Τασμανία: Περίπου 270 φάλαινες εγκλωβίστηκαν σε ακτή

Τασμανία: Περίπου 270 φάλαινες εγκλωβίστηκαν σε ακτή Facebook Twitter
Τασμανία: Περίπου 270 φάλαινες εγκλωβίστηκαν σε ακτή
0

Θαλάσσιοι βιολόγοι σχεδιάζουν τη διάσωση περίπου 270 φαλαινών, που εγκλωβίστηκαν σε αμμώδη περιοχή έξω από απομακρυσμένη δυτική ακτή της Τασμανίας.

Επιστήμονες δήλωσαν πως οι πρώτες εκτιμήσει κάνουν λόγο για τουλάχιστον 25 νεκρές φάλαινες, ανάμεσά τους.

Οι φάλαινες -πιλότοι είναι ένα είδος θηλαστικού του ωκεανού, που έχει μήκος 7 μέτρα και μπορεί το βάρος του να φτάσει έως και τους 3 τόνους.

«Ενώ αυτού του είδους ο εγκλωβισμός δεν είναι ασυνήθιστος στην Τασμανία, τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια δεν είχαμε συναντήσει κάποιο τέτοιο φαινόμενο», δήλωσε ο Νικ Ντέκα, περιφερειακός διευθυντής  Πάρκων και Άγριας Ζωής της Τασμανίας.

Το αρμόδιο Τμήμα Βιομηχανιών, Πάρκων, Νερού και Περιβάλλοντος της χώρας επισήμανε ότι οι φάλαινες προσάραξαν χωρισμένες σε τρεις ομάδες σε ρηχά νερά του Macquarie Heads, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Χόμπαρτ.

Οι διασώστες με εξειδικευμένο εξοπλισμό έφτασαν στο σημείο τη Δευτέρα το απόγευμα (τοπική ώρα) για να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Οι αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων ανέφεραν ότι επρόκειτο συνολικά για 70 φάλαινες αλλά όταν είδαν εικόνα από αέρος, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

Τελευταίο ανάλογο συμβάν είχε γίνει το 2009 σε ακτή της Τασμανίας. Τότε, είχαν εγκλωβιστεί περίπου 200 φάλαινες.

Αργότερα, το 2018, περισσότερες από 100 φάλαινες πέθαναν σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας.

Δεν είναι γνωστός ακόμα ο ακριβής λόγος που οι φάλαινες, οι οποίες ταξιδεύουν μαζί ανά ομάδες, μερικές φορές καταλήγουν να εγκλωβίζονται σε παραλίες.

Αυτό που αναφέρουν ωστόσο οι επιστήμονες είναι ό,τι οι ομάδες ακολουθούν έναν ηγέτη. Επίσης, σε περίπτωση που κάποια φάλαινα έχει τραυματιστεί, η ομάδα της συνηθίζει να συγκεντρώνεται γύρω της.

Μία πιθανή εξήγηση έχει ο Olaf Meynecke, ερευνητής φαλαινών και υπεύθυνος έργου για τις φάλαινες και το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Griffith. «Οι κοινωνικές τους ομάδες και ο ισχυρός δεσμός μεταξύ τους, συχνά τις οδηγούν στις ακτές», δήλωσε στο Reuters.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΟΡΕ ΑΝΙΕΛΙ ΙΤΑΛΙΑ

Διεθνή / Πέθανε σε ηλικία 100 ετών η Μαρία Σόλε Ανιέλι, κεντρικό πρόσωπο της δυναστείας Ανιέλι

Διετέλεσε δήμαρχος στο Καμπέλο σουλ Κλιτούννο, στην Ούμπρια, από το 1960 έως το 1970, σε μια περίοδο που η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ήταν περιορισμένη στην Ιταλία
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η φωτογραφία του ανήμερα των Χριστουγέννων μετά τον αποκλεισμό από τη βασιλική οικογένεια

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η φωτογραφία του ανήμερα των Χριστουγέννων μετά τον αποκλεισμό από τη βασιλική οικογένεια

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου εθεάθη λυπημένος και μόνος στο Royal Lodge, από το οποίο σύντομα θα φύγει, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας πέρασαν μαζί τα Χριστούγεννα
THE LIFO TEAM