Νότια Αφρική: Σε μια ιστορική τελετή η ενθρόνιση του νέου βασιλιά των Ζουλού

Νότια Αφρική: Σε μια ιστορική τελετή η στέψη του νέου βασιλιά των Ζουλού Facebook Twitter
Φωτ: Twitter
0

Σε μία ιστορική τελετή ενθρόνισης όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, έγινε η στέψη του νέου βασιλιά των Ζουλού. 

Ο βασιλιάς Misuzulu ka Zwelithini αναγνωρίστηκε επισήμως ως μονάρχης από τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο, Σίριλ Ραμαφόζα που του έδωσε πιστοποιητικό αναγνώρισης. 

Επρόκειτο για την πρώτη τελετή στέψης Ζουλού από το 1994 οπότε και έγινε δημοκρατία η Νότια Αφρική. 

Η ενθρόνιση τού νέου βασιλιά κλείνει έναν μακρύ και επεισοδιακό κύκλο γεμάτο οικογενειακές έριδες και δικαστικές διαμάχες για την εξεύρεση διαδόχου του βασιλιά Goodwill Zwelithini που πέθανε πέρυσι. 

Ήταν ο μακροβιότερος μονάρχης στο θρόνο των Ζουλού, με θητεία σχεδόν μισού αιώνα. Είχε έξι συζύγους και τουλάχιστον 26 παιδιά.

Νότια Αφρική: Σε μια ιστορική τελετή η ενθρόνιση του νέου βασιλιά των Ζουλού Facebook Twitter
Φωτ.: BBC

«Κατανοώ πως η ιστορία με επέλεξε αυτή τη στιγμή, όταν οι Ζουλού βρίσκονται ενώπιον λογής προκλήσεων. Οι προκλήσεις είναι η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την συστημική ηγεσία, η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική επισφάλεια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βασιλιάς Μισουζούλου, στην πρώτη ομιλία του στο λαό του, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα γίνει ο «καταλύτης» για μια θετική αλλαγή.  

H τελετή που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Moses Mabhida παρουσία πολλών ντόπιων και ξένων αξιωματούχων, συνοδεύτηκε από τραγούδια και χορούς. Και καθώς ήταν η πρώτη μετά το 1971 στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ, o νέος βασιλιάς είναι ο πρώτος που αναγνωρίζεται από μαύρο πρόεδρο.

Ποιος είναι ο Misuzulu ka Zwelithini?

Γεννημένος στις 23 Σεπτεμβρίου του 1974, στο Kwahlabisa, ο Μισουζούλου σπούδασε στο κολλέγιο Σεν Τσαρλς του Πιτερμάριτζμπουργκ και στη συνέχεια στο Τζάκσονβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών όπου και έμεινε για χρόνια. 

Έχει δύο συζύγους και τρεις γιους. 

Νότια Αφρική: Σε μια ιστορική τελετή η ενθρόνιση του νέου βασιλιά των Ζουλού Facebook Twitter
Φωτ.: AFP

Ο Μισουζούλου είναι ο πρώτος γιος της τρίτης συζύγου του βασιλιά Zwelithini, την οποία είχε ορίσει ως αντιβασιλέα στη διαθήκη του. Ωστόσο, και η ίδια πέθανε ένα μήνα μετά τον σύζυγό της και βασιλιά, αφήνοντας στη δική της διαθήκη τον Μισουζούλου για διάδοχο του θρόνου, κάτι ωστόσο που αμφισβητήθηκε δικαστικά από τα άλλα αδέρφια. 

Η τελευταία σύζυγος του εκλιπόντα βασιλιά προώθησε τον δικό της γιο ως νόμιμο διάδοχο ενώ κάποια από τα αδέρφια του πρώην βασιλιά εμφάνισαν ένα τρίτο πρίγκιπα ως δικό τους υποψήφιο. 

«Η δικαστική διαμάχη ίσως δεν έχει τελειώσει ακόμη, ωστόσο η ενθρόνιση ήταν μια νίκη για τον βασιλιά» εκτιμά ο Sihawukele Ngubane, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Kwazulu Natal. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ