Ισραήλ: Ελέγχουμε την πιθανότητα να σκοτώθηκε ο Γιαχία Σινουάρ της Χαμάς

Ισραήλ: Ελέγχουμε την πιθανότητα να σκοτώθηκε ο Γιαχία Σινουάρ της Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Σύμφωνα με ανάρτηση των IDF το Ισραήλ ελέγχει την πιθανότητα να σκοτώθηκε ο Γιαχία Σινουάρ της Χαμάς.

«Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των IDF στη Γάζα, εξουδετερώθηκαν 3 τρομοκράτες. Οι IDF και η ISA ελέγχουν την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να ήταν ο Yahya Sinwar. Σε αυτό το στάδιο, η ταυτότητα των τρομοκρατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Στο κτίριο όπου εξουδετερώθηκαν οι τρομοκράτες, δεν υπήρχαν σημάδια παρουσίας ομήρων στην περιοχή. Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν με την απαιτούμενη προσοχή» αναφέρεται στην ανάρτηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Την τελευταία ώρα, κυκλοφορούν φρικτές εικόνες στο διαδίκτυο με τη σορό του Γιαχία Σινουάρ, ενώ οι χρήστες ψάχνουν να επαληθεύσουν αν ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά του ηγέτη της Χαμάς.  

Ποιος ήταν ο Γιαχία Σινουάρ

Ο Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας και ήταν μέλος της γενιάς των ηγετών της Χαμάς που συμμετείχαν ενεργά στην πρώτη Ιντιφάντα (1987-1993).

Ο Σινουάρ εντάχθηκε στη Χαμάς κατά την ίδρυσή της το 1987 και γρήγορα ανέβηκε στην ιεραρχία. Σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και από νωρίς ενεπλάκη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στην πρώτη Ιντιφάντα έπαιξε ηγετικό ρόλο, κυρίως στην οργάνωση της πτέρυγας ασφαλείας της Χαμάς, γνωστής ως “Majd”, η οποία ήταν υπεύθυνη για την καταστολή εσωτερικής αντιπολίτευσης και συνεργατών του Ισραήλ. Αυτή η εμπλοκή τον οδήγησε να θεωρείται ένας από τους πιο αδίστακτους και σκληρούς ηγέτες της Χαμάς.

Το 1988 συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές ενέργειες και τη δολοφονία Παλαιστινίων που θεωρούνταν συνεργάτες του Ισραήλ. Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2011 ως μέρος της ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Η επιστροφή του στη Γάζα σηματοδότησε την ανάδειξή του σε κεντρική ηγετική μορφή.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Σινουάρ συνέχισε την άνοδό του στην ηγεσία της Χαμάς και το 2017 εξελέγη ηγέτης της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια που μετακινήθηκε στη γενική ηγεσία. Η ανάδειξή του αντικατοπτρίζει τη στροφή της Χαμάς προς μια πιο στρατιωτικοποιημένη ηγεσία.

Ο Σινουάρ ήταν ο εγκέφαλος πίσω από πολλές από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023. Η βίαιη φήμη του και οι ακραίες του θέσεις τον έκαναν στόχο του Ισραήλ, το οποίο προσπάθησε πολλές φορές να τον εξοντώσει​.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM
Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Διεθνή / Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Το περισσότερο νερό αντλείται από πηγάδια με υφάλμυρο νερό που έχει μολυνθεί περαιτέρω από λύματα και χημικά που στάζουν από τα ερείπια, εξαπλώνοντας τη διάρροια και την ηπατίτιδα.
LIFO NEWSROOM
Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Διεθνή / Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Ο πατέρας του δήλωσε πως ο γιος του ήταν «φανατικός» οπαδός του συγκροτήματος και πως ολόκληρη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη από τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Διεθνή / Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Μεταξύ των συστάσεων της Ελλάδας ήταν «να αντιμετωπιστεί η διάκριση και η βία κατά των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ και τη διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων»
LIFO NEWSROOM