού πυροβολικού, επιτρέποντάς τους να σημαδεύουν ρωσικούς στόχους. 

Έρανος και eBay

Η μονάδα διαλύθηκε το 2019, από τον τότε υπουργό Άμυνας, αλλά αναβίωσε βιαστικά τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω της απειλής για ρωσική εισβολή. Η εναέρια εικόνα των ρωσικών κινήσεων έχει κρίσιμη σημασία στις «αντάρτικες» τακτικές των Ουκρανών, αλλά οι προσπάθειες της Aerorozvidka να επεκταθεί και να αντικαταστήσει εξοπλισμό που έχει χάσει συνάντησαν εμπόδια, εξαιτίας της περιορισμένης προμήθειας drones και εξαρτημάτων. Προβληματική ήταν και η προσπάθειά τους να τα εξασφαλίσουν μέσω του υπουργείου Άμυνας, εν μέρει επειδή η μονάδα αποτελεί πρόσφατη προσθήκη στις ένοπλες δυνάμεις και ακόμη τα μέλη της θεωρούνται ξένο σώμα. 

Επιπλέον, κάποια από τα προηγμένα μόντεμ και οι κάμερες θερμικής απεικόνισης κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και τον Καναδά και υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών. Έτσι, κατέφυγαν στον έρανο, ενώ ζήτησαν από ένα παγκόσμιο δίκτυο φίλων και υποστηρικτών να βρουν αυτά τα αντικείμενα στο eBay ή σε άλλες ιστοσελίδες. 

Η Μαρίνα Μπορόζνα- που ήταν φοιτήτρια Οικονομικών μαζί με τον Τάρας- αναζητά τρόπους αγοράς αυτών που χρειάζεται η μονάδα, αλλά και διαδρομές για να περάσουν οι προμήθειες από τα σύνορα. «Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τους βοηθήσουν να πολεμήσουν, άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κάτι περισσότερο από την ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε. «Αν θες να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία αυτής της ανθρώπινης οδύνης, πρέπει να νικήσεις τη ρωσική εισβολή. Η Aerorozvidka κάνει τεράστια διαφορά και χρειάζονται την υποστήριξή μας», συμπλήρωσε. 

Ο σύντροφός της, Κλάους Χέντριχ- μοριακός βιολόγος στο Κέιμπριτζ- επίσης βοηθά σε αυτή την προσπάθεια, βασισμένος στην εμπειρία του από τη θητεία του στον γερμανικό στρατό. «Ήμουν σε μονάδα αναγνώρισης του πυροβολικού, οπότε αμέσως συνειδητοποίησα τον αντίκτυπο που έχει η Aerorozvidka. Ουσιαστικά, δίνουν μάτια στο πυροβολικό τους», δήλωσε. «Εκεί που μπορούμε να κάνουμε εμείς διαφορά είναι να συγκεντρώσουμε διεθνή υποστήριξη, είτε είναι οικονομική συνεισφορά, είτε βοήθεια στην απόκτηση τεχνικών εξαρτημάτων που είναι πιο δύσκολο να βρεθεί, είτε με τη δωρεά κοινών drones», συμπλήρωσε. 

Επίσης, η μονάδα αναζητά τρόπους να ξεπεράσει το ρωσικό μπλοκάρισμα, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού πολέμου που διεξάγεται παράλληλα με τις βόμβες και τους πυραύλους στην Ουκρανία. Προς το παρόν, η Aerorozvidka περιμένει να απενεργοποιήσουν οι Ρώσοι τον εξοπλισμό παρεμβολών για να σηκώσουν τα δικά τους drones και την ίδια στιγμή «σηκώνονται» εκείνα των Ουκρανών. Στη συνέχεια, η μονάδα επικεντρώνει τη δύναμη πυρός στα οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου των Ρώσων. 

Αυτού του είδους οι μάχες είναι το μέλλον του πολέμου, στον οποίο μικρές ομάδες- δικτυωμένες μεταξύ τους- με προηγμένες επικοινωνίες, μπορούν να κατατροπώσουν έναν μεγαλύτερο και πιο βαριά οπλισμένο εχθρικό στρατό, λέει ο Χόντσαρ.  

«Είμαστε σαν ένα σμήνος από μέλισσες. Η μία μέλισσα δεν είναι τίποτα, αλλά αν είσαι αντιμέτωπος με χίλιες, αυτές μπορούν να νικήσουν μία μεγάλη δύναμη. Είμαστε σαν μέλισσες, αλλά δουλεύουμε τη νύχτα», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ