Γροιλανδία – Έλιωσε τεράστια ποσότητα πάγου: Το νερό θα μπορούσε να καλύψει σε ύψος 5 εκατοστών τη Φλόριντα

Γροιλανδία – Έχασε τεράστια ποσότητα πάγου σε μία μέρα: Το νερό θα μπορούσε να καλύψει τη Φλόριντα Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / PIXABAY
0

Καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Αρκτική, η Γροιλανδία έχασε την Τετάρτη μία τεράστια ποσότητα πάγου, από το λιώσιμο του οποίου θα μπορούσε να καλυφθεί με νερό, σε ύψος 5 εκατοστών, ολόκληρη η Πολιτεία της Φλόριντα.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου για τη Γροιλανδία μέσα σε μία ημέρα από το 1950. Τα δύο προηγούμενα ρεκόρ είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2019.

Η ταχεία τήξη του πάγου ήταν το αποτέλεσμα του θερμού αέρα που παγιδεύτηκε πάνω από το νησί της Αρκτικής λόγω μιας αλλαγής στα μοτίβα της κυκλοφορίας του στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που προειδοποιούν ότι μπορεί να χαθεί περισσότερος πάγος.

Μόνο την Τετάρτη έλιωσαν περίπου 22 γιγατόνοι πάγου – με τους 12 να ρέουν στον ωκεανό και τους υπόλοιπους 10 να απορροφώνται από το χιόνι, όπου ενδέχεται να ξαναπαγώσουν, σύμφωνα με τον Ξαβιέ Φετβάις, κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, το Βέλγιο.

Η Polar Portal, μία ένωση ερευνητικών ινστιτούτων της Δανίας, περιέγραψε το φαινόμενο σε ανάρτηση στο Twitter κάνοντας λόγο για «μαζική τήξη». Μολονότι ο όγκος πάγου που έλιωσε μέσα σε μία ημέρα ήταν μικρότερος σε σύγκριση με εκείνον του 2019, το φαινόμενο αφορούσε μια μεγαλύτερη περιοχή, εξήγησε.

Τέτοια γεγονότα μπορεί να δημιουργήσουν φαινόμενα ανατροφοδότησης, που οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και περισσότερη τήξη των πάγων στη Γροιλανδία, εξήγησε ο Μάρκο Τεντέσκο, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Καθώς ο πάγος λιώνει, εκτίθεται από κάτω το έδαφος ή πιο σκουρόχρωμοι πάγοι που απορροφούν μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία, αντί να την αντανακλούν πίσω στην ατμόσφαιρα. «Καθιστά πραγματικά πιο ευάλωτη τη Γροιλανδία» πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο λιώσιμο του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας ευθύνεται για περίπου το 25% της ανόδου της στάθμης της θάλασσας τις τελευταίες δεκαετίες.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Αρκτική γενικότερα θερμαίνεται γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Την Τετάρτη, η θερμοκρασία αέρα στη Γροιλανδία ήταν «ανησυχητική» φτάνοντας μέχρι και τους 23,2 βαθμούς Κελσίου στο Κόνσταμπλ Πιντ, στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM