ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Explainer: Πώς προέκυψε ξανά στη ζωή μας ο Χάρβεϊ Γουάινστιν;

Explainer: Πώς προέκυψε ξανά στη ζωή μας ο Χάρβεϊ Γουάινστιν; Facebook Twitter
Κατά καιρούς, στα media φιγουράρουν διάφορα γελοία περιστατικά εντός των φυλακών, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τα οποία επιχειρούν να τον παρουσιάσουν ως έναν συμπαθή άντρα που προσπαθεί να αντέξει τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές.
0

—Γιατί οι εισαγγελικές αρχές σε ΗΠΑ και Βρετανία δίνουν «πράσινο φως» για νέες κατηγορίες εναντίον του έκπτωτου κινηματογραφικού παραγωγού; Δεν είχαμε τελειώσει με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν;

Εξαρτάται για το ποια χώρα μιλάμε και σε ποιο έδαφος εκκρεμούν ακόμη κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του άλλοτε μεγιστάνα της Miramax. Οι κατηγορίες που προκύπτουν τώρα αφορούν παλαιότερα κακουργήματά του σε Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η απόρριψη έφεσής του στις ΗΠΑ ίσως πείσει και άλλα θύματά του σε αμερικανικό έδαφος να μιλήσουν.

—Εκτός από τις κατηγορίες που προέκυψαν προχθές στο Λονδίνο, υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις;

Ας τα βάλουμε σε μία σειρά: στη Βρετανία, κατόπιν έγκρισης των αρχών, άνοιξε ο δρόμος για την ενεργοποίηση ποινικών κατηγοριών σε βάρος του Γουάινστιν για τη σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας το 1996 στο Λονδίνο. Η γυναίκα είναι σήμερα 50 ετών και η αναθέρμανση της υπόθεσης οφείλεται στην μεταχρονολογημένη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του 70χρονου από τη Μητροπολιτική Αστυνομία. Ακριβώς μία εβδομάδα πριν προκύψει αυτή η εξέλιξη στη Βρετανία, εφετείο της Νέας Υόρκης επικύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν το 2020, για σεξουαλικά εγκλήματα σε βαθμό κακουργήματος.

—Άρα, απορρίφθηκε κάποια σχετική έφεσή του;

Ναι, και επίσης μεγιστοποιείται η πιθανότητα να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στη φυλακή. Επίσης, η απόφαση του Εφετείου αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Γουάινστιν, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί στο Λος Άντζελες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για μια σειρά από βαρύτατες κατηγορίες.

—Ποιες είναι αυτές;

Πρόκειται για κατηγορίες βιασμού, βίαιης στοματικής συνουσίας και άλλων σεξουαλικών εγκλημάτων. Η ημερομηνία της δίκης αναμένεται να οριστεί αυτόν τον μήνα.

—Γιατί υπήρξε τέτοια καθυστέρηση από την πλευρά του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της Νέας Υόρκης;

Βασικά, η απόφαση αναμενόταν εδώ και μήνες, ιδίως μετά τις προφορικές αγορεύσεις τον Δεκέμβριο, όταν τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής που εξέτασε την υπόθεση φάνηκαν επιφυλακτικά ως προς ορισμένες αποφάσεις της Έδρας. Ωστόσο, η απόφαση της προηγούμενης Πέμπτης ήταν ομόφωνη και σαφής, δίνοντας τη σφραγίδα έγκρισης στην πιο προβεβλημένη δίκη της εποχής του #MeToo. Είναι σημαντικό επίσης το ότι πρακτικά επικύρωσε τις πολλαπλές φωνές θυμάτων εναντίον του Γουάινστιν,  που ξεπερνούν τα 100...

—Φοβόμαστε κάποια άλλη ενέργεια του Γουάινστιν που θα του ανοίξει τον δρόμο για την ελευθερία;

Και ναι και όχι. Αν και έγινε συντονισμένη προσπάθεια να εμφανιστεί ως γραφική και όχι αντικειμενική η δικαστής Angela M. Mazzarelli και η επιτροπή των ενόρκων που απαρτιζόταν αποκλειστικά από γυναίκες, αυτό δεν επηρέασε την απόφαση.  «Απορρίπτουμε τα επιχειρήματα του κατηγορουμένου και επιβεβαιώνουμε την καταδίκη από κάθε άποψη», καθαρόγραψε η Mazzarelli, προκαλώντας την απογοήτευση της νομικής ομάδας που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Γουάινστιν.

—Άρα θα επανέλθει με νέα έφεση;

Ναι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος Barry Kammins, πρώτον η νομική του ομάδα θα ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης να επανεξεταστεί η απόφαση του Εφετείου. Δεύτερον, «ο κ. Weinstein θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα για να αποδείξει ότι δεν έτυχε μίας δίκαιης δίκης».

—Και πού βρίσκεται σήμερα ο Γουάινστιν;

Εδώ καλό θα ήταν να διαλύσουμε έναν μύθο. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το 2018, όταν ακόμη δεν είχε επικυρωθεί και αποδειχθεί όλο το φάσμα των καταγγελιών εναντίον του, ο Γουάινστιν κυριολεκτικά απολάμβανε την ησυχία του σε μία έπαυλη στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου και των media ότι οικειοθελώς συμμετέχει σε πρόγραμμα απεξάρτησης από το σεξ. Από το 2020, οπότε και καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκισης, ο άλλοτε Μίδας των κινηματογραφικών παραγωγών κρατείται στο Correctional Treatment Center, την ιατρική μονάδα εντός της φυλακής Twin Towers στο κέντρο του Λος Άντζελες.

—Έχει επιχειρηθεί όλα αυτά τα χρόνια μια επιχείρηση διόρθωσης της εικόνας του πλέον ηλικιωμένου παραγωγού;

Κατά καιρούς, στα media φιγουράρουν διάφορα γελοία περιστατικά εντός των φυλακών, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τα οποία επιχειρούν να τον παρουσιάσουν ως έναν συμπαθή άντρα που προσπαθεί να αντέξει τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές. Ένα τέτοιο περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάρτιο, όταν πάνω στο Γουάινστιν βρέθηκε ένα πακέτο “Milk Duds” (σ.σ.: σοκολατένιες ελίτσες) και φυσικά όλο αυτό πήγε να παρουσιαστεί με... τρυφερότητα και ω, τι γλυκό αυτό που του συνέβη. «Πρόκειται για μια αθώα παρεξήγηση. Δεν θα ξανασυμβεί. Υπήρξα υπόδειγμα τροφίμου, ακολουθώντας τους κανόνες και τους κανονισμούς και ζητώ ειλικρινά συγγνώμη», εμφανίστηκε να λέει ο Γουάινστιν, αλλά η επιχείρηση δημιουργίας ενός συμπαθούς προφίλ, χρειάστηκε λιγότερο από ένα πακέτο λιωμένες σοκολάτες για να «καταπνιγεί».

Με στοιχεία από New York Times, Nbcnews.com., Guardian

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ