Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα

Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα Facebook Twitter
Maxar
0

Συνεχίζεται η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Μόσχας και αποκλιμάκωση και αποχώρηση από την περιοχή.

Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες, που παρέχονται από την αμερικανική εταιρεία Maxar, όπως μεταδίδει το BBC, δείχνουν ότι η Ουκρανία παραμένει περικυκλωμένη από τρεις πλευρές –τόσο στα σύνορά της με την Ρωσία, όσο και με τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, ανησυχία προκαλεί ότι οι Ρώσοι έχουν στήσει νοσοκομείο στην περιοχή εκπαίδευσης  Osipovichi στη βορειοδυτική Λευκορωσία. Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι θεμιτό μέρος οποιασδήποτε άσκησης πεδίου μεγάλης κλίμακας, θα μπορούσε επίσης να είναι ένδειξη αναμενόμενων απωλειών μάχης από μια επικείμενη σύγκρουση.

Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα Facebook Twitter
Maxar

Οι φωτογραφίες, που παρουσιάζει το BBC, τραβήχτηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου. Ανάμεσα σε αυτές, μια στρατιωτική πλωτή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Pripyat απεικονίστηκε στις 15 Φεβρουαρίου.

Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα Facebook Twitter
Maxar

Μια άλλη εικόνα δείχνει να υπάρχει αυτοκινούμενο πυροβολικό ή πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος τοποθετημένα σε πλαίσιο άρματος μάχης, τοποθετημένα στο Brestsky, το οποίο απέχει περίπου 30 μίλια (50 χιλιόμετρα) από τα σύνορα. Απέχει λιγότερο από 6 χλμ. από τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία.

Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα Facebook Twitter
Maxar
Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα Facebook Twitter
Maxar

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας με περίπου 30.000 στρατεύματα στη Λευκορωσία, αν και αποτελεί ανησυχία για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, αποτελεί μέρος κοινών, προγραμματισμένων ασκήσεων, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Έτσι, μια βασική δοκιμή των προθέσεων της Μόσχας θα έρθει μετά από εκείνη την ημερομηνία, όταν οι δορυφορικές εικόνες θα αποκαλύψουν εάν το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών δυνάμεων εκεί έχει παραμείνει ή έχει αναχωρήσει.

Η Ρωσία συνεχίζει να επιμένει ότι δεν είναι πρόθεσή της να επιτεθεί στην Ουκρανία και ότι οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός αποτελεί μέρος της δυτικής προπαγάνδας. Ωστόσο, οι αρχηγοί άμυνας του ΝΑΤΟ εκτμούν ότι η Μόσχα έχει τώρα επαρκείς δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία για μια εισβολή εάν ο Πούτιν δώσει την εντολή.

Μπάιντεν: Οργανώνει τηλεδιάσκεψη με δυτικούς ηγέτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει σήμερα με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, το γραφείο του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως o Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ την επόμενη εβδομάδα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν πρότεινε στον Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM