Νέες φωτογραφίες από το τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική - Το χάσμα με την παγοκρηπίδα Larsen μεγαλώνει συνεχώς

Νέες φωτογραφίες από το τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική - Το χάσμα με την παγοκρηπίδα Larsen μεγαλώνει συνεχώς Facebook Twitter
0
Νέες φωτογραφίες από το τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική - Το χάσμα με την παγοκρηπίδα Larsen μεγαλώνει συνεχώς Facebook Twitter

To τεράστιο παγόβουνο (σ.σ. γνωστό και ως A-68) που αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Larsen στην Ανταρκτική την περασμένη εβδομάδα συνεχίζει κανονικά την πορεία του προς την ανοιχτή θάλασσα.

Όλες οι πρόσφατες δορυφορικές εικόνες καταδεικνύουν ότι το χάσμα μεταξύ του γιγαντιαίου παγόβουνου και της παγοκρηπίδας μεγαλώνει συνεχώς.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία όπου διακρίνεται το κενό έχει τραβηχτεί από τον δορυφόρο Deimos-1. Όπως σημειώνει το BBC, αυτή την εποχή του χρόνου δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρει κανείς λήψεις από την Ανταρκτική εξαιτίας των πυκνών νεφώσεων που καλύπτουν την περιοχή καθώς και λόγω της μεγάλης διάρκειας των νυχτών.

Το παγόβουνο A-68, που υπολογίζεται πως έχει έκταση 5.000 - 6.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, μέχρι στιγμής συμπεριφέρεται φυσιολογικά.

Νέες φωτογραφίες από το τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική - Το χάσμα με την παγοκρηπίδα Larsen μεγαλώνει συνεχώς Facebook Twitter

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, το παγόβουνο αρχικά να κινηθεί πάνω στην επιφάνεια του ωκεανού που έχει δημιουργηθεί από τους ανέμους στη θάλασσα Weddell, οι οποίοι σπρώχνουν το νερό προς την ακτή. Αλλά εξαιτίας της αριστερόστροφης εκτροπής που ασκεί η φαινόμενη δύναμη Coriolis, η οποία παράγεται από την περιστροφή της Γης, το παγόβουνο δεν αναμένεται ν' απομακρυνθεί από την άκρη της Ανταρκτικής.

Επίσης, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στην εικόνα που τράβηξε ο δορυφόρος Δείμος την Παρασκευή, διακρίνεται ένα μεγάλο κομμάτι λεπτού πάγου που βρισκόταν κολλημένο στο παγόβουνο να έχει αποκολληθεί. Το κομμάτι αυτό είναι αρκετά πιο λεπτό από το κυρίως παγόβουνο, με πάχος μόλις μερικών μέτρων.

Νέες φωτογραφίες από το τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική - Το χάσμα με την παγοκρηπίδα Larsen μεγαλώνει συνεχώς Facebook Twitter

Ο Thomas Rackow και οι συνάδελφοί του στο ινστιτούτο «Alfred Wegener», του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών «Helmholtz», παρακολουθούν την κίνηση του παγόβουνου με ενδιαφέρον.

Πρόσφατα δημοσίευσαν μία μελέτη στην οποία συμπεριέλαβαν τα μοντέλα μετατόπισης των παγόβουνων στα νερά της Ανταρκτικής, λαμβάνοντας υπόψιν τις διαφορετικές δυνάμεις που επιδρούν στα μικρά και τα μεγάλα αντικείμενα. Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχουν τέσσερις «λεωφόροι» που ακολουθούν τα παγόβουνα, συναρτήσει πάντα του σημείου απ' όπου έχουν αποκολληθεί.

Με βάση αυτή τη μελέτη, το A-68 θα πρέπει να ακολουθήσει την οδό της Ανταρκτικής χερσονήσου που οδηγεί από τη θάλασσα Weddell προς τον Ατλαντικό.

Νέες φωτογραφίες από το τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική - Το χάσμα με την παγοκρηπίδα Larsen μεγαλώνει συνεχώς Facebook Twitter

«Το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει μία πορεία βορειοανατολικά, κατευθυνόμενο χοντρικά προς την περιοχή των Νήσων Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουτις στον νότιο Ατλαντικό ωκεανό», τόνισε ο δρ. Rackow στο BBC. «Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν το παγόβουνο θα κινηθεί πράγματι όπως περιμένουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νέες φωτογραφίες από το τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική - Το χάσμα με την παγοκρηπίδα Larsen μεγαλώνει συνεχώς Facebook Twitter
Νέες φωτογραφίες από το τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική - Το χάσμα με την παγοκρηπίδα Larsen μεγαλώνει συνεχώς Facebook Twitter

Με πληροφορίες από το BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM