Άντριου Τέιτ: Ρουμανικό δικαστήριο του επτρέπει να κινείται εντός ΕΕ

Άντριου Τέιτ: Ρουμανικό δικαστήριο του επτρέπει να κινείται εντός ΕΕ Facebook Twitter
Άντριου Τέιτ/Φωτ.: EPA
0

Ο αμφιλεγόμενος, αυτο- αποκαλούμενος influencer και γνωστός για τις μισογυνικές του απόψεις, Άντριου Τέιτ, μπορεί πλέον να φύγει από τη Ρουμανία, αλλά πρέπει να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν αναμονή της δίκης για κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων, αποφάσισε δικαστήριο.

Στον 37χρονο Άντριου Τέιτ είχε απαγορευτεί να φύγει από τη χώρα, αλλά τώρα θα του επιτρέπεται να ταξιδεύει εντός της ΕΕ χωρίς περιορισμούς εν αναμονή της δίκης. Κατηγορήθηκε τον Ιούνιο του 2023 μαζί με τον αδελφό του, Τριστάν, και δύο Ρουμάνους ύποπτους για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και σύσταση εγκληματικής συμμορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, ισχυρισμούς που όλοι έχουν αρνηθεί.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το δικαστήριο του Βουκουρεστίου αποφάσισε ότι η δίκη τους θα μπορούσε να ξεκινήσει, απόφαση κατά της οποίας ο Τέιτ άσκησε έφεση. Εν αναμονή της απόφασης επί της προσφυγής του, στους τέσσερις υπόπτους είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη Ρουμανία, αλλά η δικαστική απόφαση της Παρασκευής ήρε τον περιορισμό εντός της ΕΕ. Η απόφαση του δικαστηρίου του Βουκουρεστίου χαιρετίστηκε από τον δικηγόρο του Τέιτ, Ματέα Πετρέσκου, ως «σημαντική νίκη και σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» στην υπόθεση.

Σε μια ανάρτηση στα social media στο X, ο Τέιτ έγραψε: «Είμαι ελεύθερος. Για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια μπορώ να φύγω από τη Ρουμανία. Η εικονική υπόθεση καταρρέει». Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε επίσης στο X, είπε: «Οι κριτές μου αποφάσισαν… Μου επιτρέπεται να φύγω από τη Ρουμανία, οπότε παίρνουμε τη [Ferrari] SF90 στην Ιταλία, τη [Maserati] MC20 στις Κάννες, τη [Ferrari] 812 Competition στο Παρίσι, πού να πάω;»

Ο Εβγκέν Βιντίνεατς, ένας από τους δικηγόρους του Τέιτ, δήλωσε: «Ασπαζόμαστε και επικροτούμε την απόφαση του δικαστηρίου σήμερα, τη θεωρώ αντανάκλαση της υποδειγματικής συμπεριφοράς και βοήθειας των πελατών μου». Είπε ότι τα αδέλφια Τέιτ είναι «ακόμα αποφασισμένα να καθαρίσουν το όνομα και τη φήμη τους». Ο Βιντίνεατς είπε ότι η δυνατότητα να ταξιδεύουν εντός του μπλοκ των 27 χωρών της ΕΕ θα επιτρέψει στους Tates να «επιδιώξουν επαγγελματικές ευκαιρίες χωρίς περιορισμούς».

Τα αδέρφια, που έχουν διπλή υπηκοότητα Βρετανίας-ΗΠΑ, τέθηκαν υπό αστυνομική κράτηση κατά τη διάρκεια της ποινικής έρευνας από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023 για να αποτραπεί η φυγή τους από τη Ρουμανία ή η παραποίηση στοιχείων. Στη συνέχεια βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι τον Αύγουστο, οπότε τα δικαστήρια τους έθεσαν υπό δικαστικό έλεγχο. Τον Ιανουάριο, ένα ρουμανικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή του Τέιτ για χαλάρωση των μέτρων δικαστικού ελέγχου.

Ο Τέιτ, ένας kickboxer που έχει 9,1 εκατομμύρια ακόλουθους στο X, έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδείξεις εναντίον του και ότι υπάρχει πολιτική συνωμοσία για να τον φιμώσουν. Στο παρελθόν είχε αποκλειστεί από διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την έκφραση μισογυνιστικών απόψεων και για ρητορική μίσους.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την ιδέα να μετονομαστεί το Υπουργείο Άμυνας σε «Υπουργείο Πολέμου», επικαλούμενος την ιστορία νικών των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή απαιτεί νομοθετική έγκριση
LIFO NEWSROOM
Reuters: Παραιτήθηκε η φωτορεπόρτερ κατηγορώντας το πρακτορείο για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

Διεθνή / Γάζα: Παραιτήθηκε φωτορεπόρτερ του Reuters - Το κατηγορεί για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

«Δεν μπορώ πια να διατηρήσω καμία σχέση με το Reuters, καθώς με τη στάση του ουσιαστικά δικαιολογεί και καλύπτει τη συστηματική δολοφονία 245 δημοσιογράφων στη Γάζα», έγραψε την Τρίτη
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Οι ΗΠΑ προσφέρουν υποστήριξη σε ευρωπαϊκή αποστολή για την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, με πληροφορίες, αεράμυνα και επιτήρηση, ενισχύοντας την προστασία της χώρας έναντι μελλοντικής ρωσικής επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
«Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

Διεθνή / «Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα προσχωρήσουμε στην πρωτοβουλία αυτή» ξεκαθάρισε ο καγκελάριος
LIFO NEWSROOM