ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία κύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας- Στην αναμονή η Σουηδία

Φινλανδία ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Φινλανδό πρόεδρο, Νιινίστο. Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (Φωτ.: EPA)
0

Το τουρκικό κοινοβούλιο κύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ η Σουηδία παραμένει σε αναμονή. 

Η Τουρκία είναι το τελευταίο μέλος του ΝΑΤΟ που ενέκρινε την προσχώρηση της Φινλανδίας στη Συμμαχία, καθώς ήδη το ουγγρικό κοινοβούλιο είχε δώσει το «πράσινο φως» αυτή την εβδομάδα. 

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο ευχαρίστησε τις 30 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ για την υποστήριξή τους στην ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία. «Θέλω να τις ευχαριστήσω όλες για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους», έγραψε στο Twitter. «Αδημονούμε να καλωσορίσουμε στη Συμμαχία τη Σουηδία το ταχύτερο δυνατό», συμπλήρωσε. 

«Η είσοδος στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας και θα βελτιώσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Βαλτική και τη Βόρεια Ευρώπη», ανέφερε η φινλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωση μετά την ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο. Η Φινλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που εντάσσεται στο ΝΑΤΟ μετά τη Βόρεια Μακεδονία, το 2020. 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε αυτή την εξέλιξη. «Αυτό θα κάνει ολόκληρη την οικογένεια του ΝΑΤΟ πιο ισχυρή και ασφαλή», έγραψε σε ανάρτησή του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας. 

ΝΑΤΟ: Παραμένει το βέτο της Τουρκίας για τη Σουηδία

Η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν από κοινού αίτημα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι, ως αντίδραση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, η Τουρκία και η Ουγγαρία καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της προσχώρησής τους. 

Η Άγκυρα επιμένει στο βέτο σε ό,τι αφορά στη Σουηδία, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κάνει αρκετά βήματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχει καταγραφεί πρόοδος.  

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσόρισε την ένταξη της Φινλανδίας και ενθάρρυνε την Τουρκία να εγκρίνει γρήγορα και την προσχώρηση της Σουηδίας. 

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ισχυροί, ικανοί εταίροι, που μοιράζονται τις αξίες του ΝΑΤΟ, θα ενισχύσουν τη Συμμαχία και θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Τα επόμενα βήματα για την επίσημη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν επίσημα μέλη της Συμμαχίας στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους. 

Μετά την ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο, η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας αναμένεται να υπογραφεί από τον Ερντογάν και να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. 

Στη συνέχεια η Τουρκία- όπως και η Ουγγαρία που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κύρωσης- πρέπει να στείλουν τα έγγραφα έγκρισης στην αμερικανική κυβέρνηση, κάτι που προβλέπεται από τη συνθήκη του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, ο Στόλτενμπεργκ θα καλέσει επίσημα τη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Το τελευταίο βήμα προβλέπει ότι η Φινλανδία θα πρέπει να υπογράψει ένα ειδικό έγγραφο με την αμερικανική κυβέρνηση. Όταν αυτό φτάσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Φινλανδία θα είναι και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ. 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM