Ο Τραμπ θέλει διακοπή της χρηματοδότησης σε κλινικές που προτείνουν ή προσφέρουν αμβλώσεις

Ο Τραμπ θέλει διακοπή της χρηματοδότησης σε κλινικές που προτείνουν ή προσφέρουν αμβλώσεις Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να διακοπεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στις κλινικές που προσφέρουν ή αναφέρουν την άμβλωση στις ασθενείς τους.

Μία από αυτές τις οργανώσεις, η Planned Parenthood, κατήγγειλε ότι η πρόταση αυτή είναι «επικίνδυνη» και «εξωφρενική» και προειδοποίησε ότι «θα έχει καταστροφικές συνέπειες».

Από την πλευρά τους αντίπαλοι των αμβλώσεων ευχαρίστησαν τον Τραμπ «που εφάρμοσε μια βασική του υπόσχεση».

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Τραμπ που ενήργησε για να εξαιρέσει τους φορολογούμενους από τη βιομηχανία των αμβλώσεων», δήλωσε η Μάρτζορι Ντάνενφελσερ, πρόεδρος της Susan B. Anthony List.

Η πρόταση δεν τίθεται αμέσως σε ισχύ. Θα εξεταστεί από την υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου και πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια προτού εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες.

Βάσει της πρότασης, οι κλινικές που λαμβάνουν ομοσπονδιακή επιχορήγηση από το πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού γνωστού και ως Title X θα απαγορεύεται να προτείνουν στις ασθενείς τους την επιλογή της άμβλωσης, να συζητούν την άμβλωση μαζί τους ή να μοιράζονται τον ίδιο χώρο με κλινικές ή γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα χάνουν την επιχορήγηση.

Ο Λευκός Οίκος χθες εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, η οποία «εφαρμόζει την υπόσχεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει να βελτιώνει την υγεία των γυναικών και να διασφαλίζει ότι οι ομοσπονδιακοί πόροι δεν χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας των αμβλώσεων κατά παράβαση του νόμου».

Στις ΗΠΑ απαγορεύεται ούτως ή άλλως να χρησιμοποιούνται ομοσπονδιακοί πόροι για υπηρεσίες αμβλώσεων, όμως οι κλινικές μπορούν να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση για άλλες δραστηριότητές τους, όπως η παροχή συμβουλών, η παροχή αντισύλληψης και οι εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Αν πλέον απαιτείται ο φυσικός διαχωρισμός και όχι μόνο ο οικονομικός μεταξύ των υπηρεσιών αυτών και των υπηρεσιών αμβλώσεων, θα δημιουργηθεί ένα νέο εμπόδιο στην κρατική χρηματοδότηση πολλών κλινικών.

«Η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί να στερήσει από τις γυναίκες τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στον τομέα της υγείας», κατήγγειλε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

«Πρόκειται για μια όχι κεκαλυμμένη απόπειρα να κλείσει η Planned Parenthood, είναι ντροπή», σχολίασε η γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Ντάιαντ Φάινσταϊν.

Το ποσό που διακυβεύεται είναι 260 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με την Washington Post, εκ των οποίων τα 50 με 60 εκατομμύρια πάνε στις περίπου 700 κλινικές που διαθέτει η Planned Parenthood σε όλη τη χώρα και στις οποίες απευθύνονται κυρίως γυναίκες που δεν έχουν οικονομική άνεση, αλλά και νεαρής ηλικίας.

Εκτός από τις κλινικές της Planned Parenthood το μέτρο αφορά και άλλους οργανισμούς, όμως ο συγκεκριμένος έχει αναχθεί σε πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Ξεκινά η τελική μάχη για το πακέτο των 56 δισ. δολαρίων της Tesla

Διεθνή / Έλον Μασκ: Ξεκινά η τελική μάχη για το πακέτο των 56 δισ. δολαρίων της Tesla

Ο Έλον Μασκ δίνει τη μεγαλύτερη νομική μάχη της καριέρας του, διεκδικώντας την αποζημίωση των 56 δισ. δολαρίων από την Tesla - Οι συνέπειες για το Ντέλαγουερ και τον κόσμο των επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Από τις ισραηλινές φυλακές στη νέα γενιά της Χαμάς - Οι απελευθερωμένοι διαμορφώνουν το μέλλον της Παλαιστίνης

Διεθνή / Από τις ισραηλινές φυλακές στη νέα γενιά της Χαμάς - Οι απελευθερωμένοι διαμορφώνουν το μέλλον της Παλαιστίνης

Η απελευθέρωση 4.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ, σε αντάλλαγμα για ομήρους της Χαμάς, αναζωπυρώνει τη σύγκρουση στη Γάζα και αναδεικνύει πώς οι ισραηλινές φυλακές έχουν εξελιχθεί σε «σχολείο» νέων ηγετών της παλαιστινιακής αντίστασης
LIFO NEWSROOM
Μαρουάν Μπαργκούτι: Ο «Μαντέλα των Παλαιστινίων» ξυλοκοπήθηκε από Ισραηλινούς φρουρούς – Φόβοι για τη ζωή του

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Ο «Μαντέλα των Παλαιστινίων» ξυλοκοπήθηκε από Ισραηλινούς φρουρούς – Φόβοι για τη ζωή του

Ο Μαρουάν Μπαργκούτι, πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος ηγέτης, ξυλοκοπήθηκε στη φυλακή από Ισραηλινούς φρουρούς - Η οικογένειά του φοβάται για τη ζωή του, ενώ η διεθνής κοινότητα ζητά εξηγήσεις
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η κρίση στη Βενεζουέλα: Ο Τραμπ δίνει «λευκή επιταγή» στη CIA και μιλά για πιθανά «χερσαία πλήγματα»

Διεθνή / Κλιμακώνεται η κρίση στη Βενεζουέλα: Ο Τραμπ δίνει «λευκή επιταγή» στη CIA και μιλά για πιθανά «χερσαία πλήγματα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εγκρίνει μυστικές επιχειρήσεις της CIA στη Βενεζουέλα, προκαλώντας οργή του Νικολάς Μαδούρο και φόβους για νέα κρίση στη Λατινική Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Κατασχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Διεθνή / Τουρκία: Κατασχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Η Τουρκία βλέπει κρατικές κατασχέσεις επιχειρήσεων, με το TMSF να ελέγχει πλέον πάνω από 1.000 εταιρείες, ενώ αναλυτές προειδοποιούν για πολιτικά κίνητρα και επιπτώσεις στην οικονομία εν όψει των εκλογών του 2028
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Διεθνή / Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το πεδίο περιέχει δέκα από τα δεκαεπτά γνωστά στοιχεία σπάνιων γαιών, υλικά ζωτικής σημασίας για την αμυντική βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  και τη διαστημική τεχνολογία
LIFO NEWSROOM
Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Διεθνή / Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κατά της κλοπής κινητών, αποκαλύπτοντας παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα που χρησιμοποιούν e-bikes και καταστήματα μεταχειρισμένων τηλεφώνων για να εξάγουν χιλιάδες κλεμμένα iPhone στο εξωτερικό
LIFO NEWSROOM