Agent Orange: Η τελευταία μάχη κατά της Monsanto

Agent Orange: Η τελευταία μάχη κατά της Monsanto Facebook Twitter
Ένα ελικόπτερο UH-1D της 336ης Aviation Company ψεκάζει αγροτικές εκτάσεις στο Δέλτα του Mekong
0

Οι κόρες της Τραν-Το-Νγκας θα προτιμούσαν η μητέρα τους να έρθει να μείνει μαζί τους. Η μία ζει στην Αυστραλία και άλλη στο Βιετνάμ. Το επιθυμούν όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και επειδή έχει επιβαρυμένη υγεία.

Τον Μάρτιο η Γαλλοβιετναμέζα έκλεισε τα 79. Όμως η ηλικιωμένη αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο διότι, όπως λέει, οφείλει να παραμείνει στη Γαλλία για να δώσει την «τελευταία μάχη.»

Mε τη στήριξη διαφόρων ΜΚΟ προσέφυγε σε δικαστήριο του Εβρί κοντά στο Παρίσι, όπου διαμένει εδώ και χρόνια, κατά 14 χημικών βιομηχανιών. Ανάμεσά τους ο αμερικανικός κολοσσός Dow Chemical και η εταιρία Mοnsanto, θυγατρική πλέον της γερμανικής Bayer, οι οποίες κατασκεύαζαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ την τοξική ουσία αποφύλλωσης Agent Orange, γνωστή στην Ελλάδα ως «Πορτοκαλί Παράγοντας». Το όνομα προήλθε από τις πορτοκαλί ετικέτες πάνω στα βαρέλια.

Agent Orange: Η τελευταία μάχη κατά της Monsanto Facebook Twitter
Ελικόπτερο Huey της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ ψεκάζει Agent Orange πάνω από αγροτικές εκτάσεις κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ

Σήμερα το γαλλικό δικαστήριο απέρριψε τη προσφυγή της 79χρονης με το αιτιολογικό ότι οι χημικές βιομηχανίες δρούσαν την περίοδο 1961-1971 κατ΄ εντολή των ΗΠΑ. Η απόφαση βρίσκεται στη διάθεση της DW. Σε μια πρώτη αντίδραση η Τραν Το Νγκας δήλωσε στη DW απογοητευμένη επειδή, όπως είπε, το δικαστήριο «υιοθέτησε την επιχειρηματολογία των βιομηχανιών». Για μια ακόμα φορά υπενθύμισε ότι τόσο εκείνη όσο και εκατομμύρια άλλοι Βιετναμέζοι υπήρξαν θύματα του «Πορτοκαλί Παράγοντα».

Στόχος να καταστραφούν τα δάση κρησφύγετα των Βιετκόγνκ

Στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 οι ΗΠΑ έριξαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια λίτρα του Agent Orange στο Βιετνάμ και το Λάος για να καταστρέψουν τις καλλιέργειες, αλλά και τα δάση, στα οποία έβρισκαν καταφύγιο οι αντάρτες Βιετκόνγκ. Σε αυτούς ανήκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και η Τραν το Νγκας, η οποία μια μέρα είδε να πέφτει από τον ουρανό ένα άσπρο σύννεφο σταγονιδίων. «Με τύλιξε και ξαφνικά δεν μπορούσα να πάρω ανάσα. Παραλίγο να πνιγώ», λέει σήμερα. Για αρκετά χρόνια δεν της ήταν σαφές τι είχε συμβεί.

Agent Orange: Η τελευταία μάχη κατά της Monsanto Facebook Twitter
Βαρέλια των 200 λίτρων με Agent Orange

Λίγα χρόνια αργότερα γέννησε ένα κοριτσάκι το οποίο μετά από 17 μήνες πέθανε από μια σοβαρή καρδιακή πάθηση. «Κατηγορούσα τον εαυτό μου ότι είμαι κακή μητέρα, διότι δεν κατάφερα να προστατέψω το παιδί μου», λέει η 79χρονη.

Στο μεταξύ η ηλικιωμένη είναι βέβαιη ότι ο θάνατος της πρώτης κόρης της, αλλά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι δύο άλλες κόρες της και η ίδια, σχετίζονται με τον «Πορτοκαλί Παράγοντα». Η ηλικιωμένη πάσχει από καρκίνο και διαβήτη. Πραγματογνωμοσύνες επιβεβαιώνουν ότι οι ασθένειές της σχετίζονται με το τοξικό φυτοφάρμακο.

Agent Orange: Η τελευταία μάχη κατά της Monsanto Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την διαβόητη επιχείρηση "Ranch Hand" στον πόλεμο του Βιετνάμ

Η Dow Chemical δεν αποδέχεται την αιτιώδη σχέση

H Dow Chemical ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται αιτιώδης σχέση μεταξύ του «Πορτοκαλί Παράγοντα» και ασθενειών. Ένας ισχυρισμός, που όπως είναι κατανοητό, αποτελεί πλήγμα για πολλά θύματα, μιας και έχει αποδειχθεί ότι το Agent Orange περιέχει διοξίνες, οι οποίες δεκαετίες μετά το πόλεμο μολύνουν το έδαφος και τους υδάτινους πόρους του Βιετνάμ και δεν αποσυντίθενται με φυσιολογικό τρόπο. Μέσω αγροτικών προϊόντων και ψαριών καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα πυροδοτώντας ασθένειες, όπως καρκίνο ή αναπηρίες.

Προφανώς και για αυτό τον λόγο οι δικηγόροι της ηλικιωμένης Βιετναμέζας ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση. «Πιστεύουμε ότι ο νόμος βρίσκεται στο πλευρό της εντολοδόχου μας».

Agent Orange: Η τελευταία μάχη κατά της Monsanto Facebook Twitter

Το δικηγορικό γραφείο Bourdon, το οποίο χειρίζεται την υπόθεση, θεωρεί ότι οι χημικές βιομηχανίες θα πρέπει να λογοδοτήσουν και ότι δεν μπορούν να μετακυλούν τις ευθύνες τους στην αμερικανική κυβέρνηση. Αποφασισμένη να μην παραιτηθεί είναι και η Τραν Το Νγκας. Δηλώνει ότι είναι αισιόδοξη και ότι από κοινού με τους νομικούς της εκπροσώπους προετοιμάζουν ήδη τα επόμενα νομικά βήματα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ