Οριακό προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έναντι της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις εκλογές- θρίλερ στη Γερμανία.

 

Στην πρόβλεψη αποτελέσματος του ARD, το SPD συγκεντρώνει το 25,5% των ψήφων και είναι μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από το CDU/ CSU (24,5%).

 

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 13,8%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) συγκεντρώνουν το 11,7% των ψήφων, το ακροδεξιό AfD το 10,9% και το Die Linke ποσοστό 5%.

 

«Θρίλερ» στις γερμανικές εκλογές- Οριακό προβάδισμα του SPD, οι πρώτες αντιδράσεις

 

Άλλη πρόβλεψη αποτελέσματος, του ZDF, δίνει και πάλι την πρωτιά στους Σοσιαλδημοκράτες με 25,9%, έναντι 24,5% που φαίνεται να συγκεντρώνει το CDU/ CSU. Και σε αυτή την περίπτωση τρίτοι είναι οι Πράσινοι με 14,1%.

 

«Θρίλερ» στις γερμανικές εκλογές- Οριακό προβάδισμα του SPD, οι πρώτες αντιδράσεις

 

Αν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτού του επιπέδου, θα πρόκειται για τα χειρότερα της Χριστιανικής Ένωσης σε εκλογές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με δεδομένες τις προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο σχηματισμός του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία.

 

SPD: Εντολή για κυβέρνηση

 

«Αυτή θα είναι μια μακρά εκλογική νύχτα, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, ενώπιον υποστηρικτών του που πανηγύριζαν.

 

«Αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι πολλοί επέλεξαν το SPD επειδή θέλουν ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας να ονομάζεται Όλαφ Σολτς», συμπλήρωσε ο 63χρονος. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θα γίνει ο τέταρτος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας μεταπολεμικά, μετά τους Βίλι Μπραντ, Χέλμουτ Σμιτ και Γκέρχαρντ Σρέντερ.

 

Ο γ.γ. του SPD, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, δήλωσε ότι το κόμμα έχει «εντολή να κυβερνήσει».

 

 

Απογοήτευση Λάσετ

 

Ο συντηρητικός αντίπαλός του Άρμιν Λάσετ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τα πρώτα αποτελέσματα- «δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι», ανέφερε- αλλά τόνισε ότι πρόκειται για μάχη «στήθος με στήθος».

 

«Δεν έχουμε ακόμη σαφές τελικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν σίγουρα στοιχεία…. Θα κάνουμε τα πάντα για να σχηματίσουμε μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU, γιατί η Γερμανία χρειάζεται έναν συνασπισμό με κατεύθυνση προς το μέλλον, που θα εκσυγχρονίσει τη χώρα μας», είπε ο 60χρονος.

 

 

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του CDU, Πολ Ζιέμιακ έκανε λόγο για «πικρές απώλειες» του κόμματος, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα του ελπίζει ακόμη να ηγηθεί ενός συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

 

 


Τα exit poll

 

Νωρίτερα, το πρώτο exit poll, του ARD τόσο η Χριστιανική Ένωση όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωναν από 25%. 


Οι Πράσινοι έπαιρναν το 15% των ψήφων και το ακροδεξιό AfD το 11%. Το ίδιο ποσοστό συγκέντρωναν οι Φιλελεύθεροι (FDP), ενώ το Die Linke ήταν στο 5%. 

 

Γερμανικές εκλογές: «Θρίλερ» δείχνουν τα πρώτα exit poll

 

Άλλο exit poll, για το ZDF, έδινε ισχνό προβάδισμα στο SPD. Σύμφωνα με αυτό, οι Σοσιαλδημοκράτες  συγκέντρωναν το 26% των ψήφων, ενώ η Χριστιανική Ένωση το 24%

 

Στην τρίτη θέση ήταν οι Πράσινοι με 14,5%, οι Φιλελεύθεροι έφταναν στο 12% και το AfD το 10%, ενώ το Die Linke ήταν στο 5%. 

 

Γερμανικές εκλογές: «Θρίλερ» δείχνουν τα πρώτα exit poll

 

Μεγάλη συμμετοχή

 

Η συμμετοχή των Γερμανών στις εκλογές για τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία ήταν μεγάλη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα. 

 

Στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017, όταν είχε ψηφίσει το 76,2%. Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το ποσοστό εκείνων που προτίμησαν την επιστολική ψήφο- ανάμεσά τους και η Άνγκελα Μέρκελ- καθώς αναμένεται να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων. Το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.