Την αποκάλυψη ότι η JPMorgan διατηρεί τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια σε μετρητά έκανε ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής τράπεζας Τζέιμι Ντάιμον. 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τράπεζα περιμένει να επενδύσει ρευστά διαθέσιμα σε κρατικά ομόλογα όταν τα επιτόκια του δολαρίου θα είναι υψηλότερα, καθώς όπως εκτιμά θα αυξηθεί ο πληθωρισμός.

 

Η τράπεζα «πρακτικά συσσωρεύει όλο και περισσότερα μετρητά», όπως είπε ο CEO της τράπεζας σε συνέδριο της Morgan Stanley.  Οι τράπεζες κρατούν τα μετρητά τους σε θησαυροφυλάκια ή τα καταθέτουν στην Federal Reserve.

 

«Έχουμε πολλά μετρητά και θα είμαστε πολύ υπομονετικοί, γιατί  πιστεύω ότι έχουμε μία πολύ καλή πιθανότητα ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός», είπε ο Ντίμον.

 

Όπως εκτίμησε, αυξάνεται ο κίνδυνος η παρατηρούμενη αύξηση του πληθωρισμού να είναι επίμονη. «Περιμένω να δω υψηλότερα επιτόκια και περισσότερο πληθωρισμό και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», ανέφερε, παρότι οι αξιωματούχοι της Fed επιμένουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι μόνο μεταβατική, αναφέρει το Money Review.

 

Σημειώνεται ότι σε επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway το 1980, ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είχε περιγράψει τον πληθωρισμό σαν ένα «φόρο επί του κεφαλαίου», ο οποίος αποθαρρύνει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

 

Ο Τζέιμι Ντάιμον δήλωσε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του στην JP Morgan τουλάχιστον για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. 

 

Με πληροφορίες από Money Review και Business Insider