Εκεχειρία στη Γάζα: Τρεις Ισραηλινοί και πέντε Ταϊλανδοί όμηροι της Χαμάς απελευθερώθηκαν σήμερα

Εκεχειρία στη Γάζα: Live η νέα ανταλλαγή ομήρων - Απελευθερώθηκε η πρώτη Facebook Twitter
0

Απελευθερώθηκαν οι όμηροι της Χαμάς, κατά τη σημερινή ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς και κρατουμένων του Ισραήλ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα.

Πρόκειται για την 20χρονη Αγκάμ Μπέργκερ, που πιάστηκε αιχμάλωτη στις 7 Οκτωβρίου 2023 όταν υπηρετούσε την στρατιωτική της θητεία κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς την παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό στην Τζαμπάλια και στη συνέχεια, παραδόθηκε στις ισραηλινές δυνάμεις.

Επίσης, απελευθερώθηκε η 29χρονη Αρμπέλ Γεχούντ, που αιχμαλωτίστηκε στο κιμπούτς Νιζ Οζ μαζί με την οικογένεια του αρραβωνιαστικού της. Η απελευθέρωσή της έγινε στη Χαν Γιουνίς, όπως μετέδωσαν οι Times of Israel.

Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ο Ερυθρός Σταυρός έχει και τον 80χρονο Γερμανοϊσραλινό Γκάντι Μόζες καθώς και τους πέντε Ταϊλανδούς. Στη συνέχεια, οι όμηροι θα παραδοθούν στις ισραηλινές δυνάμεις, επιστρέφοντας στο Ισραήλ.

Οι πανηγυρισμοί φίλων της Αγκάμ Μπέργκερ που απελευθερώθηκε μετά από 482 ημέρες:

Η απελευθερώση της Αγκάμ Μπέργκερ:

Η απελευθερώση της Αρμπέλ Γεχούντ:

Νωρίτερα, ο Ισλαμικός Τζιχάντ δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει τον 80χρονο Ισραηλινογερμανό Γκάντι Μόζες και την 29χρονη Ισραηλινή Αρμπέλ Γεχούντ να αγκαλιάζονται και να χαμογελούν.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ απελευθερώνει 110 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Μια τέταρτη ανταλλαγή είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο, με την απελευθέρωση τριών ομήρων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το Ισραήλ. Επτά Ισραηλινές έχουν ήδη αφεθεί ελεύθερες με αντάλλαγμα 290 Παλαιστίνιους, στις 19 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, και στη συνέχεια στις 25 Ιανουαρίου.

Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει ότι στην πρώτη φάση, που θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, θα αφεθούν ελεύθεροι 33 όμηροι με αντάλλαγμα 1.900 Παλαιστίνιους, όμως οι ισραηλινές αρχές έχουν δηλώσει ότι μεταξύ των ομήρων αυτών περιλαμβάνονται και οκτώ νεκροί.

Η εκεχειρία επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι ανάγκες είναι τεράστιες. Όμως, η Χαμάς προειδοποίησε ότι οι επόμενες απελευθερώσεις ομήρων ενδέχεται να επηρεαστούν, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι καθυστερεί την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κάτι που το Ισραήλ διέψευσε.

Χθες αξιωματούχοι της Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι καθυστερεί την είσοδο βοήθειας, κυρίως «καυσίμων, σκηνών, τροχόσπιτων, βαρέων μηχανημάτων» και προειδοποίησε ότι αυτό «ενδέχεται να επηρεάσει την κανονική εφαρμογή της συμφωνίας, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων».

Η Cogat, η ισραηλινή υπηρεσία αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις». Σύμφωνα με την ίδια, «3.000 φορτηγά είχαν εισέλθει στη Γάζα» από τις 26 Ιανουαρίου ως το μεσημέρι της Τετάρτης.

Την ώρα που σχεδόν το σύνολο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο, από τη Δευτέρα εκατοντάδες χιλιάδες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους στον βορρά, διασχίζοντας με τα πόδια χιλιόμετρα ανάμεσα στα ερείπια.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόρριψη της αίτησής του για κρατική χρηματοδότηση της ασφάλειάς του - Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ακολουθήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και σε ταξίδι τους στη Νιγηρία
LIFO NEWSROOM
«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM