Agent Orange: Η τελευταία μάχη κατά της Monsanto

Agent Orange: Η τελευταία μάχη κατά της Monsanto Facebook Twitter
Ένα ελικόπτερο UH-1D της 336ης Aviation Company ψεκάζει αγροτικές εκτάσεις στο Δέλτα του Mekong
0

Οι κόρες της Τραν-Το-Νγκας θα προτιμούσαν η μητέρα τους να έρθει να μείνει μαζί τους. Η μία ζει στην Αυστραλία και άλλη στο Βιετνάμ. Το επιθυμούν όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και επειδή έχει επιβαρυμένη υγεία.

Τον Μάρτιο η Γαλλοβιετναμέζα έκλεισε τα 79. Όμως η ηλικιωμένη αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο διότι, όπως λέει, οφείλει να παραμείνει στη Γαλλία για να δώσει την «τελευταία μάχη.»

Mε τη στήριξη διαφόρων ΜΚΟ προσέφυγε σε δικαστήριο του Εβρί κοντά στο Παρίσι, όπου διαμένει εδώ και χρόνια, κατά 14 χημικών βιομηχανιών. Ανάμεσά τους ο αμερικανικός κολοσσός Dow Chemical και η εταιρία Mοnsanto, θυγατρική πλέον της γερμανικής Bayer, οι οποίες κατασκεύαζαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ την τοξική ουσία αποφύλλωσης Agent Orange, γνωστή στην Ελλάδα ως «Πορτοκαλί Παράγοντας». Το όνομα προήλθε από τις πορτοκαλί ετικέτες πάνω στα βαρέλια.

Agent Orange: Η τελευταία μάχη κατά της Monsanto Facebook Twitter
Ελικόπτερο Huey της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ ψεκάζει Agent Orange πάνω από αγροτικές εκτάσεις κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ

Σήμερα το γαλλικό δικαστήριο απέρριψε τη προσφυγή της 79χρονης με το αιτιολογικό ότι οι χημικές βιομηχανίες δρούσαν την περίοδο 1961-1971 κατ΄ εντολή των ΗΠΑ. Η απόφαση βρίσκεται στη διάθεση της DW. Σε μια πρώτη αντίδραση η Τραν Το Νγκας δήλωσε στη DW απογοητευμένη επειδή, όπως είπε, το δικαστήριο «υιοθέτησε την επιχειρηματολογία των βιομηχανιών». Για μια ακόμα φορά υπενθύμισε ότι τόσο εκείνη όσο και εκατομμύρια άλλοι Βιετναμέζοι υπήρξαν θύματα του «Πορτοκαλί Παράγοντα».

Στόχος να καταστραφούν τα δάση κρησφύγετα των Βιετκόγνκ

Στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 οι ΗΠΑ έριξαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια λίτρα του Agent Orange στο Βιετνάμ και το Λάος για να καταστρέψουν τις καλλιέργειες, αλλά και τα δάση, στα οποία έβρισκαν καταφύγιο οι αντάρτες Βιετκόνγκ. Σε αυτούς ανήκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και η Τραν το Νγκας, η οποία μια μέρα είδε να πέφτει από τον ουρανό ένα άσπρο σύννεφο σταγονιδίων. «Με τύλιξε και ξαφνικά δεν μπορούσα να πάρω ανάσα. Παραλίγο να πνιγώ», λέει σήμερα. Για αρκετά χρόνια δεν της ήταν σαφές τι είχε συμβεί.

Agent Orange: Η τελευταία μάχη κατά της Monsanto Facebook Twitter
Βαρέλια των 200 λίτρων με Agent Orange

Λίγα χρόνια αργότερα γέννησε ένα κοριτσάκι το οποίο μετά από 17 μήνες πέθανε από μια σοβαρή καρδιακή πάθηση. «Κατηγορούσα τον εαυτό μου ότι είμαι κακή μητέρα, διότι δεν κατάφερα να προστατέψω το παιδί μου», λέει η 79χρονη.

Στο μεταξύ η ηλικιωμένη είναι βέβαιη ότι ο θάνατος της πρώτης κόρης της, αλλά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι δύο άλλες κόρες της και η ίδια, σχετίζονται με τον «Πορτοκαλί Παράγοντα». Η ηλικιωμένη πάσχει από καρκίνο και διαβήτη. Πραγματογνωμοσύνες επιβεβαιώνουν ότι οι ασθένειές της σχετίζονται με το τοξικό φυτοφάρμακο.

Agent Orange: Η τελευταία μάχη κατά της Monsanto Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την διαβόητη επιχείρηση "Ranch Hand" στον πόλεμο του Βιετνάμ

Η Dow Chemical δεν αποδέχεται την αιτιώδη σχέση

H Dow Chemical ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται αιτιώδης σχέση μεταξύ του «Πορτοκαλί Παράγοντα» και ασθενειών. Ένας ισχυρισμός, που όπως είναι κατανοητό, αποτελεί πλήγμα για πολλά θύματα, μιας και έχει αποδειχθεί ότι το Agent Orange περιέχει διοξίνες, οι οποίες δεκαετίες μετά το πόλεμο μολύνουν το έδαφος και τους υδάτινους πόρους του Βιετνάμ και δεν αποσυντίθενται με φυσιολογικό τρόπο. Μέσω αγροτικών προϊόντων και ψαριών καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα πυροδοτώντας ασθένειες, όπως καρκίνο ή αναπηρίες.

Προφανώς και για αυτό τον λόγο οι δικηγόροι της ηλικιωμένης Βιετναμέζας ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση. «Πιστεύουμε ότι ο νόμος βρίσκεται στο πλευρό της εντολοδόχου μας».

Agent Orange: Η τελευταία μάχη κατά της Monsanto Facebook Twitter

Το δικηγορικό γραφείο Bourdon, το οποίο χειρίζεται την υπόθεση, θεωρεί ότι οι χημικές βιομηχανίες θα πρέπει να λογοδοτήσουν και ότι δεν μπορούν να μετακυλούν τις ευθύνες τους στην αμερικανική κυβέρνηση. Αποφασισμένη να μην παραιτηθεί είναι και η Τραν Το Νγκας. Δηλώνει ότι είναι αισιόδοξη και ότι από κοινού με τους νομικούς της εκπροσώπους προετοιμάζουν ήδη τα επόμενα νομικά βήματα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM