Φετουλάχ Γκιουλέν: Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας - «Δεν εφησυχάζουμε»

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας για τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι νεκρός, καθώς νωρίτερα επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε σε ηλικία 86 ετών, στις ΗΠΑ.

Η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα, ήρθε με δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος αναφέρθηκε στον θάνατο του ορκισμένου εχθρού του προέδρου Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Η αποφασιστικότητα του έθνους μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί και η είδηση του θανάτου του δεν θα μας οδηγήσει ποτέ σε εφησυχασμό» είπε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Γκιουλέν αρνούνταν κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα πριν τέσσερα χρόνια, αλλά το κίνημά του είχε χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.

Ποιος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν γεννήθηκε στις 27 Απριλίου το 1941 και ήταν Τούρκος ιερέας και πρώην ιμάμης. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά) και αναμείχθηκε ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο. 

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έως το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία. Σύμφωνα με την Άγκυρα, είναι υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Η τουρκική κυβέρνηση τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη, υποστηρίζοντας ότι ηγούνταν της λεγόμενης «γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης».

Μάλιστα, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος είχε αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατοικούσε στο Σέιλορσμπουργκ της Πενσυλβάνια, με την Τουρκία να ζητά την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν είχε υποστεί ανακοπή και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Ο θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα απομονωμένο κρησφύγετο σε άγνωστη τοποθεσία των ΗΠΑ, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Στην πορεία της ζωής του και με αιτία την απόλυτη κυριαρχία στον σκληρό πυρήνα του κράτους (και του παρακράτους) ο Φετουλάχ Γκιουλέν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - δηλαδή οι δύο αγαπημένοι μαθητές του ακραία ισλαμιστή και ακροδεξιού Νετζμετίν Ερμπακάν- έφτασαν σε σημείο να συγκρουστούν, πράγμα που λόγω της μεγαλύτερης δύναμης του Ερντογάν επέφερε στον επίσης ακραία ισλαμιστή ιμάμη Φετουλαχ Γκιουλέν την ταμπέλα του μεγαλύτερου εχθρού του τουρκικού κράτους και του τρομοκράτη.

Γενικώς ζούσε απομονωμένος στην Πενσυλβάνια εδώ και χρόνια, η υγεία του ήταν εξαιρετικά προβληματική τον τελευταίο καιρό. Έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ